Eerste EU-actieplan racismebestrijding een feit
18 september 2020Hervorming Gemeenschappelijk Landbouwbeleid: Renew Europe stelt paper voor
21 september 2020Brussel – Wat zijn de geopolitieke gevolgen van COVID-19? Die vraag behandelt Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld) in haar rapport dat ze vandaag voorstelde in de commissie buitenlandse zaken van het Europees Parlement. De geopolitieke gevolgen van COVID-19 mogen volgens haar niet onderschat worden. Ze pleit voor een assertiever EU buitenlands beleid.
Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld), coördinator buitenlandse zaken voor de Renew Europe fractie in het Europees Parlement en rapporteur van het rapport over de gevolgen van de COVID-19 pandemie voor het buitenlands beleid:“COVID-19 heeft de wereld gevaarlijker gemaakt, heeft autocraten meer instrumenten gegeven om mensenrechten met de voeten te treden en werd door buitenlandse mogendheden gebruikt om verdeeldheid te zaaien in de EU. De corona-uitbraak heeft wat mij betreft een nieuw geopolitiek evenwicht veroorzaakt met een assertiever Rusland, China en een meer isolationistische VS. De EU zal lessen moeten trekken uit de crisis. In mijn rapport doe ik aanbevelingen over welke hervormingen nodig zijn zodat de EU een krachtiger buitenlands beleid kan voeren. Alleen een hervormde, veerkrachtige en echte geopolitieke EU zal immers haar belangen en een op regels gebaseerde multilaterale wereldorde kunnen verdedigen.”
In het rapport roept Vautmans onder meer op tot:
- de afschaffing van de unanimiteitsregel;
- het verminderen van de afhankelijkheid van de EU t.a.v. derde landen in strategische en existentiële sectoren;
- een herziening van de EU globale strategie alsook de veiligheids –en defensiestrategieën van de EU;
- gezamenlijke operaties van de strijdkrachten, ook binnen nieuwe kaders zoals militaire ziekenhuistreinen, om zo de paraatheid van de EU om pandemieën te bestrijden, te vergroten;
- een uitbreiding en modernisering van communicatiestrategieën;
- een meer assertieve strategie voor de relaties met China alsook een nieuwe strategie voor de relaties met de Verenigde Staten;
- de oprichting van een specifieke taskforce East StratCom gericht op desinformatie uit China;
- de oprichting van een krachtige wereldwijde sanctieregeling
- en een snelle lancering van de conferentie over de toekomst van de EU om vooruitgang te boeken bij de totstandkoming van een efficiëntere besluitvorming in het buitenlands beleid van de EU.
Onder de leden van de commissie buitenlandse zaken is er alvast brede steun voor het rapport.
De stemming van het rapport in de commissie buitenlandse zaken zal op 26 oktober plaatsvinden. Daarna zal het ook door het voltallig parlement gestemd worden tijdens de plenaire zitting van november. U kan het rapport hier raadplegen.