5 maart 2024

Europese Commissie presenteert strategie defensie-industrie

De Europese Commissie presenteerde vandaag haar strategie voor een sterkere Europese defensie-industrie. Europees Parlementslid Hilde Vautmans pleit voor forse budgetten voor gezamenlijke aankopen en een Europese defensiemarkt.  
28 februari 2024

Europees Parlement wil grotere rol EU op vlak defensie

Het Europees Parlement pleitte vandaag in een debat met Commissievoorzitter Ursula von der Leyen voor een sterker Europa op het gebied van veiligheid en defensiebeleid. Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld) roept op tot een defensie-unie en een Europees leger.
11 september 2023

gezamenlijke aankoop defensiemateriaal

Het Europees Parlement debatteert vandaag over ‘EDIRPA’. De wetgeving moet de gezamenlijke aankoop van defensiemateriaal stimuleren en de Europese defensie-industrie versterken. Lidstaten die met minstens drie landen samen defensieproducten aankopen, krijgen dit gedeeltelijk uit de EU-begroting terugbetaald. Hilde Vautmans is voorstander van deze eerste stap om de gezamenlijke aankoop van defensiemateriaal te bevorderen. Als de lidstaten gezamenlijk aankopen, is dat immers veel efficiënter dan wanneer ze alle 27 hun eigen plan trekken. et oorlog op ons eigen continent, moeten we echt werk maken van een meer eengemaakte en sterkere Europese defensie-industrie. Europa moet voor onze eigen veiligheid op ons eigen continent kunnen zorgen, en daar hoort ook het aankopen en produceren van wapens en munitie bij. De versnippering die we nu zien, kunnen we ons niet meer veroorloven. Laat dit een eerste stap zijn naar een Europese defensie-unie, en uiteindelijk een Europees leger met haar op de tanden’’, besluit Hilde Vautmans.