“Zelden kon je zoveel opluchting en eensgezindheid voelen in de plenaire zaal van het Europees Parlement”, zegt Europarlementslid Hilde Vautmans (Open Vld). “Zelfs de traditionele aanhangers en believers moesten bekennen: het experiment Donald Trump is mislukt.”
“Tijd voor een nieuwe start, met Joe Biden en Kamala Harris. Toch zagen we niemand juichen. De VS hebben dan wel vier woelige jaren achter de rug, Europa hinkt hopeloos achterop in politieke daadkracht. Wat is onze houding ten opzichte van het steeds assertiever wordende China? Welke toon slaan we aan tegen Ankara? We raken vaak niet verder dan een optelsom van 27 (vaak tegengestelde) nationale belangen.”
“Uiteraard is een nieuw, versterkt trans-Atlantisch partnerschap een goede zaak. Vier jaar lang heeft Europa zich zelfgenoegzaam kunnen wentelen in haar afwijzing van Trump. Maar deze Europese eensgezindheid was niet meer dan oppervlakkig vernis. Welk gemeenschappelijk antwoord hebben we klaar nu Joe Biden ons de hand reikt? Want hoe je het ook draait of keert: Biden vertrekt vanuit zijn eigen Amerikaanse belangen en zal de Europese problemen niet voor ons oplossen. Alleen wij zélf kunnen dat.”
Too little, too late
“In dat opzicht reikte Trump alvast twee belangrijke lessen voor de toekomst aan. De eerste les is dat Europa er alleen voor staat. Hoe sterk een bondgenootschap ook mag zijn, de recente geschiedenis leert dat je maar beter op je eigen benen kan staan. Europa is politiek te log en te gefragmenteerd en doet daardoor alles too little too late. Ook wat betreft ons buitenlands beleid. Willen we écht de stap zetten naar een Unie capable to act, dan brengen we maar beter enkele zaken op orde: weg met de unanimiteitsregel, een échte Europese minister van Buitenlandse Zaken, en eindelijk een eengemaakt Europees leger.”
“De tweede les is een basisles democratie. Geen geen enkel instituut is too big to fail. Ook de democratie niet. Populisme zit nog steeds in de lift, ook in Europa. Er heerst een gevoel van angst, het wantrouwen in de politiek is groot. Het wordt tijd dat onze leiders dit erkennen en hier ook iets aan doen. Door het Europees Parlement volheid van bevoegdheid te geven én initiatiefrecht. Het is onbegrijpelijk en niet uit te leggen dat wij het enige democratische huis ter wereld zijn dat geen hard, wetgevend initiatief kan nemen. Een versterking van het Europees Parlement betekent een betere grip van de Europese kiezer op het beleid. Zodat Europese verkiezingen echt belangrijk worden en er een onmiskenbare link komt tussen waarvoor mensen stemmen en wat Europa beslist.”
Gepubliceerd in Het Belang van Limburg op 23/01/2021.