Straatsburg- Deze ochtend debatteerde het Europees Parlement met de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk over de bijeenkomst van de staats- en regeringsleiders van vorige week. Het Parlement evalueerde de conclusies die de Europese Raad aannam rond migratie, Brexit en interne veiligheid.

Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld, ALDE): "Wat betreft migratie komen de Conclusies van de Raad opnieuw heel wat te kort. Het is enerzijds positief dat er ingezet wordt op het terugdringen van illegale migratie, samenwerkingsakkoorden met Afrikaanse landen en de versterking van de buitengrenzen. Anderzijds is het uiterst teleurstellend dat er nog geen enkele vooruitgang geboekt werd op het vlak van de hervoming van het Europees asiel -en migratiebeleid. Zo zitten de Dublin Verordening en richtlijn rond opvangcondities nog steeds in de ijskast en wordt er met geen woord gerept over legale alternatieven naar Europa. Migratie is een realiteit en het is aan ons om hier juist mee om te gaan. Nog steeds sterven er mensen op zee en nog steeds worden kinderen het slachtoffer van misbruik en geweld of verdwijnen ze zonder enig spoor. We moeten nu in actie schieten voordat dit tijdperk voor altijd een zwarte bladzijde in de Europese geschiedenis wordt. In die zin vraag ik me af of deze Europese Raad wel überhaupt nodig was. Als keer op keer cruciale beslissingen uitblijven, moeten we misschien ook de methode veranderen en onze leiders opsluiten tot ze knopen doorhakken."

De Europese top bracht dan weer weinig nieuws aan het licht over de Brexit. Premier May kwam op het diner woensdagavond een half uur spreken, maar reikte geen nieuwe elementen aan. Hilde Vautmans (Open Vld, ALDE):  “De garantie van een ‘zachte’ Ierse grens blijft de grootste splijtzwam tussen de EU, premier May en de harde Brexiteers. Om die Gordiaanse knoop door te hakken is nog heel wat tijd nodig, maar het is cruciaal dat daar een goed akkoord over komt, alsook over garanties voor het vrij verkeer van burgers. Premier May mag dan wel het voorstel van Commissievoorzitter Juncker voor een verlengde transitieperiode verwelkomen, het idee verkocht krijgen in de VK zelf is een héél moeilijk oefening. De kans bestaat dat we blijven aanmodderen tot de top van december. In elk geval maken we ons ook best op voor een no-deal scenario, hoewel dit in niemands belang is.”

Op vlak van interne veiligheid willen de Europese staats- en regeringsleiders voornamelijk werk maken van het opbouwen van voldoende veerkracht ten aanzien van van cybrid (cyber en hybride) dreigingen alsook chemische, biologische, radiologische en nucleaire dreigingen (CBRN-dreigingen). Met de Europese verkiezingen voor de deur, ziet de Europese Raad ook het tegengaan van desinformatie als een prioriteit, alsook de strijd tegen terreur en radicalisering: "De Europese Raad legt met zijn conclusies omtrent interne veiligheid de vinger op de wonde. Ik ben tevreden met de focus die men legt bij de aanpak van cybrid -en CBRN-dreigingen. Het zijn dergelijke dreigingen die, wanneer ze optreden, een enorme impact kunnen hebben op het dagelijks leven van de burger en een grote economische kost met zich mee brengen. Als we voldoende veerkracht opbouwen, milderen we de impact bij een eventuele aanval.", besluit Vautmans (Open Vld, ALDE).

Voor meer info Hilde Vautmans 0478/66 28 32


Delen:
Boek: Appelen & Peren Het fruitkookboek “Appelen & Peren: Koken met Haspengouws goud” kan je eenvoudig aanvragen door je adres te sturen naar hilde@vautmans.eu!
Neem ook zeker eens een kijkje op onze Facebookpagina Haspengoud!

Ontvang de nieuwsbrief
Schrijf u hieronder in voor Hilde's nieuwsbrief


Tags
Europa Landbouw Peren Mexico Vredesfaciliteit Defensie EU Peace Facility Zomeruur Winteruur Dierentransport grensoverschrijdende betalingen FDI buitenlandse investeringen Singapore Handel Partner water reuse landbouw pesticiden duurzaam europa geïntegreerde gewasbescherming grensoverschrijdende gezondheidszorg Vlaanderen Rampenfonds Brede weersverzekering Waterbeheer desinformatie fake news Varkensboeren Carry-back Reglement Fracties België Miss België Europees Parlement Tajani Gendergelijkheid Pesticiden glyfosaat Brexit Land- en tuinbouw Limburg euro eurozone Vrouwen Milcobel autonoom vervoer voedselveiligheid Asiel- en migratie hervorming Glyfosaat oneerlijke handelspraktijken UTP Wifi4Europe Sint-Truiden Afrikaanse varkenspest Europese defensie PESCO EDF militaire mobiliteit terrorisme Japan Vrijhandelsakkoord terreur werkloosheidsuitkering transparantie EFSA DiscoverEU Erasmus Schengen Grenscontroles Klimaatneutraliteit Genk Women's Day Handelsovereenkomst sociale zekerheid landfill mining Boerenstiel treinreizigers wapenexport emissienormen vrachtwagens telecom energie Merkel suiker toekomst Liberalen ALDEcongress Macron LREM Khashoggi Saudi-Arabië Europese Raad singleuseplastic Facebook right2water budget Hongarije eurobarometer Open Vld Sint-Truiden Girl2Leader hierstartdezee SAVETHEDATE Hope and Optimism Expo FAVV Hanenzang Boeren Europese top migratie rechtstaat UNRWA Palestina Israël Trump Tsjetsjenië Rusland LGBTI Mensenrechten Emissienormen Turkije IPA Cultuur Dinky blindengeleidepaardje Eurobarometer plastic circulaire economie VS Orban Art7 Auteursrechten State of the Union copyright auteursrechten drones autonome wapens Griekenland Tsipras Solidariteitskorps genderdiscriminatie dieren Selmayr Gelinden Kinderen uurwisseling droogte Opinie Migratie carry-back cyberveiligheid Navo NAVO reizen ETIAS verkiezing Mobiliteit Technologie Savethedate Amerika Klapsalon klimaat Brussel Lebeau Rohingya defensie ALDE Communicatie opinie Missing Children sint-truiden Calais Duinkerken Europees Parlementslid europeesparlement sinttruiden schepen gender online shoppen europees parlement Gezocht Stagiair(e) social media OpenVld missbelgië Recept Kerstkalkoen Wintergroenten Ruslandboycot Appelen en Peren Internationale Migrantendag Actualiteit GLB Fruitkookboek Koekelare Open Vld Fedasiel Sinterklaas Klimaatboom Glysofaat Paardenplan Fruit Lerarendag Interview TV Mol Debat Herdenking 11 november Rijhulpsystemen Hilde Vautmans Politieke rechten Militairen Radio Benelux Haspengoud actualiteit Eindspel Knack 20 vragen Bewaking Buitengrenzen Inreis-uitreissysteem Sexual Harrasment Zero Tolerance ONE ontmoeting tegen armoede Actauliteit Sexual Harassment Kookboek Appelen & Peren Koken met Haspengouws Goud #Haspengoud Notme Metoo Tiense Suikerraffinaderij Mercosur suikerquota Fruitdoedagen Suikerquota Kinderarmoede Groene energie Green sky Cybermisdaad Catalonië Spanje Referendum Onafhankelijkheid Voedselverspilling DepotMargo Bedrijfsbezoek Verkeersveiligheid Jeugd Kinderraad landbouwramp vorst Sorteren Sensibiliseren acutaliteit Eurofleurs Koningin Mathilde WIFI4U Toerisme Sint-Truiden by lights Wifi4EU Tentoonstelling Vokastage Fruittelers Boycot Big Jump Milieu Turkijke toetredingsonderhandelingen opschorting mensrechten private beveiligingsfirma's terreurcommissie Private bewakingsfirma's rapport grote meerderheid privébewakingsfirma's vorstschade grondwetswijziging vluchtelingencrisis wereldvluchtelingendag KNACK interview Dewitte & Donckier Pensioenen Open Vld vrouwen vluchtelingen Congo Guy Verhofstadt Kinderarbeid Deze Week debat De Zevende Dag missing children Internationale dag van de vermiste kinderen VPOL Nachtvorst ramp KMI Cavaria Homofobie voedselverspilling asielzoekers Progeria fruittelers rampenfonds Stemrecht Europese verkiezingen Vrije tribune Persvrijheid Monsanto papers Toetreding Kamperen Gouden kinderschoen fruit Lanbouw Vrouwen in de landbouw vrouwenrechten VILT Europees leger Vluchtelingenkamp Brand bloesems Scholen Bloesems VRT journaal TVL Verdrag van Rome Lenteschoonmaak Brede School Gouden Kinderschoen MEPawards Beste Europees parlementslid studenten Provincie Limburg UCCL UCLL Zwerfvuil Aktualiteit Internationale vrouwendag archief Archief Vredesvrouwen Vluchtelingen asielbeleid KInderraad MIssingChildren MissingChildren aktualiteit CETA Eurelco Afval EURELCO Vrouwenbesnijdenis ELFM MIssingchildren Adopties Lostinmigration Afet Aktuaiteit media limburg Video economie video Foto's en video's OPinie Sint-Truiden Video's sint-trucden Burundi Parijs Little Cherry virus Drones GGO Methaan Greensky Enhanced Landfill Mining Abortus Privacy HBvL