Nieuws

19 september 2023

Kritieke grondstoffen wet

Donderdag 14 september stemde het Europees Parlement in de plenaire vergadering in met zijn onderhandelingspositie voor de “Critical Raw Materials Act”. Dit voorstel moet garanderen dat de EU toegang behoudt tot kritieke grondstoffen. Deze zijn essentieel voor groene technologieën en daarmee voor de duurzame ambities van Europa.
19 september 2023

Europese aanpak prostitutie

Het Europees Parlement stemde donderdag 14 september in met een rapport over een Europees beleid voor prostitutie en sekswerk. Terwijl in ons land een beleid van decriminalisering geldt, pleit het Europees Parlement voor het strafbaar stellen van het kopen van seks volgens het Zweedse model. Hilde Vautmans reageert.
13 september 2023

State of the Union

Commissievoorzitter, Ursula von der Leyen sprak het Europees Parlement toe in haar jaarlijkse ‘State of the Union’. Von der Leyen besprak een waaier aan thema’s, maar niet altijd verbonden aan concrete voorstellen. De komende 9 maanden tot aan de Europese verkiezingen worden het moment van de waarheid voor von der Leyen, en in de eerste plaats voor Europa.
12 september 2023

kritisch over migratiedeal met Tunesië

Straatsburg - Het Europees Parlement debatteerde vandaag over de Europese migratiedeal met Tunesië. Het Parlement toonde zich kritisch over de effectiviteit, voorwaarden en naleving van de overeenkomst. Hilde Vautmans: ‘Voor mij kunnen overeenkomsten met derde landen een onderdeel vormen van ons migratiebeleid. Maar overduidelijk moet dat op een andere manier gebeuren. En waar we nu vooral eindelijk nood aan hebben, is een echt Europees asiel- en migratiebeleid. Zodat we de buitengrenzen beter beschermen, mensensmokkelaars feller aanpakken, en de terugkeer van irreguliere migratie bevorderen. Maar zodat we ook bescherming bieden aan mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld. Wij hebben het geluk geboren te zijn in een land in vrede. Dat mogen we nooit vergeten."
11 september 2023

gezamenlijke aankoop defensiemateriaal

Het Europees Parlement debatteert vandaag over ‘EDIRPA’. De wetgeving moet de gezamenlijke aankoop van defensiemateriaal stimuleren en de Europese defensie-industrie versterken. Lidstaten die met minstens drie landen samen defensieproducten aankopen, krijgen dit gedeeltelijk uit de EU-begroting terugbetaald. Hilde Vautmans is voorstander van deze eerste stap om de gezamenlijke aankoop van defensiemateriaal te bevorderen. Als de lidstaten gezamenlijk aankopen, is dat immers veel efficiënter dan wanneer ze alle 27 hun eigen plan trekken. et oorlog op ons eigen continent, moeten we echt werk maken van een meer eengemaakte en sterkere Europese defensie-industrie. Europa moet voor onze eigen veiligheid op ons eigen continent kunnen zorgen, en daar hoort ook het aankopen en produceren van wapens en munitie bij. De versnippering die we nu zien, kunnen we ons niet meer veroorloven. Laat dit een eerste stap zijn naar een Europese defensie-unie, en uiteindelijk een Europees leger met haar op de tanden’’, besluit Hilde Vautmans.
4 september 2023

beschermingsstatus wolf in Europa

De Europese Commissie dringt er bij lokale overheden op aan gegevens te verzamelen voor de beoordeling van de staat van instandhouding van de wolf in Europa. Europees Parlementslid Hilde Vautmans pleit al jaren voor een evaluatie van de beschermingsstatus van de wolf en roept alle belanghebbenden op hun actuele gegevens over wolvenpopulaties en de gevolgen daarvan in te dienen bij de Europese Commissie.
1 september 2023

Extra politieraad Sint-Truiden

Gisterenavond vond er een extra politieraad plaats in Sint-Truiden om de gestegen overlast en incidenten van de voorbije weken aan te kaarten. Eerste schepen Hilde Vautmans (Open Vld) drong aan op een nieuw, algeheel plan van aanpak waarbij preventie, curatie en repressie centraal staan. “Het veiligheidsgevoel van onze burgers is onze eerste prioriteit.”
12 juli 2023

Natuurherstelwet nipt overeind

Straatsburg - Vandaag nam het Europees Parlement haar standpunt in over de omstreden natuurherstelwet. De verwerping haalde het niet, en bij de eindstemming bleef de wet nipt overeind. Hilde Vautmans, Europees Parlementslid en lid van de commissie Landbouw en Plattelandsontwikkeling, stemde tegen omdat ze de wet niet evenwichtig vindt voor onze boeren, middenklasse en KMO's.
12 juli 2023

Rechtsstaatsituatie in Europa

Straatsburg - Gisteren sprak het Europees Parlement zijn bezorgdheid uit over de rechtsstaatsituatie in de Europese Unie naar aanleiding van het rechtsstaatrapport 2023 van de Europese Commissie. Hilde Vautmans blijft zich vooral zorgen maken over het Hongarije van Viktor Orban.
12 juli 2023

Debat Natuurherstelwet

Straatsburg - Gisteren debatteerde het Europees Parlement over hun positie rond de omstreden natuurherstelwet van de Europese Commissie. Nadat het rapport werd verworpen in de bevoegde Milieucommissie, start het Europees Parlement met een schone lei. De beslissende stemming vindt morgen plaats.
12 juli 2023

Meer laadpalen langs grote wegen

Straatsburg - Het Europees Parlement heeft vandaag regels goedgekeurd voor meer alternatieve laadstations voor auto’s en vrachtwagens om elektrisch opladen gemakkelijker te maken. Uiterlijk in 2026 moeten er op de grote wegen minstens om de 60 kilometer elektrische laadpalen voor auto’s zijn geplaatst om de CO2-uitstoot van het vervoer te verminderen.
11 juli 2023

Stemming hernieuwde Richtlijn Industriële Emissies

Vandaag stemde het Europees Parlement een hernieuwing van de Richtlijn Industriële Emissies. De richtlijn is het belangrijkste EU-instrument om de verontreiniging door industriële installaties en intensieve veehouderijen te reguleren. Binnen de huidige richtlijn vallen bijna 52.000 installaties en grootschalige boerderijen.
11 juli 2023

Stemming Europese Chips Act

Het Europees Parlement stemde vandaag in met de Europese Chips Act, een miljarden chipplan dat als doel heeft de productie van halfgeleiders in Europa veilig te stellen. ‘De Europese chipwet zal het concurrentievermogen van Europa op het gebied van halfgeleidertechnologieën versterken en helpen bij het realiseren van de Europese digitale en groene transitie. Door de chipsindustrie te versterken, versterken we ook innovatie en het concurrentievermogen van Europa, en creëren we hoogopgeleide en goedbetaalde banen. Het ambitieuze chipplan van de Europese Commissie is tot slot ook zeer goed nieuws voor ons land. Want België loopt voorop in Europa op het gebied van technologie en innovatie. Het Belgische onderzoeksinstituut IMEC zou kunnen rekenen op heel wat Europese middelen voor onderzoek en ontwikkeling.
6 juli 2023

Voka-zomerstage bij Truiense bakkerij Wiame

Sint-Truiden - In het kader van de Voka-zomerstage draaide Europees Parlementslid en eerste schepen Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld) mee bij bakkerij Wiame in Sint-Truiden. Voor Vautmans is het enorm belangrijk mee te draaien met ondernemers om te voelen wat er leeft en te spreken over de uitdagingen waar ze voor staan.
29 juni 2023

Renew Europe Leaders’ Summit 

Brussels - Renew Europe’s leaders and Members of European Parliament gathered today in Brussels for a summit to define the solutions to current and future challenges in Europe. Less than one year before the European elections, Renew Europe reaffirms its commitment to deliver for European citizens.
29 juni 2023

“Close” wint LUX-publieksprijs 2023

Brussel - De film "Close" van de Belgische regisseur Lukas Dhont heeft vanavond de EU LUX-publieksprijs voor beste film gewonnen. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door het Europees Parlement en de European Film Academy. Hilde Vautmans reageert trots. "Close heeft onze Belgische filmindustrie opnieuw op de kaart gezet."
27 juni 2023

Europese milieucommissie verwerpt omstreden natuurherstelwet

De leden van de parlementaire commissie Leefmilieu van het Europees Parlement hebben vandaag hun rapport rond natuurherstel verworpen. De stemming was initieel gestart op 15 juni 2023, maar door de verdeeldheid en tijdsnood werd de stemming tijdelijk onderbroken. Na de adviesstemming van de commissie Landbouw en Visserij, is Hilde Vautmans blij dat nu ook de bevoegde commissie Leefmilieu het voorstel verworpen, al was het een zeer nipte stemming.
15 juni 2023

Transnationale lijsten en meer proportionele zetelverdeling

Straatsburg -  Vandaag sprak het Europees Parlement zich uit over hoe de volgende verkiezingen georganiseerd zullen worden, te beginnen met het aantal te verkiezen zetels. Het Parlement legt hiermee het voorstel van transnationale lijsten opnieuw op tafel. Ook beoogt het voorstel een meer representatieve samenstelling van het Parlement, om zo het beginsel van de degressieve proportionaliteit te eerbiedigen. Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld) en Guy Verhofstadt (Renew Europe, Open Vld) reageren.
15 juni 2023

Natuurherstelwet nipt overeind in ENVI-commissie

Straatsburg - Vandaag stemden de leden van de parlementaire commissie Leefmilieu het voorstel van de Europese Commissie rond natuurherstel. Ondanks de adviesstemming van de commissies landbouw en visserij, bleef het voorstel nipt overeind en werd er een coalitie gevonden die het aangepast voorstel van het Europees Parlement kon steunen.
28 maart 2023

Oproep tot getuigenis Tiktok-CEO

Brussel – Gisteren debatteerde de Parlementscommissie Interne markt en Consumentenbescherming (IMCO) over de bescherming van data van gebruikers op onlineplatforms zoals TikTok. De Renew Europe fractie heeft opgeroepen om de CEO van TikTok te laten getuigen […]
22 augustus 2022

Oproep tot visumbeperkingen voor Russen betrokken bij oorlog of regime Poetin

Brussel – In een brief gericht aan EU-Hoge Vertegenwoordiger Josep Borrell pleiten Europarlementsleden Hilde Vautmans, Guy Verhofstadt en 47 collega’s voor de uitbreiding van persoonlijke sancties […]