Europees parlementslid Hilde Vautmans pleit op Hilde Vautmans (Open VLD) pleit op Wereldvluchtelingedag voor een hervorming van de Dublin-regels.

Wereldvluchtelingendag is helaas geen dag om in Europa te vieren, maar een dag voor zelfreflectie. Door de globalisering zijn mensen de vrijheid om zich te bewegen als een fundamenteel recht gaan beschouwen, een mooi verhaal. Vandaag zijn we met 7.492.000.000 personen op de wereld, waarvan meer dan 240 miljoen in een ander land wonen dan waar ze geboren zijn. Maar, er is ook een keerzijde van de medaille. 60 miljoen van hen maakten deze keuze helemaal niet vrij.

Foto: Knack website © BelgaImage

Vorig jaar maakten meer dan 350.000 vluchtelingen de levensgevaarlijke oversteek naar het Europese vasteland. Op die weg moesten ze niet alleen honger en dorst doorstaan, maar ook menselijk verlies, geweld, uitbuiting en verkrachting. Ze lieten letterlijk alles achter, hun gehele hebben en houden en soms zelfs familie. Na maanden komen ze dan eindelijk aan op ons continent. Een continent waar ze een beter en menselijker leven hopen te vinden. Maar, dat leven blijkt niet zo rooskleurig te zijn. Er wacht hen minachting, lange procedures, mensonwaardige opvang en ja hoor, ook de uitbuiting kijkt om de hoek. Europa anno 2017.

Meer dan 60 miljoen vluchtelingen op de wereld, slechts 6 procent in Europa

De populisten laten iedereen graag geloven dat Europa overspoeld wordt door een horde barbaren, profiteurs en criminelen. 'Pas op! Ze komen enkel voor onze jobs, vrouwen en geld. Houd alles maar goed vast!'

Deze 'alternative facts' zijn een regelrechte ziekte voor Europa en brengen enkel haat en problemen met zich mee, geen oplossingen. Laten we dus duidelijk zijn.

1) In Europa bevinden zich slechts 6 procent van de vluchtelingen wereldwijd. Ter vergelijking, Europa ontving in 2016 minder vluchtelingen dan het aantal dat Oeganda per

dag verwelkomde.

2) Vluchtelingen zijn mensen zoals u en ik, geen bende criminelen. Goed, nu we de feiten hebben rechtgezet, kunnen we verder.

En toch faalt het systeem...

Helaas lukt het Europa maar niet om een effectief asiel -en migratiebeleid te voeren. De procedures werken niet goed en zijn veel te lang. Mensen moeten overleven in vreselijke omstandigheden. Ondertussen zitten Griekenland en Italië met de handen in het haar, en moeten vluchtelingen in de Franse bossen zien te overleven.

10.000 vermiste kinderen

Bovendien, brengt het de meest kwetsbare vluchtelingen in heel groot gevaar en zijn kinderen en vrouwen opnieuw het grootste slachtoffer.

Begin 2016 onthulde Europol dat zo'n 10.000 niet-begeleide minderjarigen verdwenen uit opvangcentra in Europa. Er ging bij velen een alarmbelletje af, maar dit doofde snel uit. Pas in april van dit jaar kwam de Europese Commissie met een communicatie op de proppen. Mooi gebaar met belangrijke inhoud, maar geen actie.

Ondertussen weten we van Missing Children Europe dat tijdens het afgelopen jaar meer en meer verdwijningen werden gemeld (van 2 naar 7 procent). En, de piek van de verdwijningen ligt nu bij 13 jarigen (in plaats van 15 jaar in 2015). De kinderen die verdwijnen, worden dus met de dag jonger. Bovendien, is dit enkel een fractie van de werkelijkheid. Deze kinderen worden namelijk vaak niet gemeld.

Waar bevinden deze kinderen zich dan? Ze leven ondergedoken, zijn op weg naar familie in een andere lidstaat of dolen ergens rond. Hierdoor zijn ze heel kwetsbaar voor mensensmokkelaars en -handelaars, als ze al niet in handen zitten van die criminelen. Ze belanden hierdoor in de prostitutie, worden uitgebuit, moeten stelen of hun organen belanden op de illegale markt.

Hoe moet het nu verder?

Zoals wij liberalen in Europa al langer zeggen, had Europa het anders moeten aanpakken. Het Europees spreidingsplan is een onderdeel van de oplossing, maar behelst enkel een fractie van het vereiste asiel- en migratieplan.

Economische migratie moet mogelijk gemaakt worden door de 'EU blue Card' uit te breiden.

De Dublin-regels, die bepalen welke lidstaat verantwoordelijk is voor de asielaanvraag, zijn verouderd en moeten hervormd worden. Het kan niet dat Italië en Griekenland alle verantwoordelijkheid moeten dragen. Een eengemaakte Europese asielprocedure is imminent en er moet verder ingezet worden op de uitbouw van Europese onthaal- en registratiecentra. Bepaalde aspecten worden momenteel in het Europees Parlement aangepakt, maar lang nog niet alle.

Om irreguliere migratie tegen te gaan moeten we de externe grenzen Europees sterker aanpakken en moeten mensensmokkelaars en -handelaars keihard aangepakt worden. Om deze criminelen werkloos te maken, moeten we ook legale wegen naar Europa mogelijk maken en de mensen beter ondersteunen en opvangen wanneer ze in Europa aankomen. Maar, we moeten ook kijken naar de oorzaken van migratie en daarop inzetten via ontwikkelingssamenwerking en vrede -en stabiliteitsmechanismen.

Nu hebben vluchtelingen de keuze, sterven of op een gammele boot kruipen. En eerlijk gezegd, indien ik in Syrië woonde en de bommen vielen naast mijn bed, zou ik ook met mijn kinderen op zo'n gammele boot kruipen op weg naar een beter leven.

En, last but not least, in dit gehele proces moeten we oog hebben voor de niet-begeleide minderjarigen. Er zijn experten genoeg die ons hierbij kunnen helpen. Dit vergt inderdaad inspanning en specifieke maatregelen voor alle minderjarigen in migratie. 

Maar, dit moeten we als een positief verhaal bekijken. Deze investering, is ook een investering in onze toekomst, want daar maakt migratie ook een deel van uit.

Link artikel: http://www.knack.be/nieuws/belgie/wereldvluchtelingendag-moet-voor-europa-een-dag-van-zelfreflectie-zijn/article-opinion-868187.html


Delen:
Boek: Appelen & Peren Het fruitkookboek “Appelen & Peren: Koken met Haspengouws goud” kan je eenvoudig aanvragen door je adres te sturen naar hilde@vautmans.eu!
Neem ook zeker eens een kijkje op onze Facebookpagina Haspengoud!

Ontvang de nieuwsbrief
Schrijf u hieronder in voor Hilde's nieuwsbrief


Tags
Europa Wifi4Europe Sint-Truiden Landbouw Afrikaanse varkenspest terrorisme Japan Vrijhandelsakkoord Handel Europese defensie PESCO EDF militaire mobiliteit voedselveiligheid transparantie EFSA werkloosheidsuitkering terreur DiscoverEU Erasmus pesticiden landbouw Schengen Grenscontroles Klimaatneutraliteit Brexit Milcobel Genk Women's Day sociale zekerheid Handelsovereenkomst landfill mining Limburg Boerenstiel treinreizigers emissienormen vrachtwagens wapenexport telecom energie suiker Merkel toekomst Liberalen ALDEcongress Macron LREM oneerlijke handelspraktijken Khashoggi Saudi-Arabië singleuseplastic Europese Raad right2water Facebook budget eurobarometer België Hongarije Open Vld Sint-Truiden hierstartdezee Girl2Leader SAVETHEDATE Hope and Optimism Expo FAVV Hanenzang Boeren Turkije IPA UNRWA Palestina Israël Trump Europese top migratie rechtstaat Emissienormen Tsjetsjenië Rusland LGBTI Mensenrechten Cultuur Dinky blindengeleidepaardje Eurobarometer plastic circulaire economie State of the Union Auteursrechten VS Orban Art7 Griekenland Tsipras drones autonome wapens Solidariteitskorps copyright auteursrechten genderdiscriminatie dieren Selmayr Gelinden Kinderen uurwisseling droogte Defensie Opinie Migratie cyberveiligheid carry-back Navo NAVO reizen ETIAS verkiezing Mobiliteit Technologie Savethedate Amerika Klapsalon klimaat Brussel Lebeau Rohingya defensie ALDE Europees Parlement Communicatie europa opinie Missing Children sint-truiden Calais Duinkerken Europees Parlementslid europeesparlement sinttruiden schepen gender europees parlement online shoppen Gezocht Stagiair(e) social media OpenVld missbelgië Recept Kerstkalkoen Appelen en Peren Ruslandboycot Wintergroenten Internationale Migrantendag Actualiteit GLB Fruitkookboek Koekelare Open Vld Fedasiel Sinterklaas Klimaatboom Glysofaat Paardenplan Fruit Lerarendag Interview TV Mol Debat Rijhulpsystemen Herdenking 11 november Hilde Vautmans Politieke rechten Militairen Radio Benelux Haspengoud actualiteit Eindspel Knack 20 vragen ONE ontmoeting tegen armoede Sexual Harrasment Zero Tolerance Bewaking Buitengrenzen Inreis-uitreissysteem Actauliteit Sexual Harassment Kookboek Appelen & Peren Koken met Haspengouws Goud #Haspengoud Fruitdoedagen Tiense Suikerraffinaderij Mercosur suikerquota Notme Metoo Suikerquota Kinderarmoede Groene energie Green sky Cybermisdaad Catalonië Spanje Referendum Onafhankelijkheid Voedselverspilling DepotMargo Bedrijfsbezoek Verkeersveiligheid Jeugd Kinderraad landbouwramp vorst Sorteren Sensibiliseren acutaliteit Eurofleurs Koningin Mathilde WIFI4U Toerisme Sint-Truiden by lights Tentoonstelling Wifi4EU Vokastage Fruittelers Boycot Big Jump Milieu Turkijke toetredingsonderhandelingen opschorting mensrechten terreurcommissie private beveiligingsfirma's Private bewakingsfirma's rapport grote meerderheid privébewakingsfirma's vorstschade vluchtelingencrisis wereldvluchtelingendag KNACK grondwetswijziging interview Dewitte & Donckier Gendergelijkheid Pensioenen Open Vld vrouwen vluchtelingen Congo Guy Verhofstadt Kinderarbeid Deze Week debat De Zevende Dag missing children Internationale dag van de vermiste kinderen VPOL Nachtvorst ramp KMI voedselverspilling Cavaria Homofobie asielzoekers Progeria fruittelers rampenfonds Stemrecht Europese verkiezingen Vrije tribune Persvrijheid Monsanto papers Toetreding Kamperen Gouden kinderschoen fruit Lanbouw Vrouwen in de landbouw vrouwenrechten VILT Europees leger Vluchtelingenkamp Brand bloesems Scholen Bloesems VRT journaal TVL Verdrag van Rome Lenteschoonmaak MEPawards Beste Europees parlementslid Brede School Gouden Kinderschoen UCLL studenten Provincie Limburg UCCL Zwerfvuil Aktualiteit Internationale vrouwendag archief Vluchtelingen asielbeleid Archief Vredesvrouwen KInderraad MIssingChildren MissingChildren aktualiteit CETA Eurelco Vrouwenbesnijdenis Afval EURELCO ELFM MIssingchildren Adopties Lostinmigration Afet Aktuaiteit media limburg Video economie video Foto's en video's OPinie Sint-Truiden Video's sint-trucden Burundi Parijs Little Cherry virus Drones GGO Methaan Greensky Enhanced Landfill Mining Abortus Privacy HBvL