“Ambitieus Europees Kankerbestrijdingsplan is noodzakelijk”
3 februari 2021Omstreden Ruslandbezoek Borrell: “Reputatieschade voor de EU en relaties onder het vriespunt”
9 februari 2021Brussel – Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld) is bezorgd over het hoge aantal vrouwen en kinderen die slachtoffer zijn van mensenhandel. Als schaduwrapporteur schreef Vautmans mee aan een resolutie over de implementatie van de richtlijn ter bestrijding van mensenhandel. De Europese Commissie en de lidstaten moeten de strijd tegen mensenhandel opvoeren, aldus Vautmans. Het rapport wordt morgen gestemd.
Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld), schaduwrapporteur van het verslag, licht toe: “Dit rapport drukt ons nog maar eens met de neus op de feiten. In 2018 werden maar liefst 13754 slachtoffers van mensenhandel geregistreerd in de EU. In realiteit ligt het aantal wellicht veel hoger, want veel slachtoffers blijven onopgemerkt en vallen daarom buiten de officiële statistieken. 60% van die slachtoffers wordt verhandeld met het oog op seksuele uitbuiting en 92% daarvan zijn vrouwen en meisjes. Deze cijfers zijn onthutsend en dat terwijl de veroordelingsgraad voor daders erg laag ligt. Elke dag verdienen criminelen geld aan het verhandelen van vrouwen en meisjes voor sekswerk, voor slavernij of voor gedwongen bedelarij, en dat in Europa. We moeten sterker optreden tegen deze misdaden.”
“Het is goed dat de Europese Commissie met een nieuwe strategie komt. Maar in de eerste plaats moeten de lidstaten een tandje bijsteken en de richtlijn consequenter implementeren. Meer onderzoeken naar gevallen van mensenhandel, meer trainingen en op maat gesneden opleidingen voor onderzoekers, openbare aanklagers en rechters maar ook een sterkere uitwisseling van beste praktijken binnen politie en justitie kunnen al een belangrijk verschil maken in de strijd tegen de complexe problematiek van mensenhandel. Daarnaast kan er ook bekeken worden of de richtlijn eventueel herzien moet worden zodat mensenhandel beter opgespoord en vervolgd kan worden en slachtoffers sneller geïdentificeerd en beter beschermd kunnen worden” , vervolgt Vautmans.
Het rapport gaat ook dieper in op mensenhandel in de context van asiel en migratie en benadrukt dat vooral niet-begeleide minderjarigen kwetsbaar zijn voor mensenhandel. “Meer dan 30 000 niet-begeleide minderjarige vluchtelingen zijn na hun aankomst in Europa verdwenen. Niemand weet waar deze kinderen werkelijk zijn. Wat we wél weten, is dat mensensmokkelaars een grote rol spelen bij hun verdwijning en hen willen misbruiken voor sekswerk, slavernij of handel in organen. In de strijd tegen mensenhandel moeten we er daarom ook voor zorgen dat kinderen in migratie voldoende beschermd worden tegen misbruik van hun kwetsbaarheid door mensensmokkelaars. Snellere asielprocedures, grondige identificatie en registratie, kindvriendelijke opvang, informatie op kindermaat en snelle toewijzing van voogden zijn enkele cruciale maatregelen in de strijd tegen mensensmokkelaars. Laten we daar nu eindelijk eens werk van maken”, besluit Hilde Vautmans.