“europese beslissing halfjaarlijkse uurwissel blijft voorlopig uit”
23 maart 2021Digitaal Groen Certificaat: Europees Parlement stemt over urgentieprocedure
24 maart 2021Brussel – Vandaag en morgen stemt het Europees Parlement over een resolutie die de toepassing van de regulering betreffende een algemeen conditionaliteitsregime ter bescherming van de Uniebegroting onder de loep neemt. Dit mechanisme is sinds 1 januari van kracht en dient ertoe om de Uniebegroting te beschermen bij schendingen van de beginselen van de rechtsstaat in de lidstaten. Tot op vandaag weigert De Europese Commissie om de regulering toe te passen. Ze wil eerst een uitspraak van het Europees Hof van Justitie in de zaak die door Hongarije en Polen aanhangig werd gemaakt tegen het nieuwe mechanisme. Het Europees Parlement geeft de Commissie tot 1 juni 2021 de tijd om haar verplichtingen na te komen voordat het overgaat tot verdere stappen.
Europees parlementslid, Hilde Vautmans (Open Vld, Renew Europe) reageert kritisch: “De resolutie komt er op initiatief van Renew Europe, de liberalen in Europa. Wij zullen doen wat moet om er ons van te verzekeren dat het Europees Parlement en de Europese Commissie de nieuwe regulering ter bescherming van de rechtsstaat en het Uniebudget verdedigt en ook daadwerkelijk toepast in de praktijk. Het nieuwe mechanisme kan reeds sinds 1 januari toegepast worden, maar bijna drie maanden later gebeurde dit nog steeds niet. Nochtans kan de Commissie nu eindelijk haar tanden laten zien door financiële steun te schorsen bijvoorbeeld. Wachten op een uitspraak van het Europees Hof zou ons veel te veel tijd kosten en is voor ons uitgesloten! We hebben al voldoende tijd verloren ten aanzien van Polen en Hongarije. Bovendien is er geen enkele wettige reden waarom men de regulering niet zou toepassen. Het feit dat Hongarije en Polen de zaak tot bij het Europees Hof van Justitie bracht, schorst de toepassing van regulering niet. Orban probeert alleen de toepassing te rekken tot na de Hongaarse verkiezingen in 2022. Daarom moet de Europese Commissie haar verplichtingen nakomen. Ze moet nu ingrijpen, niet morgen of over een paar maanden. Indien ze deze verplichtingen niet nakomt, zullen we de Commissie voor het Europees Hof van Justitie brengen wegens het niet nakomen van haar verplichtingen.”
Sinds 1 januari kan de Europese Commissie bij een schending van de beginselen van de rechtsstaat ook optreden op basis van het conditionaliteitsregime ter bescherming van de Uniebegroting. Ze kan dan passende maatregelen nemen, zoals het bevriezen of schorsen van fondsen, indien deze schending voldoende rechtstreekse gevolgen heeft of dreigen te hebben voor een goed financieel beheer van de Uniebegroting of de bescherming van de financiële belangen van de Unie. De Commissie maakt dan een schriftelijke kennisgeving aan de betrokken lidstaat over en brengt het Europees Parlement en de Raad op de hoogte. Nadien is het aan de desbetreffende lidstaat om Commissie op de hoogte te brengen van aanvullende informatie en opmerkingen over de bevindingen van de Commissie. Indien de lidstaat zich niet herstelt or aanpast, dient de Commissie een uitvoeringsbesluit in bij Raad. Deze laatste stelt dit besluit na 1 maand vast met een gekwalificeerde meerderheid.[1]