Opnieuw stemming over 3 klimaatwetten
22 juni 2022Oproep kandidaat-status Oekraïne
23 juni 2022Brussel – Vandaag stemt het Europees Parlement over de overeenkomst met de lidstaten om het rechtskader van het digitale COVID-certificaat van de EU met nog eens 12 maanden te verlengen.
Europarlementslid, Hilde Vautmans (Renew, Open vld) steunt het akkoord: “Volgens de overeenkomst blijft de huidige regeling van de Europese certificaten nog een jaar van kracht indien nodig. We weten niet wat de herfst en winter zal brengen. Het is dan ook beter dat we goed voorbereid zijn bij een opstoot van het virus. Let wel: het vrij verkeer van personen mag niet op onevenredige of discriminerende wijze worden beperkt. Daarom zal de Europese Commissie de effecten op het vrije verkeer en de grondrechten tegen eind 2022 evalueren en kan ze voorstellen het in te trekken, als de sanitaire situatie dat toelaat. De bijkomende garanties zullen in de praktijk wel gemakkelijk door de lidstaten kunnen worden genegeerd of omzeild, met het risico dat burgers de EU in plaats van de nationale regeringen de schuld geven wanneer zij op extra beperkingen stuiten, ondanks het feit dat zij met geldige certificaten reizen. Anderzijds zijn alternatieve scenario’s geen optie. We moeten kost wat kost vermijden dat burgers certificaten van andere lidstaten moeten aanvragen wanneer zij op reis zijn, voor het geval deze lidstaten opnieuw om certificaten vragen. De oplossing van één technische EU-norm is duidelijk beter dan 27 verschillende systemen.”
Context
Op 13 juni bereikten de onderhandelingsteams van het Europees Parlement en de Raad van de EU een akkoord om de geldigheid van het certificaat te verlengen tot 30 juni 2023. Een meerderheid van leden van de Commissie burgerlijke vrijheden, binnenlandse zaken en justitie gaven vorige week hun steun aan de trialoogovereenkomst, die beperkingen van het vrije verkeer in de EU moet voorkomen in het geval van nieuwe varianten of andere pandemische dreigingen. Om in werking te kunnen treden, moet de uitbreiding door het voltallige Parlement worden goedgekeurd en formeel worden goedgekeurd door de Raad van de EU. De huidige regels verstrijken op 30 juni 2022.