Hilde Vautmans en Goedele Liekens bezorgd over toename huiselijk geweld: “Voor vele vrouwen in Europa is quarantaine de hel”
9 april 2020Europese Parlementsleden bereid EU meer slagkracht te geven bij pandemieën
16 april 2020Brussel – De Europese Parlementsleden zullen donderdag en vrijdag stemmen over een tweede reeks COVID-gerelateerde wetgevings -en begrotingsdossiers alsook over een resolutie omtrent gecoördineerde maatregelen van de EU ter bestrijding van de COVID-19 pandemie en de gevolgen daarvan.
Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld): “Donderdag en vrijdag zullen we opnieuw een reeks belangrijke corona-maatregelen stemmen die de Europese lidstaten moeten helpen bij het bestrijden van de COVID-19 pandemie en de gevolgen ervan. Zo zullen we o.a. 2,7 miljard euro ter beschikking stellen voor directe steun aan de gezondheidszorg van de lidstaten via een activatie van het instrument voor noodhulp, zullen we het Civiele Beschermingsmechanisme van de EU versterken met een aanvullend budget van 300 miljoen euro en zullen we een bijkomend pakket maatregelen stemmen dat de lidstaten zal toelaten om alle ongebruikte middelen uit de Europese structuur- en investeringsfondsen te heroriënteren richting coronamaatregelen door een enorme mate van flexibiliteit toe te kennen. Deze maatregelen zijn noodzakelijk maar er zal veel meer nodig zijn dan dat. De belangrijkste beslissingen moeten immers nog genomen worden, denk aan hoe we het herstel van de economie zullen financieren en hoe we onze begroting hiervoor zullen inzetten. Het standpunt van het Europees Parlement hieromtrent is intussen vastgelegd in de resolutie en wordt voor de Europese top van volgende week hopelijk in acht genomen.”
Net zoals Europees Commissaris voor Democratie en Demografie, Dubravka Suicica, erkennen de Europese Parlementsleden in die resolutie alvast dat de huidige crisis de EU nog meer dwingt tot een diepgaande reflectie over hoe ze meer doeltreffend en democratisch kan worden. De Parlementsleden vinden dat de Conferentie over de Toekomst van de EU, die volgens hen het geschikte forum is een dergelijke reflectie, gelanceerd moet worden zodra het kan. Volgens Commissaris Suica zal de Conferentie niet voor september van start kunnen gaan.
“Net zoals de Eurocrisis en de migratiecrisis heeft de coronacrisis de tekortkomingen van de EU nogmaals pijnlijk blootgelegd. Jarenlang al pleit onze fractie voor een grondige hervorming van de EU die ervoor moet zorgen dat we sneller en doeltreffender kunnen handelen. De Conferentie over de Toekomst van Europa moet wat ons betreft dus zo snel als mogelijk kunnen starten. Op veel gebieden kan de EU vandaag immers uitsluitend coördineren en is ze afhankelijk van de goodwill onder de lidstaten om iets vooruit te krijgen. Het is hoog tijd om komaf te maken met die losse coördinatiemethode en de EU de instrumenten te geven om zelf te beslissingen te nemen wanneer dat efficiënter is, dus bij pandemieën zoals COVID-19. We hebben geen 27 verschillende ministers van volksgezondheid nodig om eenzelfde virus te bestrijden, laat dat intussen duidelijk zijn,” besluit Vautmans.