Straatsburg – Vandaag debatteerden de Europese Parlementsleden over gegevensbescherming, privacy van burgers en verkiezingsmanipulatie na het recente Facebook-Cambridge Analytica schandaal. Donderdag stemmen de Europese Parlementsleden een resolutie waarin ze pleiten voor enkele concrete maatregelen.

Het debat volgt op het gesprek tussen Facebook CEO Mark Zuckerberg en de fractieleiders van het Europees Parlement en drie hoorzittingen in de Commissie Burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken. Doel was de impact van de Facebook gegevensinbreuk door Cambridge Analytica na te gaan en meer algemeen verduidelijking te krijgen over hoe Facebook onze gegevens beheert. 

Hilde Vautmans, Europees Parlementslid (Open Vld, ALDE): "Elk individu moet weten wat er met zijn of haar gegevens gebeurt. Facebook heeft intussen wel enkele positieve privacy-wijzigingen doorgevoerd, denk maar aan de mogelijkheid voor gebruikers om zich af te melden voor targeting of voor het tonen van advertenties op basis van de informatie verkregen van derden. Toch voldoet Facebook nog niet 100% aan de Europese wetgeving inzake gegevensbescherming en daarom moet het dringend acties ondernemen. In dit kader pleit ik voor een grondige audit van het bedrijf door het Europees Agentschap voor netwerk –en informatiebeveiliging of het Europees Comité voor gegevensbescherming zodat het voor eens en voor altijd duidelijk is in welke mate onze persoonlijke gegevens al dan niet beschermd zijn."

In de resolutie vragen de Europese Parlementsleden in het algemeen om een grotere algoritmische verantwoording en transparantie vanwege elke actor die aan data-analyse doet, zoals Facebook., zodat burgers altijd voldoende geïnformeerd zijn over de mate waarin en de manier waarop hun gegevens verwerkt worden. Ook van Facebook verwachten ze dit, met name voor politieke advertenties. Daarnaast vragen de Parlementsleden dat kieswetten aan de digitale realiteit worden aangepast, namelijk dat conventionele (offline) verkiezingswaarborgen ook online worden toegepast om zo verkiezingsmanipulatie via sociale media te voorkomen. Denk aan gelijke behandeling van kandidaten, grenzen aan verkiezingsuitgaven of sperperiodes. Tot slot zijn de Europese Parlementsleden ook van mening dat profilering voor electorale doeleinden gebaseerd op online gedrag dat politieke voorkeuren kan onthullen, verboden moet worden. De Europese Commissie heeft al voorgesteld om de boetes op te leggen aan politieke partijen die de regels inzake gegevensbescherming schenden om de verkiezingsresultaten bewust te beïnvloeden. 

Aan Commissaris Vestager wordt gevraagd om de mededingingsregels aan te passen aan de digitale realiteit en te kijken naar het businessmodel van sociale media platformen en hun mogelijke monopoliepositie.

"Ik ben voorzichtig positief over het verhoogd verantwoordelijkheidsgevoel van Facebook. Recent richtte Facebook nog een War Room op om nepnieuws op te sporen en trollen of nepaccounts op te doeken. Vandaag zijn dergelijke maatregelen belangrijker dan ooit, zeker met de Europese verkiezingen in het verschiet. We hebben de Brexit gehad en de verkiezing van President Trump. Beide waren een wake-up call om meer te controleren wat de invloed van sociale media op verkiezingen zijn en maatregelen te nemen gericht op het aanpakken van verkiezingsfraude op online platformen.", besluit Hilde Vautmans

Voor meer info Hilde Vautmans 0478/66.28.32


Delen:
Boek: Appelen & Peren Het fruitkookboek “Appelen & Peren: Koken met Haspengouws goud” kan je eenvoudig aanvragen door je adres te sturen naar hilde@vautmans.eu!
Neem ook zeker eens een kijkje op onze Facebookpagina Haspengoud!

Ontvang de nieuwsbrief
Schrijf u hieronder in voor Hilde's nieuwsbrief


Tags
Europa Landbouw Crisis Defensie Defensiefonds sociale zekerheid Grens- en kustwacht visserij pulsvissen klokkenluiders Arbeid Sociale fraude VISA Veiligheid terreur europol Opinie Rwanda Genocide Schengen Grenscontroles Identiteitskaart Vredesfaciliteit copyright auteursrechten wergwerpplastic single use plastic kunstmest uurwisseling zomeruur winteruur zomertijd wintertijd Antiwitwasrichtlijn Saudi-Arabië Grensbeheer Asiel Migratie Visuminformatiesysteem Brexit Turkije Toetredingsonderhandelingen EU Speciale Vertegenwoordiger oneerlijke handelspraktijken landbouw Oneerlijke handelspraktijken leger vrouwen terrorisme financiering Vrouwen Uurwisseling Transport Emmanuel Macron ALDE LREM Liberalen Europese verkiezingen EU speciale vertegenwoordiger Klimaat Copyright Richtlijn EU Peace Facility Peren Mexico Zomeruur Winteruur grensoverschrijdende betalingen Dierentransport FDI buitenlandse investeringen Singapore Handel Partner europa geïntegreerde gewasbescherming pesticiden duurzaam water reuse grensoverschrijdende gezondheidszorg Vlaanderen Rampenfonds Brede weersverzekering Waterbeheer desinformatie fake news Varkensboeren Carry-back Reglement Fracties België Miss België Europees Parlement Tajani Gendergelijkheid Land- en tuinbouw Limburg Pesticiden glyfosaat Milcobel euro eurozone autonoom vervoer voedselveiligheid Asiel- en migratie hervorming Glyfosaat UTP Wifi4Europe Sint-Truiden Afrikaanse varkenspest Japan Vrijhandelsakkoord Europese defensie PESCO EDF militaire mobiliteit werkloosheidsuitkering transparantie EFSA DiscoverEU Erasmus Klimaatneutraliteit Genk Women's Day Handelsovereenkomst landfill mining Boerenstiel treinreizigers emissienormen vrachtwagens telecom wapenexport Merkel suiker energie toekomst ALDEcongress Macron Khashoggi singleuseplastic Europese Raad Facebook right2water budget Hongarije eurobarometer Open Vld Sint-Truiden Girl2Leader hierstartdezee Hope and Optimism Expo SAVETHEDATE Boeren FAVV Hanenzang Tsjetsjenië Rusland LGBTI Mensenrechten UNRWA Palestina Israël Trump Europese top migratie rechtstaat Emissienormen IPA Cultuur Dinky blindengeleidepaardje Eurobarometer plastic circulaire economie VS Auteursrechten Orban Art7 State of the Union Griekenland Tsipras drones autonome wapens Solidariteitskorps genderdiscriminatie dieren Selmayr Kinderen Gelinden droogte carry-back cyberveiligheid Navo NAVO reizen ETIAS verkiezing Mobiliteit Technologie Savethedate Amerika Klapsalon klimaat Brussel Lebeau Rohingya defensie Communicatie opinie Missing Children sint-truiden Calais Duinkerken Europees Parlementslid europeesparlement sinttruiden schepen gender europees parlement online shoppen Gezocht Stagiair(e) social media OpenVld missbelgië Recept Kerstkalkoen Appelen en Peren Ruslandboycot Wintergroenten Internationale Migrantendag Actualiteit GLB Fruitkookboek Koekelare Open Vld Fedasiel Sinterklaas Klimaatboom Glysofaat Fruit Paardenplan Lerarendag Debat Interview TV Mol Herdenking 11 november Rijhulpsystemen Hilde Vautmans Politieke rechten Militairen Radio Benelux Haspengoud actualiteit Eindspel Knack 20 vragen Bewaking Buitengrenzen Inreis-uitreissysteem ONE ontmoeting tegen armoede Sexual Harrasment Zero Tolerance Actauliteit Sexual Harassment Kookboek Appelen & Peren Koken met Haspengouws Goud #Haspengoud Notme Metoo Fruitdoedagen Tiense Suikerraffinaderij Mercosur suikerquota Suikerquota Kinderarmoede Groene energie Green sky Cybermisdaad Catalonië Spanje Referendum Onafhankelijkheid Voedselverspilling DepotMargo Bedrijfsbezoek Verkeersveiligheid Jeugd Kinderraad landbouwramp vorst Sorteren Sensibiliseren acutaliteit Eurofleurs Koningin Mathilde WIFI4U Toerisme Sint-Truiden by lights Tentoonstelling Wifi4EU Vokastage Fruittelers Boycot Big Jump Milieu Turkijke toetredingsonderhandelingen opschorting mensrechten private beveiligingsfirma's terreurcommissie Private bewakingsfirma's rapport grote meerderheid privébewakingsfirma's vorstschade grondwetswijziging vluchtelingencrisis wereldvluchtelingendag KNACK interview Dewitte & Donckier Pensioenen Open Vld vrouwen vluchtelingen Congo Guy Verhofstadt Kinderarbeid Deze Week debat De Zevende Dag missing children Internationale dag van de vermiste kinderen VPOL Nachtvorst ramp KMI Cavaria Homofobie voedselverspilling asielzoekers Progeria fruittelers rampenfonds Stemrecht Vrije tribune Persvrijheid Monsanto papers Toetreding Kamperen Gouden kinderschoen fruit Lanbouw Vrouwen in de landbouw vrouwenrechten VILT Europees leger Vluchtelingenkamp Brand bloesems Scholen TVL Bloesems VRT journaal Verdrag van Rome Lenteschoonmaak MEPawards Beste Europees parlementslid Brede School Gouden Kinderschoen studenten Provincie Limburg UCCL UCLL Zwerfvuil Aktualiteit Archief Vredesvrouwen Vluchtelingen asielbeleid Internationale vrouwendag archief KInderraad MIssingChildren MissingChildren aktualiteit CETA Eurelco Afval EURELCO Vrouwenbesnijdenis ELFM MIssingchildren Adopties Lostinmigration Afet Aktuaiteit media limburg Video economie video Foto's en video's OPinie Sint-Truiden Video's sint-trucden Burundi Parijs Little Cherry virus Drones GGO Methaan Greensky Enhanced Landfill Mining Abortus Privacy HBvL