Vrijhandelsakkoord EU-Vietnam sterk signaal in tijden van protectionisme
11 februari 2020Verenigd Koninkrijk kan nooit dezelfde voordelen genieten als een EU-lidstaat
12 februari 2020Straatsburg – Naar aanleiding van de speciale Europese Raad die volgende week donderdag de complexe financiële knoop rond het meerjarig financieel kader (MFK) dient te ontwaren, debatteert het Europees Parlement morgen met de Raad en de Commissie over hoe het nu verder moet.
Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld, Renew Europe): “De langetermijnbegroting is niet enkel een kwestie van cijfers, het is vooral ook een weerspiegeling van onze politieke visie. Waar willen we met onze Unie naartoe? Die visie bestaat uit een geopolitiek en krachtdadig Europa, die inzet op innovatie en digitalisering en die tegelijkertijd het hoofd kan bieden aan de verschillende uitdagingen van onze tijd zoals veiligheid, migratie en klimaatverandering. Dat is hetgeen we de burger beloofd hebben en dat is hetgeen we nu moeten leveren. Je kan niet pleiten voor een nieuwe Europese Green Deal en een nieuw geopolitiek beleid als je daar ondertussen niet de nodige middelen voor voorziet. Daarom willen wij een ambitieus budget voor een ambitieus Europa, mét een mandje echte eigen middelen. En dat is ook het signaal dat wij morgen aan de lidstaten zullen geven: voeg de daad bij het woord, wij wachten op jullie.”
De langetermijnbegroting van de Europese Unie zorgt altijd voor de nodige animo en spanningen maar deze keer is het toch nog iets specialer. Door het wegvallen van het Verenigd Koninkrijk verliest de EU haar tweede grootste bijdrager. Die financiële kloof moet nu opgevuld worden en dat zorgt voor intense discussies tussen de lidstaten.
“Mensen verwachten veel van Europa maar weten niet dat de EU vandaag amper middelen heeft. Het gros van het Europees budget keert immers terug naar de lidstaten. Wij willen dus een groter budget voor de EU zelf, niet omdat we meer ambtenaren willen – integendeel – maar omdat we resultaten willen op die terreinen waar Europese samenwerking écht een meerwaarde kan betekenen. Denk bijvoorbeeld aan migratie en defensie. Indien we in ruil voor extra geld vanuit de lidstaten een performant Europees beleid krijgen dat gedeeltelijk het nationaal beleid in deze domeinen vervangt, dan betekent dit een besparing voor de lidstaten, én uiteindelijk de burgers.”, besluit Vautmans.