verwoesting van Nova Kachovka-dam
13 juni 2023Duurzaamheid batterijen
14 juni 2023Straatsburg – Het Europees Parlement zal morgen stemmen over de AI Act. De wet zal leiden tot duidelijkere regels voor de ontwikkeling en het gebruik van artificiële intelligentie (AI) op de Europese markt.
Nu AI voor steeds meer doeleinden in het dagelijks leven gebruikt wordt, moet de wet leiden tot een Europees kader voor verantwoorde ontwikkeling en gebruik van AI-systemen. Hoewel de wet innovatie dient te bevorderen, worden AI-systemen ook aan strenge eisen onderworpen wanneer ze een te groot risico vormen voor gezondheid, veiligheid of fundamentele rechten.
Europees Parlementslid en lid van de Commissie Burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken (LIBE), Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld) reageert: ‘‘Kunstmatige intelligentie wordt steeds belangrijker in het alledaagse leven, en de ontwikkeling ervan gaat ontzettend snel. Het biedt nieuwe kansen in alle sectoren van onze economie en kan onze levens positief beïnvloeden. Daarom is het belangrijk dat we als EU innovatie en investeringen in AI bevorderen en onze bedrijven niet benadelen in hun concurrentie tegen de Amerikaanse en Chinese technologiereuzen. Tegelijkertijd werpt AI belangrijke ethische vragen op, zoals we zien bij ChatGPT. We moeten dan ook een evenwicht vinden tussen de innovatie enerzijds en de bescherming van de burger anderzijds. Om dat te realiseren, moeten we met strenge eisen garanderen dat AI-systemen die op de Europese markt komen en hier gebruikt worden, veilig zijn. Daarbij is het cruciaal dat fundamentele rechten en vrijheden van burgers gewaarborgd worden. AI-systemen moeten transparant en te controleren zijn en mogen niet discrimineren. Voor mij is het echter belangrijk dat er uitzonderingen op de regels blijven bestaan. In de strijd tegen zware criminaliteit zoals de opsporing van vermiste kinderen of terreurdreigingen moeten politie en opsporingsdiensten een beroep kunnen doen op AI, ook voor gezichtsherkenning.’’
‘‘Internationaal is Europa een voorloper. Deze richtlijn is de eerste vorm van wetgeving voor AI op alle beleidsterreinen. Doordat we als EU als eerste met regels komen, kunnen we de internationale standaarden voor de ontwikkeling en het gebruik van AI sterk beïnvloeden. Zo zorgen we ervoor dat de wereldwijde ontwikkeling van AI onze waarden en rechten respecteert. Van zodra het Europees Parlement heeft ingestemd, gaan we in onderhandeling met de Raad. De lidstaten hebben hun standpunt al vastgelegd. De hoop is dat in 2024, nog voor de verkiezingen – en dus onder het Belgische EU-voorzitterschap – dit dossier landt, om dan in 2025 de regels te implementeren. Want AI-systemen worden in steeds meer domeinen van de samenleving gezet. We moeten dus dringend garanderen dat zij zo worden ingezet, zoals wij willen,’’ besluit Hilde Vautmans.