Europees Parlement verwerpt wetgevingsvoorstel duurzaam gebruik gewasbeschermingsmiddelen
22 november 2023Vautmans en Verhofstadt brengen expo ‘‘Water, the source of life” van Limburgs curator Gerrit Kempeneers naar Europa
29 november 2023Straatsburg – Het Europees Parlement heeft vandaag een resolutie aangenomen over de Pegasus-affaire. Een speciale onderzoekscommissie van het Europees Parlement concludeerde in juni dat overheden in EU-lidstaten spionagesoftware zoals Pegasus gebruikten om journalisten en politieke oppositie te onderdrukken. Het Parlement is kritisch op de Europese Commissie die na zes maanden geen opvolging heeft gegeven aan de aanbevelingen inzake spyware.
Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld), lid van de Commissie Burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse Zaken (LIBE) reageert: ‘‘Het eindrapport van de onderzoekscommissie omschrijft heel duidelijk hoe Hongarije en Polen spionagesoftware gebruiken om critici de mond te snoeren en de democratie en rechtsstaat in te perken. Maar ook in andere landen zoals Spanje, Griekenland en Cyprus is spyware misbruikt om journalisten en politieke oppositie te bespioneren. Onze Europese democratie wordt van binnenuit ondermijnd en uitgehold. Deze praktijken kunnen we niet tolereren op ons grondgebied en ze tasten onze internationale geloofwaardigheid aan. Hoe kunnen we buiten Europa opkomen voor de democratie en rechtsstaat, als die in de EU zelf worden ondermijnd?”
‘‘Samen met deze ernstige bevindingen presenteerde het Europees Parlement aanbevelingen om het misbruik van spionagesoftware aan banden te leggen. We roepen op tot strakke regels voor het gebruik van dergelijke spyware en voor bescherming van groepen die het doelwit zijn, zoals journalisten en politieke oppositie. Het onwettelijk inzetten van spyware door overheden mag niet zonder gevolgen blijven, want dat zou onder meer leiden tot oneerlijke en onvrije verkiezingen. Ik ben daarom ontgoocheld dat de Europese Commissie na bijna zes maanden nog geen enkele wetgeving heeft voorgesteld om het gebruik van spyware terug te dringen en te reguleren. Het lijkt erop dat overheden allerlei uitzonderingen willen behouden om hun eigen belangen te dienen en de Commissie een oogje dichtknijpt. Maar zo functioneert onze Europese rechtsstaat niet. De bal ligt bij de Europese Commissie. Zij heeft de plicht om onze democratie en rechtsstaat te beschermen en te voorkomen dat nog meer Europese burgers het slachtoffer worden van spyware. En wij zullen als Europees Parlement garanderen dat de Commissie deze verplichting nakomt,’’ besluit Hilde Vautmans.