Het Europees Parlement heeft dinsdag het WiFi4EU-initiatief gelanceerd. Dat moet ervoor zorgen dat over de hele Europese Unie 6.000 tot 8.000 snelle en gratis wifihotspots worden aangelegd. Ondanks de ruime steun die het voorstel van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker geniet, valt er ook kritiek te horen.

Juncker legde het idee van 'een vrije, draadloze internettoegang' in de belangrijkste centra van het openbare leven op tafel tijdens zijn State of the Union in september 2016. Het voorstel kon meteen op veel bijval rekenen en is nu definitief goedgekeurd. 582 parlementsleden stemden voor, 98 stemden tegen, 9 onthielden zich.

Met WiFi4EU zullen in openbare ruimten als bibliotheken, parken, trein- en busstations hotspots worden geïnstalleerd die gratis breedbandinternet aanbieden. Publieke instanties kunnen daarvoor subsidies krijgen, op voorwaarde dat er in de buurt nog geen gelijkaardig publiek of privéaanbod bestaat. Aanvragen kunnen vanaf begin 2018 worden ingediend, de toekenning zal volgens het principe ‘first come, first served’ gebeuren. Er wordt wel gestreefd naar een geografisch evenwicht tussen de Europese lidstaten en binnen elke lidstaat afzonderlijk. De hotspots moeten minstens drie jaar lang aangeboden worden.

Europarlementslid Hilde Vautmans (Open Vld) juicht het voorstel toe. 'Beperkte toegang tot het internet zorgt ervoor dat Europese burgers kansen mislopen om optimaal gebruik te maken van de digitale markt', legt ze uit. 'Door dit soort initiatieven kunnen we het groeipotentieel van onze digitale markt maximaal benutten en zorgen we tegelijkertijd voor een optimale toegang tot de digitale goederen en diensten voor alle Europese burgers.'

Ook Marc Tarabella (PS) is ervan overtuigd dat de gratis hotspots de 'digitale kloof' zullen helpen dichten. Onder meer in hun zoektocht naar werk zal dat de mensen helpen die thuis geen internet hebben. 'Tussen 15 en 25 procent van de jobs wordt via het internet gevonden, meer dan 92 procent van de grote bedrijven gebruikt het internet om mensen aan te werven', zegt Tarabella.

Tom Vandenkendelaere (CD&V) spreekt van 'een game changer, vooral voor de plattelandsgebieden'. 'Slechts één op de drie Europeanen die op het platteland wonen, kan vandaag gebruikmaken van een stabiele en snelle internetverbinding. In een wereld die zich almaar meer online afspeelt, van de krant lezen tot bankieren, is een digitale kloof in feite een sociale kloof.'

Vandenkendelaere vindt het billijk dat Europa de installatie van de hotspots financiert, maar de kosten voor het onderhoud overlaat aan de lokale overheden. Zijn collega Anneleen Van Bossuyt (N-VA) is het daar niet mee eens en spreekt over 120 miljoen euro aan weggegooid belastinggeld. 'De traditionele fracties in het Europees Parlement stellen deze subsidie voor alsof Europa plots volledige steden gratis wifi zal schenken. Maar daarvoor is het budget natuurlijk veel te beperkt.'

'In Vlaanderen geloven we niet meer in gratisverhalen', zegt Van Bossuyt. 'Europa moet inzetten op 5G mobiele verbindingen en supersnel internet, wat écht noodzakelijke investeringen zijn als binnenkort al onze toestellen en wagens met het internet verbonden worden.'

Vandenkendelaere geeft toe dat 'de echte uitdaging in het ontwikkelen en uitrollen van het 5G-netwerk ligt', maar benadrukt dat WiFi4EU 'rechtstreeks het leven van burgers die het soms moeilijker hebben, kan en moet verbeteren'.

 

Via link: http://www.standaard.be/cnt/dmf20170912_03068178


Delen:
Boek: Appelen & Peren Het fruitkookboek “Appelen & Peren: Koken met Haspengouws goud” kan je eenvoudig aanvragen door je adres te sturen naar hilde@vautmans.eu!
Neem ook zeker eens een kijkje op onze Facebookpagina Haspengoud!

Ontvang de nieuwsbrief
Schrijf u hieronder in voor Hilde's nieuwsbrief


Tags
Europa migratie Landbouw carry-back cyberveiligheid Navo NAVO reizen ETIAS copyright verkiezing Mobiliteit Technologie Defensie Savethedate Amerika Sint-Truiden Klapsalon klimaat Brussel Lebeau Rohingya België Eurobarometer landbouw defensie ALDE Europees Parlement Communicatie Opinie europa opinie Missing Children sint-truiden Calais Duinkerken Europees Parlementslid europeesparlement sinttruiden schepen gender online shoppen europees parlement pesticiden Gezocht Stagiair(e) social media OpenVld missbelgië Recept Kerstkalkoen Appelen en Peren Ruslandboycot Wintergroenten Internationale Migrantendag Actualiteit GLB Limburg Fruitkookboek Koekelare Open Vld Fedasiel Sinterklaas Klimaatboom Paardenplan Fruit Glysofaat Lerarendag Interview TV Mol Debat Herdenking 11 november Rijhulpsystemen Hilde Vautmans Politieke rechten Militairen Radio Benelux Haspengoud actualiteit Eindspel Knack 20 vragen ONE ontmoeting tegen armoede Sexual Harrasment Zero Tolerance Bewaking Buitengrenzen Inreis-uitreissysteem Actauliteit Sexual Harassment Kookboek Appelen & Peren Koken met Haspengouws Goud #Haspengoud Notme Metoo Tiense Suikerraffinaderij Mercosur suikerquota Fruitdoedagen Suikerquota Kinderarmoede Groene energie Green sky Cybermisdaad Catalonië Spanje Referendum Onafhankelijkheid Voedselverspilling DepotMargo Bedrijfsbezoek Verkeersveiligheid Jeugd Kinderraad landbouwramp vorst droogte Sorteren Sensibiliseren acutaliteit Eurofleurs Koningin Mathilde Toerisme Sint-Truiden by lights WIFI4U Wifi4EU Tentoonstelling Vokastage terrorisme Fruittelers Rusland Boycot Big Jump Milieu Turkijke toetredingsonderhandelingen opschorting mensrechten terreurcommissie private beveiligingsfirma's Private bewakingsfirma's rapport grote meerderheid privébewakingsfirma's vorstschade grondwetswijziging vluchtelingencrisis wereldvluchtelingendag KNACK Turkije interview Dewitte & Donckier Gendergelijkheid Pensioenen Open Vld vrouwen vluchtelingen Congo Guy Verhofstadt Kinderarbeid Deze Week debat De Zevende Dag missing children Internationale dag van de vermiste kinderen VPOL Nachtvorst ramp KMI Hongarije Cavaria Tsjetsjenië Homofobie voedselverspilling asielzoekers Progeria fruittelers rampenfonds Stemrecht Europese verkiezingen Vrije tribune Persvrijheid Monsanto papers Toetreding Kamperen Gouden kinderschoen fruit Lanbouw Vrouwen in de landbouw vrouwenrechten VILT Europees leger Vluchtelingenkamp Brand bloesems Scholen TVL Bloesems VRT journaal Verdrag van Rome Lenteschoonmaak Brede School Gouden Kinderschoen MEPawards Beste Europees parlementslid UCLL Migratie studenten Provincie Limburg UCCL Zwerfvuil Aktualiteit Archief Vredesvrouwen Internationale vrouwendag archief Vluchtelingen asielbeleid KInderraad MIssingChildren MissingChildren aktualiteit CETA Eurelco Afval EURELCO Vrouwenbesnijdenis ELFM MIssingchildren Adopties Lostinmigration Afet Trump Aktuaiteit media limburg Video economie video Foto's en video's OPinie Sint-Truiden Video's sint-trucden Burundi Parijs Little Cherry virus Drones GGO Methaan Greensky Enhanced Landfill Mining Abortus Privacy State of the Union HBvL