Sint-Truiden geeft inwoners de kans om op een laagdrempelige manier te investeren in groene energie. Nog tot 27 oktober 2017 kunnen Truienaren tot 2.500 euro aan aandelen kopen van ‘Greensky’.

Sint-Truiden is een voortrekker als het aankomt op duurzaamheid en innovatie. Als lid van het Europees Burgemeestersconvenant streeft de stad ernaar de emissie-uitstoot naar beneden te halen en inwoners aan te zetten tot slimme, toekomstgerichte keuzes. 

Aan dit verhaal schrijft het stadsbestuur een vervolg. Truienaren krijgen de kans mee in te stappen in ‘Greensky’. Dat is het windturbinepark langs de E40, waaraan naast Sint-Truiden (23%) ook ENGIE Electrabel (50%), Infrabel (10%) en de Brusselse Elektriciteitsintercommunale (17%) participeren.

De 25 windmolens zijn verspreid over 6 gemeenten. Daar kunnen bewoners een graantje meepikken in de vorm van aandelen. Die worden te koop aangeboden telkens wanneer een aantal nieuwe turbines in werking treedt. In Sint-Truiden zijn er geen windmolens ingepland. De stad biedt, als de op één na grootste partner in ‘Greensky’, haar inwoners toch de mogelijkheid om te investeren.

Truienaren kunnen mede-eigenaar worden van de 9 molens in het Waalse Lincent. Die zijn sinds de zomer in gebruik en zullen op jaarbasis zo’n 58.000 MWh groene stroom opwekken. Dat is jaarlijks goed voor de bevoorrading van zowat 16.000 gezinnen en een minderuitstoot van 26.000 ton CO2.

Hoe kunnen inwoners van Sint-Truiden participeren aan het ‘Greensky’-park? Dat is heel eenvoudig.
“Er zijn aandelen te koop voor 125 euro per stuk. Investeerders kunnen zich maximaal 20 aandelen aanschaffen voor in totaal 2.500 euro. Eén maal per jaar krijgen ze een dividend. Er wordt hiervoor een rendement van 3,5% nagestreefd, maar de reële opbrengst bedroeg in 2016 gemiddeld liefst 5,25%. Daarbovenop krijgen de eigenaars na 10 jaar nog eens hun hele inleg terug. Dat is een mooie belegging, die ook nog goed is voor het milieu”, legt schepen van Leefmilieu Hilde Vautmans uit. 

 “Het is nu al van 2015 geleden dat de eerste ‘Greensky’-molens ingehuldigd werden. Toen beloofden we de opbrengsten van onze investering te laten terugvloeien naar onze burgers. Twee jaar later houden we woord. Het duurzame participatieproject is samen met onder meer onze elektrische autovloot een zichtbare realisatie van ons innovatief beleid. Met de hele ploeg zetten we koers naar een groene toekomst voor onze stad en onze inwoners”, besluit burgemeester Veerle Heeren. 

Kandidaat-investeerders kunnen op dinsdag 10 oktober 2017 hun licht gaan opsteken op een informatievergadering. Die start om 19u in zaal ‘Burchtheem’ (Burggracht 5, 3800 Sint-Truiden). Daar geeft Electrabel CoGreen, de vennootschap die de aandelen uitgeeft, meer uitleg over het project. Aandelen kopen kan tot vrijdag 27 oktober 2017 via www.electrabelcogreen.com.


Delen:
Boek: Appelen & Peren Het fruitkookboek “Appelen & Peren: Koken met Haspengouws goud” kan je eenvoudig aanvragen door je adres te sturen naar hilde@vautmans.eu!
Neem ook zeker eens een kijkje op onze Facebookpagina Haspengoud!

Ontvang de nieuwsbrief
Schrijf u hieronder in voor Hilde's nieuwsbrief


Tags
Europa budget Sint-Truiden eurobarometer België Hongarije Open Vld Sint-Truiden Limburg Girl2Leader hierstartdezee SAVETHEDATE Hope and Optimism Expo Landbouw Boeren FAVV Hanenzang Europese top Brexit migratie rechtstaat Tsjetsjenië Rusland LGBTI Mensenrechten UNRWA Palestina Israël Trump Turkije IPA Emissienormen Cultuur Dinky blindengeleidepaardje Eurobarometer plastic circulaire economie Orban Art7 Auteursrechten State of the Union VS Solidariteitskorps copyright auteursrechten drones autonome wapens Griekenland Tsipras genderdiscriminatie dieren Erasmus Selmayr Gelinden Kinderen uurwisseling droogte Defensie Opinie Migratie carry-back cyberveiligheid Navo NAVO reizen ETIAS Mobiliteit verkiezing Technologie Savethedate Amerika Klapsalon klimaat Brussel Lebeau Rohingya landbouw defensie ALDE Europees Parlement Communicatie europa opinie Missing Children sint-truiden Calais Duinkerken Europees Parlementslid europeesparlement gender sinttruiden schepen europees parlement pesticiden online shoppen Gezocht Stagiair(e) social media OpenVld missbelgië Recept Kerstkalkoen Wintergroenten Ruslandboycot Appelen en Peren Internationale Migrantendag Actualiteit GLB Fruitkookboek Koekelare Open Vld Fedasiel Sinterklaas Klimaatboom Fruit Glysofaat Paardenplan Lerarendag Interview TV Mol Debat Rijhulpsystemen Herdenking 11 november Hilde Vautmans Politieke rechten Militairen Radio Benelux Haspengoud actualiteit Eindspel Knack 20 vragen Sexual Harrasment Zero Tolerance Bewaking Buitengrenzen Inreis-uitreissysteem ONE ontmoeting tegen armoede Actauliteit Sexual Harassment Kookboek Appelen & Peren Koken met Haspengouws Goud #Haspengoud Notme Metoo Tiense Suikerraffinaderij Mercosur suikerquota Fruitdoedagen Suikerquota Kinderarmoede Groene energie Green sky Cybermisdaad Catalonië Spanje Referendum Onafhankelijkheid Voedselverspilling DepotMargo Bedrijfsbezoek Verkeersveiligheid Jeugd Kinderraad landbouwramp vorst Sorteren Sensibiliseren acutaliteit Eurofleurs Koningin Mathilde Toerisme Sint-Truiden by lights WIFI4U Wifi4EU Tentoonstelling Vokastage terrorisme Fruittelers Boycot Big Jump Milieu Turkijke toetredingsonderhandelingen opschorting mensrechten terreurcommissie private beveiligingsfirma's Private bewakingsfirma's rapport grote meerderheid privébewakingsfirma's vorstschade vluchtelingencrisis wereldvluchtelingendag KNACK grondwetswijziging interview Dewitte & Donckier Gendergelijkheid Pensioenen Open Vld vrouwen vluchtelingen Congo Guy Verhofstadt Kinderarbeid Deze Week debat De Zevende Dag missing children Internationale dag van de vermiste kinderen VPOL Nachtvorst ramp KMI Cavaria Homofobie voedselverspilling asielzoekers Progeria fruittelers rampenfonds Stemrecht Europese verkiezingen Vrije tribune Persvrijheid Monsanto papers Toetreding Kamperen Gouden kinderschoen fruit Lanbouw Vrouwen in de landbouw vrouwenrechten VILT Europees leger Vluchtelingenkamp Brand bloesems Scholen TVL Bloesems VRT journaal Verdrag van Rome Lenteschoonmaak Brede School Gouden Kinderschoen MEPawards Beste Europees parlementslid studenten Provincie Limburg UCCL UCLL Zwerfvuil Aktualiteit Archief Vredesvrouwen Internationale vrouwendag archief Vluchtelingen asielbeleid KInderraad MIssingChildren MissingChildren aktualiteit CETA Eurelco Vrouwenbesnijdenis Afval ELFM EURELCO MIssingchildren Adopties Lostinmigration Afet Aktuaiteit media limburg Video economie video Foto's en video's OPinie Sint-Truiden Video's sint-trucden Burundi Parijs Little Cherry virus Drones GGO Methaan Greensky Enhanced Landfill Mining Abortus Privacy HBvL