Straatsburg – Vandaag namen de Europese Parlementsleden met een enorme meerderheid een resolutie aan waarin ze de gruwelijke moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi fel veroordelen en oproepen tot een neutraal internationaal onderzoek. Daarnaast wordt ook opgeroepen tot een Europees wapenembargo tegen Saoedi-Arabië én duidelijke sancties door Hoge Vertegenwoordiger Federica Mogherini en lidstaten.

Vooralsnog zijn er heel wat vragen over wat er op 2 oktober gebeurd is, toen Khashoggi het Saoedische consulaat binnen wandelde en nooit meer buiten kwam. De meeste partijen wachten het onderzoek af om daarna eventueel stappen te ondernemen t.a.v. Saoedi-Arabië. In elk geval zijn alle ogen momenteel gericht op het koninkrijk, dat al langer bekend staat als het land waar kritische stemmen zoals vrouwenrechtenactivisten en journalisten monddood worden gemaakt, het land waar de doodstraf nog geldt en als het land dat verantwoordelijk is voor de proxyoorlog in Jemen.

Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld, ALDE) reageert: "Het masker van de zogenaamd hervormingsgezinde kroonprins Mohammed bin Salman valt stilaan af, zoveel is duidelijk. Vrouwen mogen eindelijk autorijden. Maar wat met de censuur van de Saoedische sociale media, de 146 executies die in 2017 werden uitgevoerd, de bedreigingen en straffen voor zij die kritiek hebben op het regime en de mensenrechtenschendingen in Jemen? Zijn deze dan zo triviaal geworden dat zij niet langer om een reactie vragen? Als we voor de zoveelste keer wegkijken, is Europa de naam 'normatieve macht' niet waard. Daarom moet er op hoog niveau een gestructureerde dialoog komen met Saoedi-Arabië over mensenrechten, fundamentele vrijheden en de rol in de regio. Het stopzetten van de betrekkingen is geen oplossing, sancties in combinatie met een gestructureerde dialoog hopelijk wel. Ook op internationaal niveau moeten de lidstaten actie ondernemen, door vb. het lidmaatschap van Saoedi-Arabië van de VN Mensenrechtenraad in vraag te stellen."

"In de EU geldt er een gemeenschappelijk standpunt voor de controle op de wapenuitvoer. Concreet moeten de lidstaten acht criteria aftoetsen bij hun beslissingen over wapenuitvoervergunningen. Eén van die criteria is het eerbiedigen van de mensenrechten en internationaal humanitair recht in het land van bestemming. Ondanks het feit dat de uitvoer naar Saoedi-Arabië in strijd is met verschillende van de criteria, worden de meeste vergunningsaanvragen voor uitvoer naar Saoedi-Arabië ingewilligd, ook voor oorlogsschepen die gebruikt worden om de zeeblokkade tegen Jemen te handhaven en die dus de humanitaire situatie aldaar verslechteren. Dit is het toppunt van hypocrisie. De EU, met inbegrip van België, geven miljoenen uit voor humanitaire hulp aan Jemen maar maken het tegelijk mogelijk voor partijen in het conflict om de hulp te blokkeren. Dat alles omdat het onze economische belangen dient? En hoe kunnen we wapens toevertrouwen aan een land dat geen respect heeft voor de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid? Het Europees Parlement heeft vandaag nogmaals opgeroepen tot een wapenembargo, de lidstaten moet daar nu eindelijk werk van maken. België, met name Wallonië, moet zich in deze aangesproken voelen. Als we het nu niet doen, wanneer dan wel? ", aldus Hilde Vautmans. 

Voor meer info Hilde Vautmans 0478 66 28 32


Delen:
Boek: Appelen & Peren Het fruitkookboek “Appelen & Peren: Koken met Haspengouws goud” kan je eenvoudig aanvragen door je adres te sturen naar hilde@vautmans.eu!
Neem ook zeker eens een kijkje op onze Facebookpagina Haspengoud!

Ontvang de nieuwsbrief
Schrijf u hieronder in voor Hilde's nieuwsbrief


Tags
Europa Merkel toekomst Liberalen ALDEcongress Macron LREM Landbouw Afrikaanse varkenspest landbouw oneerlijke handelspraktijken Khashoggi wapenexport Saudi-Arabië Europese Raad singleuseplastic right2water Facebook budget Sint-Truiden Hongarije eurobarometer België Open Vld Sint-Truiden Limburg Girl2Leader hierstartdezee Hope and Optimism Expo SAVETHEDATE FAVV Hanenzang Boeren UNRWA Palestina Israël Trump Emissienormen Europese top Brexit migratie rechtstaat Turkije IPA Tsjetsjenië Rusland LGBTI Mensenrechten Cultuur Dinky blindengeleidepaardje Eurobarometer plastic circulaire economie Auteursrechten State of the Union Orban Art7 VS drones autonome wapens Griekenland Tsipras copyright auteursrechten Solidariteitskorps genderdiscriminatie dieren Erasmus Selmayr Gelinden Kinderen uurwisseling droogte Defensie Opinie Migratie carry-back cyberveiligheid Navo NAVO reizen ETIAS Mobiliteit verkiezing Technologie Savethedate Amerika Klapsalon klimaat Brussel Lebeau Rohingya defensie ALDE Europees Parlement Communicatie europa opinie Missing Children sint-truiden Calais Duinkerken Europees Parlementslid europeesparlement gender sinttruiden schepen online shoppen europees parlement pesticiden Gezocht Stagiair(e) social media OpenVld missbelgië Recept Kerstkalkoen Appelen en Peren Ruslandboycot Wintergroenten Internationale Migrantendag Actualiteit GLB Fruitkookboek Koekelare Open Vld Fedasiel Sinterklaas Klimaatboom Glysofaat Paardenplan Fruit Lerarendag Debat Interview TV Mol Herdenking 11 november Rijhulpsystemen Hilde Vautmans Politieke rechten Militairen Radio Benelux Haspengoud actualiteit Eindspel Knack 20 vragen Bewaking Buitengrenzen Inreis-uitreissysteem ONE ontmoeting tegen armoede Sexual Harrasment Zero Tolerance Actauliteit Sexual Harassment Kookboek Appelen & Peren Koken met Haspengouws Goud #Haspengoud Notme Metoo Tiense Suikerraffinaderij Mercosur suikerquota Fruitdoedagen Suikerquota Kinderarmoede Groene energie Green sky Cybermisdaad Catalonië Spanje Referendum Onafhankelijkheid Voedselverspilling DepotMargo Bedrijfsbezoek Verkeersveiligheid Jeugd Kinderraad landbouwramp vorst Sorteren Sensibiliseren acutaliteit Eurofleurs Koningin Mathilde WIFI4U Toerisme Sint-Truiden by lights Wifi4EU Tentoonstelling Vokastage terrorisme Fruittelers Boycot Big Jump Milieu Turkijke toetredingsonderhandelingen opschorting mensrechten terreurcommissie private beveiligingsfirma's Private bewakingsfirma's rapport grote meerderheid privébewakingsfirma's vorstschade vluchtelingencrisis wereldvluchtelingendag KNACK grondwetswijziging interview Dewitte & Donckier Gendergelijkheid Pensioenen Open Vld vrouwen vluchtelingen Congo Kinderarbeid Deze Week Guy Verhofstadt debat De Zevende Dag missing children Internationale dag van de vermiste kinderen VPOL Nachtvorst ramp KMI voedselverspilling Cavaria Homofobie asielzoekers Progeria fruittelers rampenfonds Stemrecht Europese verkiezingen Vrije tribune Persvrijheid Monsanto papers Toetreding Kamperen Gouden kinderschoen fruit Lanbouw Vrouwen in de landbouw vrouwenrechten VILT Europees leger Vluchtelingenkamp Brand bloesems Scholen TVL Bloesems VRT journaal Verdrag van Rome Lenteschoonmaak MEPawards Beste Europees parlementslid Brede School Gouden Kinderschoen studenten Provincie Limburg UCCL UCLL Zwerfvuil Aktualiteit Vluchtelingen asielbeleid Internationale vrouwendag archief Archief Vredesvrouwen KInderraad MIssingChildren MissingChildren aktualiteit CETA Eurelco Afval EURELCO ELFM Vrouwenbesnijdenis MIssingchildren Adopties Lostinmigration Afet Aktuaiteit media limburg Video economie video Foto's en video's OPinie Sint-Truiden Video's sint-trucden Burundi Parijs Little Cherry virus Drones GGO Methaan Greensky Enhanced Landfill Mining Abortus Privacy HBvL