Straatsburg – Deze namiddag zal Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlands en Veiligheidsbeleid, Federica Mogherini, in het Europees Parlement een verklaring afleggen over autonome wapensystemen.

Het debat komt op een goed moment, zo'n week na de VN-conferentie over dodelijke wapensystemen. Hoewel vele Europese Parlementsleden aandringen op een gemeenschappelijk Europees beleid t.a.v. dodelijke autonome wapensystemen, wordt er niet verwacht dat de kwestie vandaag volledig zal worden uitgeklaard aangezien er vooralsnog geen eenduidige internationale definitie bestaat over dodelijke autonome wapensystemen. 

Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld, ALDE), lid van de parlementaire commissie defensie: “Ondanks het feit dat er voorlopig nog geen internationale definitie bestaat over ‘killer robots’, hoop ik toch dat Mogherini straks klare taal spreekt over de basisprincipes. Het staat buiten kijf dat mensen te allen tijde verantwoordelijk moeten blijven voor beslissingen over leven en dood. Maar uiteraard zal verder debat hieromtrent nodig zijn.”

"Bij autonome wapensystemen gaat het niet zozeer om géén autonomie of wél autonomie, het gaat eerder om "de mate waarin een wapensysteem autonoom is" en "bij welke functies ze een bepaalde mate van autonomie genieten". Het is nu aan ons om te bepalen hoeveel autonomie we aan een wapensysteem willen toekennen en bij welke functies we die autonomie toelaten. Voor mij is deze kwestie klaar en duidelijk: bij elke kritieke functie moet menselijke controle gegarandeerd blijven. Want systemen blijven systemen, geprogrammeerd met data en algoritmes die de basis vormen voor beslissingen. Zit er een fout in de data of in een algoritme, kan een fatale beslissing volgen. Het is dringend tijd dat we nadenken over wat we ethisch aanvaardbaar vinden en wat niet en welke basisprincipes aan het toekomstige juridische kader ten grondslag moeten liggen. Daarom is het zo belangrijk dat we vandaag dit debat voeren in het Europees Parlement, in alle transparantie"., aldus Hilde Vautmans (Open Vld, ALDE).

Voor meer info Hilde Vautmans  0478/66.28.32


Delen:
Boek: Appelen & Peren Het fruitkookboek “Appelen & Peren: Koken met Haspengouws goud” kan je eenvoudig aanvragen door je adres te sturen naar hilde@vautmans.eu!
Neem ook zeker eens een kijkje op onze Facebookpagina Haspengoud!

Ontvang de nieuwsbrief
Schrijf u hieronder in voor Hilde's nieuwsbrief


Tags
Europa SAVETHEDATE Eurobarometer Brexit plastic circulaire economie Hongarije Orban Art7 State of the Union VS Auteursrechten drones autonome wapens Griekenland Tsipras Solidariteitskorps copyright auteursrechten genderdiscriminatie Sint-Truiden dieren Erasmus Landbouw Selmayr Gelinden Kinderen uurwisseling droogte Defensie Opinie Migratie carry-back migratie cyberveiligheid Navo NAVO reizen ETIAS verkiezing Mobiliteit Technologie Savethedate Amerika Klapsalon klimaat Brussel Lebeau Rohingya België defensie landbouw ALDE Europees Parlement Communicatie europa opinie Missing Children sint-truiden Calais Duinkerken Europees Parlementslid europeesparlement gender sinttruiden schepen online shoppen europees parlement pesticiden Gezocht Stagiair(e) social media OpenVld missbelgië Recept Kerstkalkoen Appelen en Peren Ruslandboycot Wintergroenten Internationale Migrantendag Actualiteit GLB Limburg Fruitkookboek Koekelare Open Vld Fedasiel Sinterklaas Klimaatboom Fruit Glysofaat Paardenplan Lerarendag Interview TV Mol Debat Herdenking 11 november Rijhulpsystemen Hilde Vautmans Politieke rechten Militairen Radio Benelux Haspengoud actualiteit Eindspel Knack 20 vragen Bewaking Buitengrenzen Inreis-uitreissysteem Sexual Harrasment Zero Tolerance ONE ontmoeting tegen armoede Actauliteit Sexual Harassment Kookboek Appelen & Peren Koken met Haspengouws Goud #Haspengoud Notme Metoo Tiense Suikerraffinaderij Mercosur suikerquota Fruitdoedagen Suikerquota Kinderarmoede Groene energie Green sky Cybermisdaad Catalonië Spanje Referendum Onafhankelijkheid Voedselverspilling DepotMargo Bedrijfsbezoek Verkeersveiligheid Jeugd Kinderraad landbouwramp vorst Sorteren Sensibiliseren acutaliteit Eurofleurs Koningin Mathilde Toerisme Sint-Truiden by lights WIFI4U Tentoonstelling Wifi4EU Vokastage terrorisme Fruittelers Rusland Boycot Big Jump Milieu Turkijke toetredingsonderhandelingen opschorting mensrechten terreurcommissie private beveiligingsfirma's Private bewakingsfirma's rapport grote meerderheid privébewakingsfirma's vorstschade grondwetswijziging Turkije vluchtelingencrisis wereldvluchtelingendag KNACK interview Dewitte & Donckier Gendergelijkheid Pensioenen Open Vld vrouwen vluchtelingen Congo Guy Verhofstadt Kinderarbeid Deze Week debat De Zevende Dag missing children Internationale dag van de vermiste kinderen VPOL Nachtvorst ramp KMI Cavaria Tsjetsjenië Homofobie voedselverspilling asielzoekers Progeria fruittelers rampenfonds Stemrecht Europese verkiezingen Vrije tribune Persvrijheid Monsanto papers Toetreding Kamperen Gouden kinderschoen fruit Lanbouw Vrouwen in de landbouw vrouwenrechten VILT Europees leger Vluchtelingenkamp Brand bloesems Scholen TVL Bloesems VRT journaal Verdrag van Rome Lenteschoonmaak MEPawards Beste Europees parlementslid Brede School Gouden Kinderschoen studenten Provincie Limburg UCCL UCLL Zwerfvuil Aktualiteit Archief Vredesvrouwen Vluchtelingen asielbeleid Internationale vrouwendag archief KInderraad MIssingChildren MissingChildren aktualiteit CETA Eurelco ELFM Afval Vrouwenbesnijdenis EURELCO MIssingchildren Adopties Lostinmigration Afet Trump Aktuaiteit media limburg Video economie video Foto's en video's OPinie Sint-Truiden Video's sint-trucden Burundi Parijs Little Cherry virus Drones GGO Methaan Greensky Enhanced Landfill Mining Abortus Privacy HBvL