Straatsburg – Vandaag debatteerden de Europese Parlementsleden over gegevensbescherming, privacy van burgers en verkiezingsmanipulatie na het recente Facebook-Cambridge Analytica schandaal. Donderdag stemmen de Europese Parlementsleden een resolutie waarin ze pleiten voor enkele concrete maatregelen.

Het debat volgt op het gesprek tussen Facebook CEO Mark Zuckerberg en de fractieleiders van het Europees Parlement en drie hoorzittingen in de Commissie Burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken. Doel was de impact van de Facebook gegevensinbreuk door Cambridge Analytica na te gaan en meer algemeen verduidelijking te krijgen over hoe Facebook onze gegevens beheert. 

Hilde Vautmans, Europees Parlementslid (Open Vld, ALDE): "Elk individu moet weten wat er met zijn of haar gegevens gebeurt. Facebook heeft intussen wel enkele positieve privacy-wijzigingen doorgevoerd, denk maar aan de mogelijkheid voor gebruikers om zich af te melden voor targeting of voor het tonen van advertenties op basis van de informatie verkregen van derden. Toch voldoet Facebook nog niet 100% aan de Europese wetgeving inzake gegevensbescherming en daarom moet het dringend acties ondernemen. In dit kader pleit ik voor een grondige audit van het bedrijf door het Europees Agentschap voor netwerk –en informatiebeveiliging of het Europees Comité voor gegevensbescherming zodat het voor eens en voor altijd duidelijk is in welke mate onze persoonlijke gegevens al dan niet beschermd zijn."

In de resolutie vragen de Europese Parlementsleden in het algemeen om een grotere algoritmische verantwoording en transparantie vanwege elke actor die aan data-analyse doet, zoals Facebook., zodat burgers altijd voldoende geïnformeerd zijn over de mate waarin en de manier waarop hun gegevens verwerkt worden. Ook van Facebook verwachten ze dit, met name voor politieke advertenties. Daarnaast vragen de Parlementsleden dat kieswetten aan de digitale realiteit worden aangepast, namelijk dat conventionele (offline) verkiezingswaarborgen ook online worden toegepast om zo verkiezingsmanipulatie via sociale media te voorkomen. Denk aan gelijke behandeling van kandidaten, grenzen aan verkiezingsuitgaven of sperperiodes. Tot slot zijn de Europese Parlementsleden ook van mening dat profilering voor electorale doeleinden gebaseerd op online gedrag dat politieke voorkeuren kan onthullen, verboden moet worden. De Europese Commissie heeft al voorgesteld om de boetes op te leggen aan politieke partijen die de regels inzake gegevensbescherming schenden om de verkiezingsresultaten bewust te beïnvloeden. 

Aan Commissaris Vestager wordt gevraagd om de mededingingsregels aan te passen aan de digitale realiteit en te kijken naar het businessmodel van sociale media platformen en hun mogelijke monopoliepositie.

"Ik ben voorzichtig positief over het verhoogd verantwoordelijkheidsgevoel van Facebook. Recent richtte Facebook nog een War Room op om nepnieuws op te sporen en trollen of nepaccounts op te doeken. Vandaag zijn dergelijke maatregelen belangrijker dan ooit, zeker met de Europese verkiezingen in het verschiet. We hebben de Brexit gehad en de verkiezing van President Trump. Beide waren een wake-up call om meer te controleren wat de invloed van sociale media op verkiezingen zijn en maatregelen te nemen gericht op het aanpakken van verkiezingsfraude op online platformen.", besluit Hilde Vautmans

Voor meer info Hilde Vautmans 0478/66.28.32


Delen:
Boek: Appelen & Peren Het fruitkookboek “Appelen & Peren: Koken met Haspengouws goud” kan je eenvoudig aanvragen door je adres te sturen naar hilde@vautmans.eu!
Neem ook zeker eens een kijkje op onze Facebookpagina Haspengoud!

Ontvang de nieuwsbrief
Schrijf u hieronder in voor Hilde's nieuwsbrief


Tags
Europa Wifi4Europe Sint-Truiden Landbouw Afrikaanse varkenspest terrorisme Europese defensie PESCO EDF militaire mobiliteit Japan Vrijhandelsakkoord Handel terreur werkloosheidsuitkering voedselveiligheid transparantie EFSA DiscoverEU Erasmus pesticiden landbouw Schengen Grenscontroles Klimaatneutraliteit Brexit Milcobel Genk Women's Day Handelsovereenkomst sociale zekerheid landfill mining Limburg Boerenstiel treinreizigers wapenexport emissienormen vrachtwagens telecom energie suiker Merkel toekomst Liberalen ALDEcongress Macron LREM Khashoggi Saudi-Arabië oneerlijke handelspraktijken singleuseplastic Europese Raad Facebook right2water budget Hongarije eurobarometer België Open Vld Sint-Truiden hierstartdezee Girl2Leader Hope and Optimism Expo SAVETHEDATE Boeren FAVV Hanenzang UNRWA Palestina Israël Trump Turkije IPA Emissienormen Europese top migratie rechtstaat Tsjetsjenië Rusland LGBTI Mensenrechten Cultuur Dinky blindengeleidepaardje Eurobarometer plastic circulaire economie VS State of the Union Orban Art7 Auteursrechten Griekenland Tsipras Solidariteitskorps drones autonome wapens copyright auteursrechten genderdiscriminatie dieren Selmayr Kinderen Gelinden uurwisseling droogte Defensie Opinie Migratie cyberveiligheid carry-back Navo NAVO reizen ETIAS Mobiliteit verkiezing Technologie Savethedate Amerika Klapsalon klimaat Brussel Lebeau Rohingya defensie ALDE Europees Parlement Communicatie europa opinie Missing Children sint-truiden Calais Duinkerken Europees Parlementslid europeesparlement gender sinttruiden schepen online shoppen europees parlement Gezocht Stagiair(e) social media OpenVld missbelgië Recept Kerstkalkoen Wintergroenten Ruslandboycot Appelen en Peren Internationale Migrantendag Actualiteit GLB Fruitkookboek Koekelare Open Vld Fedasiel Sinterklaas Klimaatboom Paardenplan Fruit Glysofaat Lerarendag Interview TV Mol Debat Rijhulpsystemen Herdenking 11 november Hilde Vautmans Politieke rechten Militairen Radio Benelux Haspengoud actualiteit Eindspel Knack 20 vragen Bewaking Buitengrenzen Inreis-uitreissysteem ONE ontmoeting tegen armoede Sexual Harrasment Zero Tolerance Actauliteit Sexual Harassment Kookboek Appelen & Peren Koken met Haspengouws Goud #Haspengoud Notme Metoo Tiense Suikerraffinaderij Mercosur suikerquota Fruitdoedagen Suikerquota Kinderarmoede Groene energie Green sky Cybermisdaad Catalonië Spanje Referendum Onafhankelijkheid Voedselverspilling DepotMargo Bedrijfsbezoek Verkeersveiligheid Jeugd Kinderraad landbouwramp vorst Sorteren Sensibiliseren acutaliteit Eurofleurs Koningin Mathilde Toerisme Sint-Truiden by lights WIFI4U Wifi4EU Tentoonstelling Vokastage Fruittelers Boycot Big Jump Milieu Turkijke toetredingsonderhandelingen opschorting mensrechten terreurcommissie private beveiligingsfirma's Private bewakingsfirma's rapport grote meerderheid privébewakingsfirma's vorstschade vluchtelingencrisis wereldvluchtelingendag KNACK grondwetswijziging interview Dewitte & Donckier Gendergelijkheid Pensioenen Open Vld vrouwen vluchtelingen Congo Kinderarbeid Deze Week Guy Verhofstadt debat De Zevende Dag missing children Internationale dag van de vermiste kinderen VPOL Nachtvorst ramp KMI Cavaria Homofobie voedselverspilling asielzoekers Progeria fruittelers rampenfonds Stemrecht Europese verkiezingen Vrije tribune Persvrijheid Monsanto papers Toetreding Kamperen Gouden kinderschoen fruit Lanbouw Vrouwen in de landbouw vrouwenrechten VILT Europees leger Vluchtelingenkamp Brand bloesems Scholen TVL Bloesems VRT journaal Verdrag van Rome Lenteschoonmaak Brede School Gouden Kinderschoen MEPawards Beste Europees parlementslid studenten Provincie Limburg UCCL UCLL Zwerfvuil Aktualiteit Internationale vrouwendag archief Archief Vredesvrouwen Vluchtelingen asielbeleid KInderraad MIssingChildren MissingChildren aktualiteit CETA Eurelco ELFM Vrouwenbesnijdenis Afval EURELCO MIssingchildren Adopties Lostinmigration Afet Aktuaiteit media limburg Video economie video Foto's en video's OPinie Sint-Truiden Video's sint-trucden Burundi Parijs Little Cherry virus Drones GGO Methaan Greensky Enhanced Landfill Mining Abortus Privacy HBvL