Vautmans: “Europa botst opnieuw op eigen gebreken, hoog tijd voor hervormingen”
25 maart 2020Vautmans: “Snel werk maken van mobiele ziekenhuizen”
2 april 2020Brussel – In een buitengewone zitting stemt het Europees Parlement straks een eerste pakket Europese corona-maatregelen. Het gaat om drie voorstellen die de Europese lidstaten moeten helpen omgaan met de socio-economische impact van het corona-virus. Europees Parlementslid Hilde Vautmans vindt de maatregelen absoluut noodzakelijk, al mag het voor haar allemaal wat sneller gaan.
Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld): “Ik zal straks het eerste noodpakket dat door de Europese Commissie werd voorgesteld, ongetwijfeld steunen. Door de voorstellen kan 37 miljard euro gekanaliseerd worden om de negatieve gevolgen van COVID-19 wat betreft de gezondheidszorg en economie aan te pakken – voor België zou het om zo’n 66 miljoen euro gaan – en maken we een einde aan de zogenaamde spookvluchten. Dit is een goede zaak. Maar is het ambitieus? Verre van. Gezien de schaal van deze crisis zijn de huidige maatregelen gewoonweg onvoldoende. Op 13 maart stelde de Europese Commissie een pakket maatregelen voor. We zijn twee weken verder en nu pas stemmen we een deel van die maatregelen. Wat mij betreft moet er volgende week opnieuw een buitengewone zitting plaatsvinden om de resterende maatregelen erdoor te loodsen en te kijken hoe Europa binnen haar bevoegdheid meer ambitie aan de dag kan leggen.”
“Deze crisis is een wake-up call om Europa in de toekomst meer beslissingsmacht te geven bij crisissen van deze aard. Het is enorm frustrerend dat Europa op momenten als deze alleen mag coördineren, ondersteunen of informeren als je weet dat we een virus het best kunnen bestrijden door dat samen op Europees niveau te doen. En zeker als je weet dat de burgers naar Europa kijken voor oplossingen. Vandaag benutten we met andere woorden het Europees potentieel niet om een crisis op te lossen die per definitie grensoverschrijdend is. Zo zien we dat Europese landen hun grenzen sluiten, maar dat is niet omwille van het feit dat de EU vrij verkeer heeft en het virus zich zo zou kunnen verspreiden. Dit is omdat de lidstaten zo verschillend zijn in aanpak. Als Nederland het virus z’n werk laat doen en kiest voor een aanpak van groepsimmuniteit en wij Belgen gevraagd worden om thuis te blijven, dan moet je wel de grens sluiten of de inspanningen van onze burgers zijn voor niets. Eén Europees gezondheidsagentschap zou gemeenschappelijke regels moeten kunnen opleggen aan lidstaten wat betreft het testen of social distancing en gemeenschappelijke aankopen van noodzakelijke geneesmiddelen en apparatuur moeten kunnen doen. En niets belet de lidstaten dan nog om zelf extra maatregelen te treffen. Dit is de weg vooruit na COVID-19”, besluitVautmans.