De toekomst van onze Europese defensie: Commissie paper mist strategische dieptegang en duidelijkheid De Europese liberalen en Democraten in het Europees Parlement (ALDE) verwelkomen de reflectiepaper over de toekomst van een Europese defensie, die de Europese Commissie vandaag presenteerde. ALDE wijst erop dat, gezien de huidige geopolitieke situatie, een vlotte opbouw van een gezamenlijk defensie –en veiligheidsbeleid noodzakelijk is.

ALDE Groep leider, Guy Verhofstadt, reageert op het Commissie Paper en stelt:

"Eindelijk schuift de Commissie een analyse naar voor die aantoont dat de huidige manier waarop we veiligheid en defensie in Europa organiseren –gebaseerd op 27 parallelle legers, een gefragmenteerde markt, duplicatie en inefficiënties- niet aan te houden is. Helaas is de Commissie veel te vaag in het aantonen van de weg vooruit. Het is duidelijk dat het derde scenario de enige redelijke weg vooruit is. De paper mist details over het benodigde budget, de integratie van militaire krachten, gezamenlijke aanschaf van capaciteiten en commando structuren. Gezien het huidige veiligheidsklimaat hebben we geen tijd te verliezen. Reeds twee jaar geleden stelde de ALDE groep een weg naar een Europese defensie Unie voor. We baseerden dit op de integratie van de nationale militaire krachten rond het Eurocorps en de bestaande regionale initiatieven, met één budget en plannen voor de ontwikkeling van nationale capaciteiten. Het is één Europees defensie plan met een efficiënte beslissingsstructuur. Dit is de weg die we op moeten."

Naast deze reflectiepaper moeten de voorzitter van de Commissie en de Hoge Vertegenwoordiger duidelijk maken tegen wanneer en hoe zij het debat willen aansturen.

Hilde Vautmans (Open Vld) , ALDE defensiewoordvoerder:

"Het is een positief signaal dat de Europese Commissie haar paper over de toekomst van de Europese Defensie vandaag voorstelt. Het toont nogmaals aan dat de Europese Defensie één van haar prioriteiten is. Volgens de recente Eurobarometers blijkt meer dan twee derde van de Europese burgers een Unie te willen die meer inzet op veiligheid en defensie. Ze kan niet achterwege blijven in een wereld waar onze veiligheid bedreigd wordt door terroristen, cyberaanvallen en hybride dreigingen.

We moeten nu handelen, zelfstandig en efficiënt. Daarom ben ik fan van het meest ambitieuze scenario van de Commissie: gemeenschappelijke actie en een echte defensie-unie. Duplicatie en fragmentatie van middelen moeten we in de toekomst kunnen verhinderen en dat kan alleen door ze samen te brengen en te integreren. We verliezen jaarlijks tot 100 miljard Euro door duplicatie, overcapaciteit, obstakels in aanbestedingsprocessen en politieke onwil tot samenwerking. Daarom is dit voorstel tot een Europees Defensie Fonds een stap voorwaarts. Dit fonds zal gezamenlijk defensie-onderzoek en ontwikkeling van defensiecapaciteiten. Door de middelen samen te brengen kan de efficiëntie en de defensie-output gemaximaliseerd worden. Wetende dat de EU 40% spendeert van het Amerikaanse defensiebudget is het een schande dat onze output maar 10 tot 15% van de Amerikaanse is.”    


Delen:
Boek: Appelen & Peren Het fruitkookboek “Appelen & Peren: Koken met Haspengouws goud” kan je eenvoudig aanvragen door je adres te sturen naar hilde@vautmans.eu!
Neem ook zeker eens een kijkje op onze Facebookpagina Haspengoud!

Ontvang de nieuwsbrief
Schrijf u hieronder in voor Hilde's nieuwsbrief


Tags
Europa Wifi4Europe Sint-Truiden Landbouw Afrikaanse varkenspest Japan Vrijhandelsakkoord Handel terrorisme Europese defensie PESCO EDF militaire mobiliteit terreur voedselveiligheid transparantie EFSA werkloosheidsuitkering DiscoverEU Erasmus pesticiden landbouw Schengen Grenscontroles Klimaatneutraliteit Brexit Milcobel Genk Women's Day sociale zekerheid Handelsovereenkomst landfill mining Limburg Boerenstiel treinreizigers telecom emissienormen vrachtwagens wapenexport energie suiker Merkel toekomst Liberalen ALDEcongress Macron LREM Khashoggi Saudi-Arabië oneerlijke handelspraktijken Europese Raad singleuseplastic Facebook right2water budget Hongarije eurobarometer België Open Vld Sint-Truiden Girl2Leader hierstartdezee Hope and Optimism Expo SAVETHEDATE FAVV Hanenzang Boeren UNRWA Palestina Israël Trump Turkije IPA Europese top migratie rechtstaat Emissienormen Tsjetsjenië Rusland LGBTI Mensenrechten Cultuur Dinky blindengeleidepaardje Eurobarometer plastic circulaire economie VS Auteursrechten Orban Art7 State of the Union copyright auteursrechten Griekenland Tsipras Solidariteitskorps drones autonome wapens genderdiscriminatie dieren Selmayr Gelinden Kinderen uurwisseling droogte Defensie Opinie Migratie carry-back cyberveiligheid Navo NAVO reizen ETIAS Mobiliteit verkiezing Technologie Savethedate Amerika Klapsalon klimaat Brussel Lebeau Rohingya defensie ALDE Europees Parlement Communicatie europa opinie Missing Children sint-truiden Calais Duinkerken Europees Parlementslid europeesparlement gender sinttruiden schepen europees parlement online shoppen Gezocht Stagiair(e) social media OpenVld missbelgië Recept Kerstkalkoen Appelen en Peren Ruslandboycot Wintergroenten Internationale Migrantendag Actualiteit GLB Fruitkookboek Koekelare Open Vld Fedasiel Sinterklaas Klimaatboom Paardenplan Fruit Glysofaat Lerarendag Interview TV Mol Debat Rijhulpsystemen Herdenking 11 november Hilde Vautmans Politieke rechten Militairen Radio Benelux Haspengoud actualiteit Eindspel Knack 20 vragen ONE ontmoeting tegen armoede Sexual Harrasment Zero Tolerance Bewaking Buitengrenzen Inreis-uitreissysteem Actauliteit Sexual Harassment Kookboek Appelen & Peren Koken met Haspengouws Goud #Haspengoud Notme Metoo Fruitdoedagen Tiense Suikerraffinaderij Mercosur suikerquota Suikerquota Kinderarmoede Groene energie Green sky Cybermisdaad Catalonië Spanje Referendum Onafhankelijkheid Voedselverspilling DepotMargo Bedrijfsbezoek Verkeersveiligheid Jeugd Kinderraad landbouwramp vorst Sorteren Sensibiliseren acutaliteit Eurofleurs Koningin Mathilde WIFI4U Toerisme Sint-Truiden by lights Tentoonstelling Wifi4EU Vokastage Fruittelers Boycot Big Jump Milieu Turkijke toetredingsonderhandelingen opschorting mensrechten terreurcommissie private beveiligingsfirma's Private bewakingsfirma's rapport grote meerderheid privébewakingsfirma's vorstschade vluchtelingencrisis wereldvluchtelingendag KNACK grondwetswijziging interview Dewitte & Donckier Gendergelijkheid Pensioenen Open Vld vrouwen vluchtelingen Congo Guy Verhofstadt Kinderarbeid Deze Week debat De Zevende Dag missing children Internationale dag van de vermiste kinderen VPOL Nachtvorst ramp KMI Cavaria Homofobie voedselverspilling asielzoekers Progeria fruittelers rampenfonds Stemrecht Europese verkiezingen Vrije tribune Persvrijheid Monsanto papers Toetreding Kamperen Gouden kinderschoen fruit Lanbouw Vrouwen in de landbouw vrouwenrechten VILT Europees leger Vluchtelingenkamp Brand bloesems Scholen Bloesems VRT journaal TVL Verdrag van Rome Lenteschoonmaak MEPawards Beste Europees parlementslid Brede School Gouden Kinderschoen studenten Provincie Limburg UCCL UCLL Zwerfvuil Aktualiteit Internationale vrouwendag archief Vluchtelingen asielbeleid Archief Vredesvrouwen KInderraad MIssingChildren MissingChildren aktualiteit CETA Eurelco Afval EURELCO Vrouwenbesnijdenis ELFM MIssingchildren Adopties Lostinmigration Afet Aktuaiteit media limburg Video economie video Foto's en video's OPinie Sint-Truiden Video's sint-trucden Burundi Parijs Little Cherry virus Drones GGO Methaan Greensky Enhanced Landfill Mining Abortus Privacy HBvL