Seksuele en reproductieve gezondheidsrechten halen het ondanks conservatief gelobby
24 juni 2021Europees Parlement laat online dienstverleners terug toe om kindermisbruik op te sporen
5 juli 2021Brussel – Vandaag werd, drie jaar na de presentatie van het Commissievoorstel, een akkoord bereikt over het toekomstige Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Dit zal lopen van 2023 tot 2027.
Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld, Renew Europe), lid van de landbouwcommissie van het Europees Parlement, reageert bijzonder tevreden: “Het was een moeilijke evenwichtsoefening, maar we zijn erin geslaagd om een realistisch en ambitieus GLB uit te werken dat onze boeren rechtszekerheid en duidelijkheid biedt. We moeten dit nieuwe GLB beschouwen als een belangrijke economische opportuniteit. Een landbouwbeleid waarin onze boeren centraal staan, maar waarbij er ook inspanningen van hen gevraagd worden. Het grootste verschil met het oude GLB is de groene architectuur en de vrijheid die lidstaten zullen krijgen om de Europese uitdagingen in te vullen. Door meer flexibiliteit te bieden kunnen zij zo inspelen op de specifieke karakteristieken van de landbouwsector in hun land en samen met de landbouwers een businessmodel op maat uitwerken. Als liberalen zijn we ervan overtuigd dat deze switch naar een prestatie- en doelgericht landbouwbeleid onze Belgische boeren ten goede zal komen. Stimuleren in plaats van straffen, onze boeren goed begeleiden en incentives geven om mee te stappen in dit verhaal: dat is waar wij voor gaan en waarvan we geloven dat het de meeste resultaten zal opleveren.”
“Net zoals vroeger zullen boeren in het nieuwe GLB directe inkomenssteun blijven ontvangen. Dit basisinkomen kan men aanvullen via ecoregelingen, maar ook steun voor bijvoorbeeld jonge landbouwers. De hervorming van het GLB zal de jongere generaties ook in staat stellen om te investeren in landbouwinfrastructuur en zal starters ondersteunen. Daarnaast zullen de rechtstreekse betalingen eerlijker worden verdeeld en naar de actieve boeren gaan. Een groot discussiepunt tijdens de onderhandelingen was het budget voor de realisatie van de Europese milieu- en klimaatdoelstellingen. Vanaf 2023 zullen de lidstaten ten minste 25% van hun rechtstreekse betalingen moeten besteden aan ecoregelingen. Die belonen boeren financieel indien zij inspanningen doen voor het milieu en de resultaten daarvan kunnen aantonen. Uit de 2e pijler, het plattelandontwikkelingsbeleid, moet 35% van het budget worden besteed aan milieu- en klimaatdoelstellingen, groene investeringen inbegrepen. Via datzelfde plattelandsontwikkelingsbeleid wordt ook steun voorzien voor slimme investeringen in kennis, skills innovatie en riskmanagement die deze groene transitie mee moeten begeleiden”, aldus Vautmans.
Enkele belangrijke beslissingen uit het akkoord:
- Er wordt een rechtvaardigere verdeling van de GLB-steun ingevoerd met een verplichte herverdeling van minimaal 10% van de rechtstreekse betalingen aan kleine en middelgrote landbouwbedrijven.
- De transparantie en preventie van fraude bij de besteding van GLB-subsidies zal worden vergroot.
- Een budget van 450 miljoen euro wordt voorzien als crisisreserve. Deze reserve zal worden gefinancierd via de GLB-begroting en niet door de boeren, zoals de huidige praktijk is.
- Steun voor de vestiging van jonge boeren en vrouwen in plattelandsgebieden wordt versterkt.
- Er zal strenger worden gecontroleerd op geïmporteerde producten en hun overeenstemming met de EU-normen op het gebied van gezondheid, dierenwelzijn en milieu.
Na finale goedkeuring is het aan lidstaten om strategische plannen uit te werken, iets waar Vlaanderen op dit moment al volop mee bezig is. De deadline voor het indienen van de nationale plannen is 1 januari 2022. Twee jaar later dan gepland, op 1 januari 2023, zal het GLB dan effectief in werking treden. Tot dan geldt een overgangsregeling.