Europese Commissie presenteert strategie defensie-industrie
5 maart 2024Europees Parlement veroordeelt deportatie Oekraïense kinderen
13 maart 2024Straatsburg – Het Europees Parlement wil dat de lidstaten “de geweld en intimidatie conventie” van de Internationale Arbeidsorganisatie ratificeren. Met deze conventie wordt het recht erkend op een werkomgeving vrij van geweld en intimidatie, waaronder op geslacht gebaseerd geweld.
Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld), lid van de Commissies vrouwenrechten en gendergelijkheid: “Ik ben heel tevreden over de stemming van vanmiddag. Goed dat dit parlement de lidstaten oproept om de conventie te ratificeren. Dit is meer dan nodig, de EU kan immers zelf niet rechtstreeks tot het verdrag toetreden. Maar liefst één op vijf mensen wereldwijd wordt geconfronteerd met geweld en intimidatie op de werkplek, vooral vrouwen zijn hier het slachtoffer van. Het kan niet dat mensen angst moeten hebben om te gaan werken. Met het aannemen van dit rapport erkennen we de ernst van het probleem, keuren we de uitgebreide definitie van geweld en intimidatie op de werkvloer goed en roepen we de lidstaten op om de conventie eindelijk te ratificeren. Voor mij is de brede reikwijdte ook belangrijk, de conventie is van toepassing op de hele werkwereld en dus ook op sociale activiteiten, woon-werkverkeer en communicatie.”
“Deze oproep tot ratificatie is niet slechts een procedurele formaliteit; het is een oproep tot actie. De landen die zich verbinden aan deze conventie worden verplicht om wetten en beleid te implementeren die gericht zijn op het voorkomen en aanpakken van geweld en intimidatie op het werk. Ik ben blij dat België deze stap al genomen heeft, want na ratificatie vorig jaar, zal de conventie deze lente nog in werking treden. België heeft samen met zes andere lidstaten een voortrekkersrol opgenomen door de conventie te ratificeren, het is noodzakelijk dat andere landen dit voorbeeld nu volgen. Door dit rapport te onderschrijven, bevestigt het Europees Parlement zijn inzet voor het creëren van een werkplek zonder angst, discriminatie of geweld”, besluit Hilde Vautmans.