Straatsburg – Het Europees Parlement heeft vandaag het ontwerp van gewijzigde begroting nr. 5/2018 goedgekeurd. Hiermee zal een deel van de steun aan Turkije uit het instrument voor pretoetredingssteun (IPA II) worden geannuleerd. In plaats daarvan worden de kredieten van andere instrumenten verhoogd.

 

Vorig jaar beslisten de Raad en het Parlement om 70 miljoen EUR pretoetredingssteun (IPA II) in de reserve op te nemen. Het geld kon enkel worden vrijgegeven wanneer Turkije volgens het jaarrapport van de Commissie meetbare vorderingen boekte op het gebied van de rechtstaat, de democratie, de mensenrechten en de persvrijheid. Uit het jaarverslag van april 2018 bleek echter dat Turkije steeds verder afdwaalt van de Europese waarden.

Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld, ALDE) reageert: “Terecht dat we de 70 miljoen EUR aan pretoetredingssteun voor Turkije opschorten. Daar pleit Open Vld en ALDE al langer voor. Zoals Turkije er vandaag voorstaat, kan het onmogelijk toetreden tot de Europese Unie en moet het dus ook geen gelden krijgen om te kunnen toetreden. De voortgangsrapporten zijn achteruitgangsrapporten. De schrapping van die 70 miljoen euro is nu echt een signaal aan president Erdogan dat hij de koers van zijn land moet veranderen. Sinds het uitroepen van de noodtoestand in Turkije zijn meer dan 150 000 mensen in hechtenis genomen, waarvan meer dan 150 journalisten, de burgerrechten en politieke rechten worden er dus serieus ingeperkt. 

Er kan geen steun worden toegekend aan Turkije voor politieke hervormingen als Turkije net die politieke hervormingen doorvoert die ervoor zorgt dat het land verder afdwaalt van onze Europese waarden en normen. Het geld dat vrijkomt door die annulatie zal nu worden ingezet op die gebieden waar het wél een verschil zal maken. Een deel wordt overgedragen aan het Europees Nabuurschapsinstrument om activiteiten in verband met migratie te steunen, een deel ander deel wordt toegekend aan Syrië als reactie op de Syrische crisis en de kredieten voor humanitaire hulp worden verhoogd. Maar het blijft belangrijk dat we het Turkse maatschappelijk middenveld steunen, die spelen immers een essentiële rol om positieve verandering te verkrijgen. Naast het schrappen van een deel van de middelen, moeten we dus ook een doelgerichtere inzet van de middelen bekomen.”

Voor meer info Hilde Vautmans: 0478/66 28 32


Delen:
Boek: Appelen & Peren Het fruitkookboek “Appelen & Peren: Koken met Haspengouws goud” kan je eenvoudig aanvragen door je adres te sturen naar hilde@vautmans.eu!
Neem ook zeker eens een kijkje op onze Facebookpagina Haspengoud!

Ontvang de nieuwsbrief
Schrijf u hieronder in voor Hilde's nieuwsbrief


Tags
Europa Sint-Truiden Hongarije eurobarometer België Open Vld Sint-Truiden Limburg hierstartdezee Girl2Leader SAVETHEDATE Hope and Optimism Expo Landbouw FAVV Hanenzang Boeren Europese top Brexit migratie rechtstaat Emissienormen Tsjetsjenië Rusland LGBTI Mensenrechten Turkije IPA UNRWA Palestina Israël Trump Cultuur Dinky blindengeleidepaardje Eurobarometer plastic circulaire economie Orban Art7 Auteursrechten VS State of the Union copyright auteursrechten drones autonome wapens Solidariteitskorps Griekenland Tsipras genderdiscriminatie dieren Erasmus Selmayr Kinderen Gelinden uurwisseling droogte Defensie Opinie Migratie carry-back cyberveiligheid Navo NAVO reizen ETIAS verkiezing Mobiliteit Technologie Savethedate Amerika Klapsalon klimaat Brussel Lebeau Rohingya defensie landbouw ALDE Europees Parlement Communicatie europa opinie Missing Children sint-truiden Calais Duinkerken Europees Parlementslid europeesparlement sinttruiden schepen gender europees parlement pesticiden online shoppen Gezocht Stagiair(e) social media OpenVld missbelgië Recept Kerstkalkoen Appelen en Peren Ruslandboycot Wintergroenten Internationale Migrantendag Actualiteit GLB Fruitkookboek Koekelare Open Vld Fedasiel Sinterklaas Klimaatboom Fruit Paardenplan Glysofaat Lerarendag Debat Interview TV Mol Herdenking 11 november Rijhulpsystemen Hilde Vautmans Politieke rechten Militairen Radio Benelux Haspengoud actualiteit Eindspel Knack 20 vragen Bewaking Buitengrenzen Inreis-uitreissysteem Sexual Harrasment Zero Tolerance ONE ontmoeting tegen armoede Actauliteit Sexual Harassment Kookboek Appelen & Peren Koken met Haspengouws Goud #Haspengoud Fruitdoedagen Tiense Suikerraffinaderij Mercosur suikerquota Notme Metoo Suikerquota Kinderarmoede Groene energie Green sky Cybermisdaad Catalonië Spanje Referendum Onafhankelijkheid Voedselverspilling DepotMargo Bedrijfsbezoek Verkeersveiligheid Jeugd Kinderraad landbouwramp vorst Sorteren Sensibiliseren acutaliteit Eurofleurs Koningin Mathilde WIFI4U Toerisme Sint-Truiden by lights Tentoonstelling Wifi4EU Vokastage terrorisme Fruittelers Boycot Big Jump Milieu Turkijke toetredingsonderhandelingen opschorting mensrechten private beveiligingsfirma's terreurcommissie Private bewakingsfirma's rapport grote meerderheid privébewakingsfirma's vorstschade grondwetswijziging vluchtelingencrisis wereldvluchtelingendag KNACK interview Dewitte & Donckier Gendergelijkheid Pensioenen Open Vld vrouwen vluchtelingen Congo Kinderarbeid Deze Week Guy Verhofstadt debat De Zevende Dag missing children Internationale dag van de vermiste kinderen VPOL Nachtvorst ramp KMI voedselverspilling Cavaria Homofobie asielzoekers Progeria fruittelers rampenfonds Stemrecht Europese verkiezingen Vrije tribune Persvrijheid Monsanto papers Toetreding Kamperen Gouden kinderschoen fruit Lanbouw Vrouwen in de landbouw vrouwenrechten VILT Europees leger Vluchtelingenkamp Brand bloesems Scholen TVL Bloesems VRT journaal Verdrag van Rome Lenteschoonmaak Brede School Gouden Kinderschoen MEPawards Beste Europees parlementslid studenten Provincie Limburg UCCL UCLL Zwerfvuil Aktualiteit Internationale vrouwendag archief Vluchtelingen asielbeleid Archief Vredesvrouwen KInderraad MIssingChildren MissingChildren aktualiteit CETA Eurelco Afval ELFM Vrouwenbesnijdenis EURELCO MIssingchildren Adopties Lostinmigration Afet Aktuaiteit media limburg Video economie video Foto's en video's OPinie Sint-Truiden Video's sint-trucden Burundi Parijs Little Cherry virus Drones GGO Methaan Greensky Enhanced Landfill Mining Abortus Privacy HBvL