Het merendeel van de jongeren kiest vandaag duidelijk voor Europa. Waarom ontnemen we hen dan de kans om mee te bouwen aan dat Europa via een democratische stem? Liberale Europarlementsleden Guy Verhofstadt, Hilde Vautmans en Lieve Wierinck pleiten er op deze Dag van Europa voor om vanaf 2019 jongeren vanaf 16 jaar mee te laten kiezen voor de verkiezingen van het Europees Parlement. Er ligt daarvoor een wetsvoorstel neer in de Belgische Kamer van volksvertegenwoordigers.

In deze turbulente tijden zien veel jongeren in Europa een middel om de grote uitdagingen van vandaag aan te pakken. Zij zijn enthousiaste Europeanen.  Zo heeft de Brexit vorig jaar een generatiekloof in het VK blootgelegd. 72 procent van de jongeren tussen de 18 en 24 jaar was tegen de Brexit. Tegen de wil van de Britse jongeren werd hen de Europese identiteit afgenomen. “Ik denk dat heel wat jongeren op 23 juni vorig jaar gevloekt hebben dat ze de toekomst van hun land – hun eigen toekomst – niet mee konden bepalen. Hadden de Britse jongeren stemrecht op 16 jaar, dan was een Brexit misschien vermeden. Geef jongeren vanaf 16 jaar toch gewoon het recht om te stemmen, het recht om mee te bouwen aan hun toekomst” aldus Hilde Vautmans. Daarmee sluit ze zich aan bij het pleidooi van de Vlaamse Jeugdraad.

Ook de recente Franse presidentsverkiezingen zijn een hoopvol signaal. “Na de eerste ronde van de Franse presidentverkiezingen kwamen jongeren bovendien massaal op straat om te betogen. Het argument dat jongeren niet maatschappelijk bewust zijn, geen politiek besef hebben of niet geïnteresseerd zijn, houdt mijns inziens dan ook helemaal geen steek” aldus Lieve Wierinck.

Op 16 jaar zijn jongeren al ingeschakeld in onze maatschappij maar hebben ze niet het recht om te gaan stemmen. “Ik pleit er vandaag – op de Dag van Europa – dan ook voor om de jongeren niet langer buitenspel te laten staan maar ze ook politiek in te schakelen door hen stemrecht op 16 jaar te geven voor Europese verkiezingen. Het is een manier om jongeren meer politiek en maatschappelijk bewust te maken, om het vertrouwen van de Europese jongeren te versterken, om hen meer te laten nadenken over hun rol in de maatschappij én vooral om hen te vertegenwoordigen. Door de vergrijzing dreigt de positie van de jongeren gemarginaliseerd te worden. De jongeren worden vandaag onvoldoende vertegenwoordigd in de EU en daar kunnen we héél gemakkelijk iets aan doen. Geef hen stemrecht voor de Europese verkiezingen en laat hen mee bepalen hoe we de uitdagingen van vandaag - en die van morgen - moeten aanpakken. Onze Europese Unie is nog heel jong, de toekomst ervan zal gevormd worden door de jongeren van vandaag” zegt Hilde Vautmans.  

In 2011 nam de Raad van Europa reeds een resolutie aan over stemrecht aan 16 jaar. Daaruit blijkt dat zij die jonger starten met stemmen, méér geneigd zijn om te gaan stemmen wanneer ze volwassen zijn. “Des te meer reden dus om jongeren vroeg te betrekken bij het democratisch proces. Onze partij is al jaren voorstander. Ik ben blij dat het debat vandaag opnieuw geopend is en zo goed als alle partijen ons standpunt hieromtrent volgen.” Het verlagen van de kiesleeftijd naar 16 jaar is ook eenvoudig te regelen voor de Europese verkiezingen; een gewone meerderheid in de Kamer volstaat. Voor de verkiezing van de andere parlementen is immers eerst een grondwetsherziening of bijzondere meerderheid nodig.

Stemrecht voor 16-jarigen is trouwens geen nieuw fenomeen. Bij de Oostenrijkse nationale, en gemeentelijke verkiezingen, bij verschillende Duitse en Zwitserse deelstaatverkiezingen en bij de Estse gemeenteraadsverkiezingen kunnen 16-jarigen al stemmen. En in Slovenië, Bosnië, Servië en Montenegro kan men ook al stemmen vanaf zestien jaar, op voorwaarde dat men werkt.

Zie ook: http://www.openvld.be/?type=nieuws&id=1&pageid=92305


Delen:
Boek: Appelen & Peren Het fruitkookboek “Appelen & Peren: Koken met Haspengouws goud” kan je eenvoudig aanvragen door je adres te sturen naar hilde@vautmans.eu!
Neem ook zeker eens een kijkje op onze Facebookpagina Haspengoud!

Ontvang de nieuwsbrief
Schrijf u hieronder in voor Hilde's nieuwsbrief


Tags
Europa Wifi4Europe Sint-Truiden Landbouw Afrikaanse varkenspest Europese defensie PESCO EDF militaire mobiliteit Japan Vrijhandelsakkoord Handel terrorisme werkloosheidsuitkering voedselveiligheid transparantie EFSA terreur DiscoverEU Erasmus pesticiden landbouw Schengen Grenscontroles Klimaatneutraliteit Brexit Milcobel Genk Women's Day sociale zekerheid Handelsovereenkomst landfill mining Limburg Boerenstiel treinreizigers emissienormen vrachtwagens wapenexport telecom suiker energie Merkel toekomst Liberalen ALDEcongress Macron LREM Khashoggi Saudi-Arabië oneerlijke handelspraktijken singleuseplastic Europese Raad right2water Facebook budget Hongarije eurobarometer België Open Vld Sint-Truiden Girl2Leader hierstartdezee Hope and Optimism Expo SAVETHEDATE FAVV Hanenzang Boeren Tsjetsjenië Rusland LGBTI Mensenrechten Emissienormen Turkije IPA UNRWA Palestina Israël Trump Europese top migratie rechtstaat Cultuur Dinky blindengeleidepaardje Eurobarometer plastic circulaire economie Auteursrechten State of the Union Orban Art7 VS drones autonome wapens copyright auteursrechten Griekenland Tsipras Solidariteitskorps genderdiscriminatie dieren Selmayr Gelinden Kinderen uurwisseling droogte Defensie Opinie Migratie carry-back cyberveiligheid Navo NAVO reizen ETIAS Mobiliteit verkiezing Technologie Savethedate Amerika Klapsalon klimaat Brussel Lebeau Rohingya defensie ALDE Europees Parlement Communicatie europa opinie Missing Children sint-truiden Calais Duinkerken Europees Parlementslid europeesparlement sinttruiden schepen gender europees parlement online shoppen Gezocht Stagiair(e) social media OpenVld missbelgië Recept Kerstkalkoen Appelen en Peren Ruslandboycot Wintergroenten Internationale Migrantendag Actualiteit GLB Fruitkookboek Koekelare Open Vld Fedasiel Sinterklaas Klimaatboom Glysofaat Paardenplan Fruit Lerarendag Debat Interview TV Mol Rijhulpsystemen Herdenking 11 november Hilde Vautmans Politieke rechten Militairen Radio Benelux Haspengoud actualiteit Eindspel Knack 20 vragen Sexual Harrasment Zero Tolerance Bewaking Buitengrenzen Inreis-uitreissysteem ONE ontmoeting tegen armoede Actauliteit Sexual Harassment Kookboek Appelen & Peren Koken met Haspengouws Goud #Haspengoud Notme Metoo Tiense Suikerraffinaderij Mercosur suikerquota Fruitdoedagen Suikerquota Kinderarmoede Groene energie Green sky Cybermisdaad Catalonië Spanje Referendum Onafhankelijkheid Voedselverspilling DepotMargo Bedrijfsbezoek Verkeersveiligheid Jeugd Kinderraad landbouwramp vorst Sorteren Sensibiliseren acutaliteit Eurofleurs Koningin Mathilde WIFI4U Toerisme Sint-Truiden by lights Tentoonstelling Wifi4EU Vokastage Fruittelers Boycot Big Jump Milieu Turkijke toetredingsonderhandelingen opschorting mensrechten private beveiligingsfirma's terreurcommissie Private bewakingsfirma's rapport grote meerderheid privébewakingsfirma's vorstschade grondwetswijziging vluchtelingencrisis wereldvluchtelingendag KNACK interview Dewitte & Donckier Gendergelijkheid Pensioenen Open Vld vrouwen vluchtelingen Congo Guy Verhofstadt Kinderarbeid Deze Week debat De Zevende Dag missing children Internationale dag van de vermiste kinderen VPOL Nachtvorst ramp KMI voedselverspilling Cavaria Homofobie asielzoekers Progeria fruittelers rampenfonds Stemrecht Europese verkiezingen Vrije tribune Persvrijheid Monsanto papers Toetreding Kamperen Gouden kinderschoen fruit Lanbouw Vrouwen in de landbouw vrouwenrechten VILT Europees leger Vluchtelingenkamp Brand bloesems Scholen Bloesems VRT journaal TVL Verdrag van Rome Lenteschoonmaak MEPawards Beste Europees parlementslid Brede School Gouden Kinderschoen UCLL studenten Provincie Limburg UCCL Zwerfvuil Aktualiteit Archief Vredesvrouwen Vluchtelingen asielbeleid Internationale vrouwendag archief KInderraad MIssingChildren MissingChildren aktualiteit CETA Eurelco Vrouwenbesnijdenis ELFM Afval EURELCO MIssingchildren Adopties Lostinmigration Afet Aktuaiteit media limburg Video economie video Foto's en video's OPinie Sint-Truiden Video's sint-trucden Burundi Parijs Little Cherry virus Drones GGO Methaan Greensky Enhanced Landfill Mining Abortus Privacy HBvL