Aanval Azerbeidzjan op Nagorno-Karabach
3 oktober 2023Standaarden handbagage
4 oktober 2023Straatsburg – Het Europees Parlement debatteerde vandaag over het Europees Asiel- en Migratiepact. Nu de onderhandelingen in de Raad moeizaam verlopen, roept het Parlement op tot een snel en volledig akkoord op alle voorstellen van het pact.
Europees Parlementslid, lid van de LIBE Commissie en schaduwrapporteur voor Eurodac, Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld) reageert: ‘‘Tien jaar na de schipbreuk bij Lampedusa moeten we pijnlijk vaststellen dat er bijna niks is veranderd op gebied van asiel en migratie. De lidstaten stellen net als tien jaar geleden weer nationale grenscontroles in, dagelijks verdrinken mensen in onze zeeën, en elk jaar geraken duizenden onbegeleide minderjarige vluchtelingen vermist op ons continent. We hebben kortom nog steeds geen Europees asiel- en migratiebeleid. Ondertussen onderhandelen het Europees Parlement en de Raad al maanden aan de voorstellen uit het Europees Asiel- en Migratiepact. Maar omdat enkele lidstaten weer op de rem staan en sommige zelfs regelrechte chantage voeren, stokken de onderhandelingen. Dit terwijl er nog maar een paar maanden resteren om het pact in deze legislatuur te voltooien.’’
‘‘Met de verkiezingen in aantocht misbruiken populisten het thema migratie weer zoals vanouds. Ze pleiten cynisch voor nationale oplossingen, terwijl dit enkel Europees valt op te lossen. We moeten met alle constructieve krachten in Europa het asiel- en migratiepact voltooien. Zodat we de buitengrenzen beter beschermen, mensensmokkelaars feller aanpakken, en de terugkeer van irreguliere migratie bevorderen. Maar zodat we ook bescherming bieden aan mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld en vluchtelingen eerlijk verdelen tussen de lidstaten, met speciale aandacht voor onbegeleide minderjarige vluchtelingen. Alleen al in België zijn dit jaar meer dan 250 minderjarige vluchtelingen verdwenen, en in Europa als geheel zijn meer dan 18.000 van hen momenteel verdwenen. De meest kwetsbaren moeten we altijd beschermen. Buiten het migratiepact moet er nog meer gebeuren. Ten eerste moeten we samenwerken met herkomstlanden en de omstandigheden daar verbeteren, zodat we voorkomen dat vluchtelingenstromen plaatsvinden. Ten tweede moeten we migratiedeals en terugnameovereenkomsten sluiten met landen die wél te vertrouwen zijn. Dit omvat ook het bieden van veilige manieren voor economische migranten om Europa te bereiken. En ten derde moeten we het Europees grens- en kustwachtagentschap Frontex versterken, zodat we onze buitengrenzen beschermen. Tot slot moeten we asielzoekers de mogelijkheid bieden om asiel aan te vragen in hun land van herkomst, bijvoorbeeld in speciale centra. Dit om te voorkomen dat zij telkens weer die gevaarlijke overtocht moeten maken. Zo gaan we eindelijk toe naar een streng maar rechtvaardig Europees asiel- en migratiebeleid. Dat is wat onze burgers verdienen’’, besluit Hilde Vautmans.