Guy Verhofstadt en Hilde Vautmans, Europese parlementsleden voor Open Vld, over het probleem 'Viktor Orbàn' en hoe het op te lossen. 'De Europese Volkspartij , CD&V en chH incluis, moet inzien dat er met de Hongaarse premier geen land te bezeilen valt.'

In de lijst van zaken waar de Europese politiek goed in is, staat 'met het vingertje zwaaien' ergens bovenaan. We zwaaien voornamelijk met veel gemak richting ErdoganPoetin en Trump.

Waar we een pak minder goed in zijn, is het voeren van echt beleid. De vluchtelingencrisis hebben we uitbesteed aan diezelfde Erdogan. De Syrische burgeroorlog moeten Poetin en Trump maar voor ons oplossen. We zullen dan wel van de zijlijn roepen wanneer de anderen juist of fout zitten.

Het wordt helemaal gênant nu er figuren zijn opgestaan binnen de Europese Unie die griezelig veel gemeen hebben met het voornoemde trio. Ze gaan bij de naam Jaroslaw Kaczynski en Viktor Orbàn. Ze hebben de macht in Polen en Hongarije en zijn bijzonder efficiënt in het waarmaken van hun grote droom: 'de illiberale staat'.

Kaczynski is meteen voor de hoofdprijs gegaan. Zijn regering kortwiekte het Poolse grondwettelijk hof zodat nieuwe wetten, die onder meer de media en het middenveld viseren, niet langer deftig getoetst kunnen worden aan de grondwet. Lekker makkelijk en helemaal strijdig met de liberale democratie.

Viktor Orbàns strategie is eerder eclectisch maar daarom niet minder efficiënt. Hij intimideert het middenveld door regelmatig raids uit te voeren op ngo's. Media die vriendelijk voor hem zijn krijgen belastingvermindering. Media die kritisch voor hem zijn krijgen - hoe raadt u het - zoveel belastingen te slikken dat ze wel moeten opdoeken of vertrekken.

Zijn laatste wapenfeit is de sluiting van de Central European University (CEU). Deze universiteit is opgericht door de Hongaars-Amerikaanse investeerder Georges Soros en wordt geleid door voormalig Canadees oppositieleider Michael Ignatieff.

Volledig conform zijn strategie paste Orbàn de wet op het hoger onderwijs zo aan dat precies de CEU in de problemen kwam. Naar goede autocratische traditie hing hij vervolgens een vaag verhaal op over het buitenlands - voor de goede verstaander: joods - geld waarmee de universiteit gefinancierd wordt waardoor ze 'on-Hongaars' zou zijn. Het klinkt als de praktijk van een verre bananenrepubliek maar het gaat wel degelijk over een Europees land dat aan alle criteria inzake democratie en rechtsstaat moest beantwoorden toen het toetrad tot de Europese Unie.

En daar ligt meteen het probleem. Eens een land is toegetreden tot de Unie is het - tegen zijn wil - met geen stokken meer buiten te krijgen. Eurocommissaris Frans Timmermans mag nog zoveel 'inbreukprocedures' opstarten als hij wil, Orbàn legt ze met een duivels genoegen naast zich neer. Gisteren liet hij de rector van de CEU weten dat wat hem betreft er niet meer te praten valt en dat de universiteit verwacht wordt binnen de maand de boeken toe te doen. Tot zover de vrijheid van onderwijs in Europa.

 

De enige optie die ons nog rest, is het activeren van artikel 7 van het Europees Verdrag. Indien Orbàn de Europese aanbevelingen straal blijft negeren, kan dit uiteindelijk leiden tot het opschorten van het stemrecht van Hongarije in de Raad (de Europese Raad bestaat uit de leiders van de EU-lidstaten en bepaalt de algemene beleidskoers en prioriteiten van de EU, nvdr.).

Dat is geen 'nucleaire optie' zoals sommigen beweren, maar een logische consequentie van de seriële schending van EU-grondrechten door de Hongaarse regering. Vorige woensdag - na een derde poging door onze liberale fractie - heeft het Europees parlement eindelijk de resolutie goedgekeurd die de uitvoering van artikel 7 initieert.

Het Europees Parlement zal nu haar eigen onderzoek over de Hongaarse situatie moeten voeren. Wat ons betreft kan dat snel gaan. Alle feiten zijn gekend en reeds uitgebreid gedocumenteerd door de Europese Commissie, met woord en wederwoord.

Dat rapport moet dan met tweederdemeerderheid goedgekeurd worden door het Europees Parlement waarna het dossier doorgestuurd wordt naar de Raad. De staats- en regeringsleiders zullen deze stemming niet zomaar naast zich neer kunnen leggen, maar voor we zover zijn is er wel die tweederdemeerderheid nodig en hiervoor zijn de christendemocraten van de Europese Volkspartij (EVP) nodig (de twee Belgische partijen in de Europese Volkspartij zijn CD&V en chH, nvdr.).

Zij stemden erg verdeeld op de resolutie van afgelopen woensdag, maar ze maakten zich hard dat ze Orbàn konden overtuigen de wet op het hoger onderwijs in te trekken en de CEU met rust te laten. Niet dus.

Deze spreidstand van de Europese christendemocraten is onaanvaardbaar geworden. De Europese Volkspartij , CD&V en chH incluis, moet inzien dat er met de Hongaarse premier geen land te bezeilen valt, laat staan een politiek project op Europese schaal uit te bouwen.

De dubbelzinnige houding van Europa ten opzichte van Erdogan, Trump en Poetin is slecht voor onze geloofwaardigheid. Maar de besluiteloosheid ten opzichte van Orbàn is op termijn dodelijk.

Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Europa is meer dan een interne markt. Europa gaat evenzeer over het overwinnen van het communisme en het verdrijven van de Zuid-Europese dictators FrancoSalazar en de Griekse kolonels. Voor types als Orbàn en Kaczynski is er dan ook geen plaats in onze Europese Unie.

Artikel 7 moet zo snel mogelijk goedgekeurd worden en wel met een kamerbrede meerderheid.

Daarna is Polen aan de beurt.

Link artikel:http://www.knack.be/nieuws/wereld/de-spreidstand-van-de-europese-christendemocraten-over-viktor-orban-is-onaanvaardbaar/article-opinion-854427.html


Delen:
Boek: Appelen & Peren Het fruitkookboek “Appelen & Peren: Koken met Haspengouws goud” kan je eenvoudig aanvragen door je adres te sturen naar hilde@vautmans.eu!
Neem ook zeker eens een kijkje op onze Facebookpagina Haspengoud!

Ontvang de nieuwsbrief
Schrijf u hieronder in voor Hilde's nieuwsbrief


Tags
Europa Wifi4Europe Sint-Truiden Landbouw Afrikaanse varkenspest Japan Vrijhandelsakkoord Handel terrorisme Europese defensie PESCO EDF militaire mobiliteit voedselveiligheid transparantie EFSA terreur werkloosheidsuitkering DiscoverEU Erasmus pesticiden landbouw Schengen Grenscontroles Klimaatneutraliteit Brexit Milcobel Genk Women's Day sociale zekerheid Handelsovereenkomst landfill mining Limburg Boerenstiel treinreizigers wapenexport emissienormen vrachtwagens telecom Merkel energie suiker toekomst Liberalen ALDEcongress Macron LREM oneerlijke handelspraktijken Khashoggi Saudi-Arabië Europese Raad singleuseplastic right2water Facebook budget eurobarometer België Hongarije Open Vld Sint-Truiden Girl2Leader hierstartdezee Hope and Optimism Expo SAVETHEDATE Boeren FAVV Hanenzang UNRWA Palestina Israël Trump Turkije IPA Tsjetsjenië Rusland LGBTI Mensenrechten Emissienormen Europese top migratie rechtstaat Cultuur Dinky blindengeleidepaardje Eurobarometer plastic circulaire economie Orban Art7 Auteursrechten State of the Union VS drones autonome wapens copyright auteursrechten Solidariteitskorps Griekenland Tsipras genderdiscriminatie dieren Selmayr Gelinden Kinderen uurwisseling droogte Defensie Opinie Migratie cyberveiligheid carry-back Navo NAVO reizen ETIAS verkiezing Mobiliteit Technologie Savethedate Amerika Klapsalon klimaat Brussel Lebeau Rohingya defensie ALDE Europees Parlement Communicatie europa opinie Missing Children sint-truiden Calais Duinkerken Europees Parlementslid europeesparlement gender sinttruiden schepen europees parlement online shoppen Gezocht Stagiair(e) social media OpenVld missbelgië Recept Kerstkalkoen Wintergroenten Ruslandboycot Appelen en Peren Internationale Migrantendag Actualiteit GLB Fruitkookboek Koekelare Open Vld Fedasiel Sinterklaas Klimaatboom Glysofaat Fruit Paardenplan Lerarendag Interview TV Mol Debat Herdenking 11 november Rijhulpsystemen Hilde Vautmans Politieke rechten Militairen Radio Benelux Haspengoud actualiteit Eindspel Knack 20 vragen ONE ontmoeting tegen armoede Bewaking Buitengrenzen Inreis-uitreissysteem Sexual Harrasment Zero Tolerance Actauliteit Sexual Harassment Kookboek Appelen & Peren Koken met Haspengouws Goud #Haspengoud Notme Metoo Tiense Suikerraffinaderij Mercosur suikerquota Fruitdoedagen Suikerquota Kinderarmoede Groene energie Green sky Cybermisdaad Catalonië Spanje Referendum Onafhankelijkheid Voedselverspilling DepotMargo Bedrijfsbezoek Verkeersveiligheid Jeugd Kinderraad landbouwramp vorst Sorteren Sensibiliseren acutaliteit Eurofleurs Koningin Mathilde WIFI4U Toerisme Sint-Truiden by lights Wifi4EU Tentoonstelling Vokastage Fruittelers Boycot Big Jump Milieu Turkijke toetredingsonderhandelingen opschorting mensrechten private beveiligingsfirma's terreurcommissie Private bewakingsfirma's rapport grote meerderheid privébewakingsfirma's vorstschade vluchtelingencrisis wereldvluchtelingendag KNACK grondwetswijziging interview Dewitte & Donckier Gendergelijkheid Pensioenen Open Vld vrouwen vluchtelingen Congo Guy Verhofstadt Kinderarbeid Deze Week debat De Zevende Dag missing children Internationale dag van de vermiste kinderen VPOL Nachtvorst ramp KMI Cavaria Homofobie voedselverspilling asielzoekers Progeria fruittelers rampenfonds Stemrecht Europese verkiezingen Vrije tribune Persvrijheid Monsanto papers Toetreding Kamperen Gouden kinderschoen fruit Lanbouw Vrouwen in de landbouw vrouwenrechten VILT Europees leger Vluchtelingenkamp Brand bloesems Scholen Bloesems VRT journaal TVL Verdrag van Rome Lenteschoonmaak Brede School Gouden Kinderschoen MEPawards Beste Europees parlementslid studenten Provincie Limburg UCCL UCLL Zwerfvuil Aktualiteit Vluchtelingen asielbeleid Internationale vrouwendag archief Archief Vredesvrouwen KInderraad MIssingChildren MissingChildren aktualiteit CETA Eurelco Afval EURELCO Vrouwenbesnijdenis ELFM MIssingchildren Adopties Lostinmigration Afet Aktuaiteit media limburg Video economie video Foto's en video's OPinie Sint-Truiden Video's sint-trucden Burundi Parijs Little Cherry virus Drones GGO Methaan Greensky Enhanced Landfill Mining Abortus Privacy HBvL