Natuurherstelwet nipt overeind in ENVI-commissie
15 juni 2023Transnationale lijsten en meer proportionele zetelverdeling
15 juni 2023Straatsburg – Het Europees Parlement stemde vandaag over de Pegasus-affaire. Overheden in EU-landen gebruiken spionagesoftware zoals Pegasus om burgers, journalisten en politieke oppositie te onderdrukken, zo waarschuwt de Pegasus-commissie in haar eindrapport.
Nadat vorig jaar aan het licht kwam dat zowel de Hongaarse en Poolse regering betrokken waren bij het gebruik van spionagesoftware tegen oppositieleden, deed een onderzoekscommissie van het Europees Parlement een jaar lang onderzoek naar het misbruik van spyware. In haar eindrapport presenteert de commissie aanbevelingen om misbruik van spyware aan te pakken en te voorkomen.
Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld), lid van de Commissie Burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse Zaken (LIBE) reageert: ‘‘De onthullingen omtrent het gebruik van spionagesoftware door EU-regeringen tegen oppositieleden, journalisten en regeringscritici zijn zeer ernstig. Het eindrapport van de Commissie omschrijft heel duidelijk hoe Hongarije en Polen spionagesoftware gebruiken om critici de mond te snoeren en de democratie en rechtsstaat in te perken. Maar ook in andere landen zoals Spanje, Griekenland en Cyprus is er sprake van illegitiem gebruik van spyware, zoals spionage van journalisten. Onze Europese democratie en Europese waarden worden niet alleen van buitenaf aangevallen, ze worden ook van binnenuit aangetast en uitgehold. Deze praktijken kunnen niet worden getolereerd op ons grondgebied. Dit is Europa onwaardig en tast onze internationale geloofwaardigheid aan. Hoe kunnen we buiten onze grenzen opkomen voor de democratie en rechtsstaat, als die in de EU zelf worden ondermijnd?”
‘‘Het eindrapport beveelt hier duidelijk aan dat we het misbruik van spionagesoftware aan banden moeten leggen door strakke regels voor het gebruik van spyware en bescherming in te stellen. De groepen die het doelwit zijn van dit soort spyware moeten we beschermen. Het inzetten van spyware door overheden mag niet zonder gevolgen blijven, want dat zou onder meer leiden tot oneerlijke en onvrije verkiezingen. Daarom moeten er minimumvereisten komen voor overheden om gebruik te maken van spyware. Na deze duidelijke aanbevelingen van het Europees Parlement, ligt de bal bij de Commissie en de lidstaten. Zij hebben een democratische plicht om in te grijpen, zodat Europese burgers geen slachtoffer worden van spyware,’’ besluit Hilde Vautmans.