“Alleen een Europees antwoord kan de energieprijzen drukken”
24 maart 2022Bescherming van Oekraïense kinderen op de vlucht
5 april 2022Straatsburg – Het Europees Parlement neemt morgen haar standpunt in over een nieuwe richtlijn van de Europese Commissie die tot doel heeft de loonkloof te dichten door middel van grotere loontransparantie. Hoewel het principe van ‘gelijk loon voor gelijk werk’ sinds 1957 verankerd is in de Europese verdragen, bedraagt de loonkloof in de EU vandaag nog gemiddeld zo’n 13%. Volgens de Europese Commissie zou een gebrek aan loontransparantie de voornaamste oorzaak zijn voor de grote loonkloof.
Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld), lid van de commissie vrouwenrechten en gendergelijkheid, steunt de opzet van de nieuwe wetgeving: “We sussen onszelf met de gedachte dat het principe van gelijk loon sinds 1957 verankerd is in de Europese verdragen. Maar we zijn 65 jaar verder – dat zijn twee carrières en twee pensioenen later – en we kunnen niet ontkennen dat het verschil op de loonstrook er nog steeds is. In Letland bedraagt de loonkloof zelfs 22%, dat wil zeggen dat mannen er per uur gemiddeld 22% meer verdienen dan vrouwen. Het is hoog tijd om deze onrechtvaardigheid recht te trekken. Met deze richtlijn pakken we de loondiscriminatie tussen mannen en vrouwen nu eindelijk fundamenteel aan. Het ontwerpmandaat van het Parlement is natuurlijk altijd een compromis tussen de verschillende fracties. Voor onze fractie was het vooral zaak om ervoor te zorgen dat deze richtlijn niet tot veel bijkomende red tape leidt voor kmo’s en tegelijk de situatie van vrouwen kan verbeteren.”
Volgens het ontwerpmandaat van het Europees Parlement moeten bedrijven met minimaal 50 werknemers informatie verschaffen over de loonkloof tussen vrouwelijke en mannelijke werknemers binnen hun onderneming. Die gegevens moeten volgens het Europees Parlement niet openbaar gemaakt worden maar moeten wel door werkgevers gedeeld worden met de werknemersorganisaties. Bedrijven waarbij de loonkloof gemiddeld minimaal 2,5% bedraagt, moeten een interne procedure opstarten om de loonverschillen in het bedrijf aan te pakken.