De toekomst van onze Europese defensie: Commissie paper mist strategische dieptegang en duidelijkheid De Europese liberalen en Democraten in het Europees Parlement (ALDE) verwelkomen de reflectiepaper over de toekomst van een Europese defensie, die de Europese Commissie vandaag presenteerde. ALDE wijst erop dat, gezien de huidige geopolitieke situatie, een vlotte opbouw van een gezamenlijk defensie –en veiligheidsbeleid noodzakelijk is.

ALDE Groep leider, Guy Verhofstadt, reageert op het Commissie Paper en stelt:

"Eindelijk schuift de Commissie een analyse naar voor die aantoont dat de huidige manier waarop we veiligheid en defensie in Europa organiseren –gebaseerd op 27 parallelle legers, een gefragmenteerde markt, duplicatie en inefficiënties- niet aan te houden is. Helaas is de Commissie veel te vaag in het aantonen van de weg vooruit. Het is duidelijk dat het derde scenario de enige redelijke weg vooruit is. De paper mist details over het benodigde budget, de integratie van militaire krachten, gezamenlijke aanschaf van capaciteiten en commando structuren. Gezien het huidige veiligheidsklimaat hebben we geen tijd te verliezen. Reeds twee jaar geleden stelde de ALDE groep een weg naar een Europese defensie Unie voor. We baseerden dit op de integratie van de nationale militaire krachten rond het Eurocorps en de bestaande regionale initiatieven, met één budget en plannen voor de ontwikkeling van nationale capaciteiten. Het is één Europees defensie plan met een efficiënte beslissingsstructuur. Dit is de weg die we op moeten."

Naast deze reflectiepaper moeten de voorzitter van de Commissie en de Hoge Vertegenwoordiger duidelijk maken tegen wanneer en hoe zij het debat willen aansturen.

Hilde Vautmans (Open Vld) , ALDE defensiewoordvoerder:

"Het is een positief signaal dat de Europese Commissie haar paper over de toekomst van de Europese Defensie vandaag voorstelt. Het toont nogmaals aan dat de Europese Defensie één van haar prioriteiten is. Volgens de recente Eurobarometers blijkt meer dan twee derde van de Europese burgers een Unie te willen die meer inzet op veiligheid en defensie. Ze kan niet achterwege blijven in een wereld waar onze veiligheid bedreigd wordt door terroristen, cyberaanvallen en hybride dreigingen.

We moeten nu handelen, zelfstandig en efficiënt. Daarom ben ik fan van het meest ambitieuze scenario van de Commissie: gemeenschappelijke actie en een echte defensie-unie. Duplicatie en fragmentatie van middelen moeten we in de toekomst kunnen verhinderen en dat kan alleen door ze samen te brengen en te integreren. We verliezen jaarlijks tot 100 miljard Euro door duplicatie, overcapaciteit, obstakels in aanbestedingsprocessen en politieke onwil tot samenwerking. Daarom is dit voorstel tot een Europees Defensie Fonds een stap voorwaarts. Dit fonds zal gezamenlijk defensie-onderzoek en ontwikkeling van defensiecapaciteiten. Door de middelen samen te brengen kan de efficiëntie en de defensie-output gemaximaliseerd worden. Wetende dat de EU 40% spendeert van het Amerikaanse defensiebudget is het een schande dat onze output maar 10 tot 15% van de Amerikaanse is.”    


Delen:
Boek: Appelen & Peren Het fruitkookboek “Appelen & Peren: Koken met Haspengouws goud” kan je eenvoudig aanvragen door je adres te sturen naar hilde@vautmans.eu!
Neem ook zeker eens een kijkje op onze Facebookpagina Haspengoud!

Ontvang de nieuwsbrief
Schrijf u hieronder in voor Hilde's nieuwsbrief


Tags
Europa SAVETHEDATE Eurobarometer Brexit plastic circulaire economie State of the Union Auteursrechten Hongarije Orban Art7 VS copyright auteursrechten Griekenland Tsipras Solidariteitskorps drones autonome wapens genderdiscriminatie Sint-Truiden dieren Erasmus Landbouw Selmayr Kinderen Gelinden uurwisseling droogte Defensie Opinie Migratie cyberveiligheid carry-back migratie Navo NAVO reizen ETIAS Mobiliteit verkiezing Technologie Savethedate Amerika Klapsalon klimaat Brussel Lebeau België Rohingya landbouw defensie ALDE Europees Parlement Communicatie europa opinie Missing Children sint-truiden Calais Duinkerken Europees Parlementslid europeesparlement gender sinttruiden schepen online shoppen europees parlement pesticiden Gezocht Stagiair(e) social media OpenVld missbelgië Recept Kerstkalkoen Wintergroenten Ruslandboycot Appelen en Peren Internationale Migrantendag Actualiteit GLB Limburg Fruitkookboek Koekelare Open Vld Fedasiel Sinterklaas Klimaatboom Glysofaat Fruit Paardenplan Lerarendag Debat Interview TV Mol Herdenking 11 november Rijhulpsystemen Hilde Vautmans Politieke rechten Militairen Radio Benelux Haspengoud actualiteit Eindspel Knack 20 vragen Sexual Harrasment Zero Tolerance Bewaking Buitengrenzen Inreis-uitreissysteem ONE ontmoeting tegen armoede Actauliteit Sexual Harassment Kookboek Appelen & Peren Koken met Haspengouws Goud #Haspengoud Tiense Suikerraffinaderij Mercosur suikerquota Notme Metoo Fruitdoedagen Suikerquota Kinderarmoede Groene energie Green sky Cybermisdaad Catalonië Spanje Referendum Onafhankelijkheid Voedselverspilling DepotMargo Bedrijfsbezoek Verkeersveiligheid Jeugd Kinderraad landbouwramp vorst Sorteren Sensibiliseren acutaliteit Eurofleurs Koningin Mathilde WIFI4U Toerisme Sint-Truiden by lights Wifi4EU Tentoonstelling Vokastage terrorisme Fruittelers Rusland Boycot Big Jump Milieu Turkijke toetredingsonderhandelingen opschorting mensrechten terreurcommissie private beveiligingsfirma's Private bewakingsfirma's rapport grote meerderheid privébewakingsfirma's vorstschade Turkije vluchtelingencrisis wereldvluchtelingendag KNACK grondwetswijziging interview Dewitte & Donckier Gendergelijkheid Pensioenen Open Vld vrouwen vluchtelingen Congo Guy Verhofstadt Kinderarbeid Deze Week debat De Zevende Dag missing children Internationale dag van de vermiste kinderen VPOL Nachtvorst ramp KMI voedselverspilling Cavaria Tsjetsjenië Homofobie asielzoekers Progeria fruittelers rampenfonds Stemrecht Europese verkiezingen Vrije tribune Persvrijheid Monsanto papers Toetreding Kamperen Gouden kinderschoen fruit Lanbouw Vrouwen in de landbouw vrouwenrechten VILT Europees leger Vluchtelingenkamp Brand bloesems Scholen TVL Bloesems VRT journaal Verdrag van Rome Lenteschoonmaak MEPawards Beste Europees parlementslid Brede School Gouden Kinderschoen studenten Provincie Limburg UCCL UCLL Zwerfvuil Aktualiteit Archief Vredesvrouwen Internationale vrouwendag archief Vluchtelingen asielbeleid KInderraad MIssingChildren MissingChildren aktualiteit CETA Eurelco Afval EURELCO ELFM Vrouwenbesnijdenis MIssingchildren Adopties Lostinmigration Afet Trump Aktuaiteit media limburg Video economie video Foto's en video's OPinie Sint-Truiden Video's sint-trucden Burundi Parijs Little Cherry virus Drones GGO Methaan Greensky Enhanced Landfill Mining Abortus Privacy HBvL