Goedkopere telefoongesprekken tussen EU-landen, een realiteit vanaf morgen.
14 mei 2019Hilde Vautmans enige Limburgse volksvertegenwoordiger in het Europees Parlement
28 mei 2019
Brussel – Hilde Vautmans en Evi Robert (Open Vld) willen een Intergroup for Fashion oprichten in het Europees Parlement. Die informele groep van Europese Parlementsleden moet een brug vormen tussen de modesector, haar kmo’s, startups en creatievelingen enerzijds en beleidsmakers op Europees niveau anderzijds. Zowat 5 miljoen mensen in Europa zijn rechtstreeks werkzaam in de modewaardeketen.
Evi Robert (3e opvolger op de Europese lijst voor Open Vld): “Mode is mijn eerste grote liefde. Na tien jaar aan het hoofd te hebben gestaan van NINA, het magazine bij Het Laatste Nieuws, ken ik de sector door en door en weet ik met welke problemen de sector kampt. De sector evolueert razendsnel en de concurrentie is snoeihard, voor de starters, het middensegment maar evenzeer voor de onafhankelijke ontwerpers en de retailers. De competitiviteit van de Europese industrie staat of valt met innovatie en digitaliseren is voor nagenoeg elk Europees modebedrijf een must. Waar men vroeger zes collecties produceerde per jaar, produceren sommigen vandaag slechts één collectie en anderen opteren voor een louter genderneutrale collectie. Ook duurzame en klimaatvriendelijke fashion staan hoog op de agenda. Voor een doorsnee Europees modebedrijf dat bestaat uit gemiddeld tien werknemers, zijn deze zaken niet vanzelfsprekend, waardoor velen vandaag de boeken moeten neerleggen.”
“Er zijn zoveel creatieve mensen met veel talent in Vlaanderen en in Europa. Desondanks dragen we deze trots te weinig uit en wordt er op beleidsniveau weinig ondernomen voor de sector. Dat viel mij op toen ik in het Europees Parlement aan de slag ging en daar wil ik, door middel van de oprichting van een Europese Intergroup for Fashion, nu iets aan doen.”, vervolgt Evi Robert. “Er bestaan immers verschillende ‘intergroups’ in het Europees Parlement, bijvoorbeeld voor paarden, kinderrechten of sport maar niet voor mode.”
Europees Parlementslid Hilde Vautmans (2e plaats op de Europese lijst voor Open Vld): “De modesector is een van de dragende pilaren van onze Europese economie en cultuur maar wordt vandaag inderdaad geconfronteerd met heel wat uitdagingen. Deze uitdagingen zijn vaak niet gekend bij de beleidsmakers en omgekeerd vindt de sector niet altijd de weg naar Europa. Met de juiste koppen bij elkaar in een intergroup zal je een significante impact hebben op het beleid en aldus de Europese modesector kunnen versterken. Van het bestrijden van de handel in namaakgoederen tot het verbeteren van de toegang tot markten wereldwijd, het ondersteunen van innovatieve start-ups of het promoten van ‘fair and green fashion’, bijvoorbeeld via een fair fashion label, het zijn allemaal zaken waar Europa een rol in heeft. De Intergroup for Fashion wordt met andere woorden een platform waar mode en beleid elkaar vinden, met als doel de Europese mode-industrie competitief te houden.”
“De EU wordt de laatste tijd vooral geassocieerd met de migratie -of klimaatproblematiek. Wij willen tonen dat Europa véél meer is dan dat en voor elke Europeaan van betekenis is, zo ook voor de mode-industrie. Zo biedt Europa de modesector vandaag al investeringsmogelijkheden onder het programma Creatief Europa, een programma dat onder meer tot doel heeft de creatieve sectoren in de EU competitief te houden. Voor de periode 2021-2027 is 609 miljoen euro voorzien voor het luik cultuur, waartoe ook mode behoort.”, vervolgt Hilde Vautmans.
Evi Robert: “Elk jaar reikt het Europees Parlement bovendien een aantal Europese prijzen uit, bijvoorbeeld voor de film die het beste de Europese identiteit of cultuur weerspiegelt. Het zou voor de sector veel betekenen mocht er in de toekomst ook zo’n prijs kunnen worden toegekend aan de beste of meest innovatieve Europese modeontwerper. Daarnaast moet het wat mij betreft ook mogelijk zijn om mode meer expliciet te linken aan de Culturele Hoofdstad van Europa. Open Vld Brussel is een campagne gestart om in 2030 België – dat dan haar 200-jarig bestaan viert – als culturele hoofdstad aan te dragen. Mode moet hierbij een grotere rol spelen. Met de modeacademie en enkele van onze topontwerpers heeft België meer dan genoeg troeven!”
Reacties modewereld
Stijn Helsen, Belgisch modeontwerper: “Een Intergroup voor mode is een goed initiatief dat ik ten zeerste toejuich. In een wereld die tegenwoordig veelal draait rond negativiteit, zoals de migratiecrisis en het klimaat, zorgt de modesector met haar creatieve en talentvolle mensen voor positieve vibes en kleur in ons leven. Maar niet iedereen in de modesector heeft de ervaring of achtergrond om stand te houden. Daarom moet de mode-industrie ook ondersteund worden door beleidsmakers, en dan vooral de kleine, individuele creatievelingen. Vandaag missen we zo’n platform dat startende ontwerpers de nodige knowhow biedt. De Intergroup for Fashion kan die leegte opvullen.”
Nanouk De Cauwer, ontwerpster, eigenares van conceptstores: “Duurzaamheid is voor mij de enige way to go in de modewereld. Ik heb bewust gekozen voor één basiscollectie T-shirts en sweaters. Geen ‘en masse’ producties of collecties die druk leggen op de creatieve geest. Zonder stock, waardoor klanten soms wat langer moeten wachten, maar waarmee ik onze ecologische voetafdruk probeer te beperken. Veel mensen vinden zich in dat duurzaamheidsverhaal, alleen missen we vaak de nodige steun van hogeraf. Daarom vind ik een Intergroup for Fashion ook zo’n goed idee. Het is namelijk hét ideale platform om samen te zitten en ideeën uit te wisselen over hoe we die duurzaamheid in de mode-industrie, waar ik altijd al zo fel op heb ingezet, moeten aanpakken en huidige obstakels kunnen wegwerken.”
Eline De Munck, onderneemster: “In 2015 koos ik met mijn eigen brillencollectie Odette Lunettes volop voor het ondernemerschap. Als starter is het niet eenvoudig om een eigen zaak uit de grond te stampen, en al zeker niet in de modewereld. Ik heb zelf gemerkt hoe weinig ondersteuning er was vanop het beleidsniveau voor de mode-industrie en mensen met creatieve ideeën. Daarom sta ik helemaal achter het initiatief om een Intergroup for Fashion op te richten, die zo vanuit het beleidsniveau start-ups in de modewereld kan begeleiden en ondersteunen.”
Dimitri De Roeck, eigenaar van Studio 10 en Belgische merken zoals March23 en Heart Mind: “Een fantastisch initiatief! Europa is namelijk het centrum van de mode-industrie, maar toch loopt het er op het gebied van regelgeving aangaande mode vaak mis. Dat merk ik met Studio 10, een distributiecenter voor Belgische en buitenlandse merken, maar al te goed. Als we dit via een Intergroup for Fashion op Europees niveau op tafel kunnen brengen en onze wetgeving meer op elkaar kunnen afstemmen, dan zal onze industrie daar alleen maar beter van worden en zal ook onze export daar de vruchten van kunnen plukken.”
Voor meer info Hilde Vautmans 0478/66 28 32
Voor meer info Evi Robert 0473/94 90 72