Anno 2017. Meer dan 100 mannen in Tsjetsjenië worden omwille van hun (vermoede) homoseksualiteit opgepakt en opgesloten in illegale detentiecentra. Ze worden er geschopt, geslagen, gemarteld, gefolterd en vernederd. Ten minste drie mannen zijn vermoord. Hoe kan dit gebeuren in de eenentwintigste eeuw? Het bericht doet ons huiveren. Hoe kunnen we dit stoppen?

Het Europees Parlement reageerde onmiddellijk. Morgen stemmen we in de plenaire vergadering in Straatsburg een resolutie over de implementatie van LGBTI-richtlijnen met betrekking tot de situatie in Tsjetsjenië. Wij steunen de resolutie en zeggen vandaag, op de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie, luider dan ooit tevoren: Stop de heksenjacht! Stop de vervolging van mensen omwille van hun seksuele geaardheid en genderidentiteit!

Als lid van de LGBTI Intergroep van het Europees Parlement is de strijd voor vrijheid en menselijke waardigheid, ongeacht iemands seksuele geaardheid, een vanzelfsprekendheid. De gebeurtenissen in Tsjetsjenië liggen ons dan ook nauw aan het hart.

Vergeten verbintenissen

Lijden de Russische en Tsjetsjeense autoriteiten plots aan collectief geheugenverlies? Zijn ze de mensenrechtenbepalingen vergeten waartoe zij zich hebben verbonden via allerhande verdragen? De resolutie waarover morgen gestemd wordt, wil hen hieraan herinneren en ook de EU aansporen tot handelen. Met een gezamenlijk standpunt van het Europees Parlement willen we de afschuwelijke gebeurtenissen die zich afspelen in Tsjetsjenië klaar en duidelijk veroordelen. Verder eisen we van de regionale autoriteiten dat de gruwelijke heksenjacht onmiddellijk gestaakt wordt, alsook de onmiddellijke vrijlating van de illegaal gevangen gehouden mannen.

Humanitaire visa

Het is cruciaal een sterk signaal te geven. Er is geen plaats voor discriminatie en vervolging op grond van seksuele geaardheid! We willen druk uitoefenen op de Russische autoriteiten om niet doof en blind te zijn voor de situatie. Ze moeten bescherming bieden aan alle potentiële slachtoffers, ook zij die vrijgelaten werden. Daarbij vragen we lidstaten om humanitaire visa beschikbaar te stellen voor zij die vervolgd worden en in Tsjetsjenië niet meer veilig zijn.

Gecoördineerde vervolging

Het blijkt namelijk dat vrijgelaten slachtoffers een groot risico lopen door hun familie te worden vermoord, daartoe veelal aangezet of gedwongen door de autoriteiten. Als ze al vrijkomen, zijn ze dus nog niet veilig, want dan lopen ze het risico vermoord te worden omdat de eer van de familie gekrenkt is.

De situatie is echt ernstig. Er zijn dag in dag uit genoeg voorbeelden van homofoob en transfoob geweld te vinden, maar zo’n gecoördineerde vervolgingscampagne hebben we nooit eerder gezien.

Onafhankelijk onderzoek

Om de situatie zo goed mogelijk in kaart te brengen, werkt de LGBTI Intergroep van het Europees Parlement samen met ILGA-Europe en het Russisch LGBT Netwerk. Het belangrijkste is om zij die gevaar lopen in veiligheid te brengen, wat betekent dat ook EU lidstaten een veilige haven moeten bieden voor hen die de regio ontvluchten uit angst voor vervolging. We willen daarbij een onafhankelijk en objectief onderzoek naar de illegale gevangenschap. Dat verloopt moeizaam aangezien de regionale autoriteiten in Tsjetsjenië de hele situatie ontkennen. Ook slachtoffers zullen niet gauw hun verhaal doen.

Daarom bekijken we nu met ILGA Europe of er eventueel een mogelijkheid is om tijdelijke visa te voorzien, waarmee de vrijgelaten slachtoffers tijdelijk ondergebracht kunnen worden in buurlanden. Dit project staat nog in zijn kinderschoenen, maar het toont wel aan dat we met de situatie begaan zijn en oplossingen zoeken.

Hilde Vautmans
Europees Parlementslid voor Open Vld (ALDE)
Evert Jacobsen
LGBTI intergroep Europees parlement

Link artikel : http://zizo-online.be/article/11608


Delen:
Boek: Appelen & Peren Het fruitkookboek “Appelen & Peren: Koken met Haspengouws goud” kan je eenvoudig aanvragen door je adres te sturen naar hilde@vautmans.eu!
Neem ook zeker eens een kijkje op onze Facebookpagina Haspengoud!

Ontvang de nieuwsbrief
Schrijf u hieronder in voor Hilde's nieuwsbrief


Tags
Savethedate Sint-Truiden Landbouw Europa klimaat Brussel Lebeau Rohingya België Eurobarometer landbouw defensie ALDE Europees Parlement Communicatie Opinie europa opinie Missing Children sint-truiden Calais Duinkerken Europees Parlementslid europeesparlement sinttruiden schepen gender europees parlement pesticiden online shoppen Gezocht Stagiair(e) social media OpenVld missbelgië Recept Kerstkalkoen Appelen en Peren Ruslandboycot Wintergroenten Internationale Migrantendag Actualiteit GLB Limburg Fruitkookboek Koekelare Open Vld Fedasiel Sinterklaas Klimaatboom Paardenplan Glysofaat Fruit Lerarendag Debat Interview TV Mol Herdenking 11 november Rijhulpsystemen Hilde Vautmans Politieke rechten Militairen Radio Benelux Haspengoud actualiteit Eindspel Knack 20 vragen Sexual Harrasment Zero Tolerance ONE ontmoeting tegen armoede Bewaking Buitengrenzen Inreis-uitreissysteem Actauliteit Sexual Harassment Kookboek Appelen & Peren Koken met Haspengouws Goud #Haspengoud Notme Metoo Fruitdoedagen Tiense Suikerraffinaderij Mercosur suikerquota Suikerquota Kinderarmoede Groene energie Green sky Cybermisdaad Catalonië Spanje Referendum Onafhankelijkheid Voedselverspilling DepotMargo Bedrijfsbezoek Verkeersveiligheid Jeugd Kinderraad landbouwramp vorst droogte Sorteren Sensibiliseren acutaliteit Eurofleurs Koningin Mathilde Toerisme Sint-Truiden by lights WIFI4U Wifi4EU Tentoonstelling Vokastage terrorisme Fruittelers Rusland Boycot Big Jump Milieu Turkijke toetredingsonderhandelingen opschorting mensrechten terreurcommissie private beveiligingsfirma's Private bewakingsfirma's rapport grote meerderheid privébewakingsfirma's vorstschade vluchtelingencrisis wereldvluchtelingendag KNACK grondwetswijziging Turkije interview Dewitte & Donckier Gendergelijkheid Pensioenen Open Vld vrouwen vluchtelingen Congo Guy Verhofstadt Kinderarbeid Deze Week debat De Zevende Dag Defensie missing children Internationale dag van de vermiste kinderen VPOL Nachtvorst ramp KMI Hongarije migratie Cavaria Tsjetsjenië Homofobie voedselverspilling asielzoekers Progeria fruittelers rampenfonds Stemrecht Europese verkiezingen Vrije tribune Persvrijheid Monsanto papers Toetreding Kamperen Gouden kinderschoen fruit Lanbouw Vrouwen in de landbouw vrouwenrechten VILT Europees leger Vluchtelingenkamp Brand bloesems Scholen Bloesems VRT journaal TVL Verdrag van Rome Lenteschoonmaak Brede School Gouden Kinderschoen MEPawards Beste Europees parlementslid UCLL Migratie studenten Provincie Limburg UCCL Zwerfvuil Aktualiteit Archief Vredesvrouwen Vluchtelingen asielbeleid Internationale vrouwendag archief KInderraad MIssingChildren MissingChildren aktualiteit CETA Eurelco Afval Vrouwenbesnijdenis EURELCO ELFM MIssingchildren Adopties Lostinmigration Afet Trump Aktuaiteit media limburg Video economie video Foto's en video's OPinie Sint-Truiden Video's sint-trucden Burundi Parijs Little Cherry virus Drones GGO Methaan Greensky Enhanced Landfill Mining Abortus Privacy State of the Union HBvL