Stemming onderzoeksrapport dierentransport
20 januari 2022Hongkong resolutie
20 januari 2022Straatsburg – Vandaag debatteert het Europees Parlement over de backlash tegen gendergelijkheid, en seksuele en reproductieve rechten in de EU. Vrouwenrechten in onze Unie staan meer en meer onder druk. “De recente ontwikkelingen in Polen zijn slechts een topje van de ijsberg. Daarom roepen wij, liberalen, de EU-instellingen en regeringen op om een gerichte strategie uit te werken én het Simone Veil Pact voor meer vrouwenrechten mee te ondertekenen”, aldus Hilde Vautmans.
Europarlementslid en lid van de FEMM Commissie, Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld) reageert: “Vandaag staan de rechten van vrouwen in de hele Europese Unie extreem onder druk. Zo verbieden verschillende lidstaten abortus behalve in strikt omschreven omstandigheden. Hierdoor worden vrouwen gedwongen clandestiene abortussen te laten uitvoeren of dragen ze hun zwangerschap tegen hun wil uit. Ook andere aspecten komen onder druk te staan, zoals toegang tot contraceptie, seksuele voorlichting, verloskundige zorg en toegang tot medische bijstand. Bovendien heeft de COVID-19-pandemie de situatie enkel verergerd. Zelfs in landen met een betere toegang tot legale abortus kunnen zwangere vrouwen nog steeds geconfronteerd worden met tal van beperkingen en belemmeringen voor de toegang tot diensten, zoals hoge kosten, bevooroordeeld advies en verplichte wachttijden. De recente ontwikkelingen in Polen zijn slechts het topje van de ijsberg. In andere lidstaten, zoals Kroatië en Litouwen, zijn soortgelijke wetsvoorstellen besproken. De uitholling van de grondrechten maakt deel uit van een bredere ultraconservatieve en extreemrechtse agenda, die eerst gericht is tegen vrouwen, vervolgens tegen LGBTIQ+-personen, migranten en andere minderheden. Deze bewegingen zijn sterk verbonden met de uitholling van de rechtsstaat. Kijk maar naar de beslissing van het ongrondwettelijk tribunaal in Polen dat de toegang tot abortus beperkte.”
“Daarom vinden wij, liberalen, dat er een gerichte strategie nodig is om de verspreiding van deze ideologie een halt toe te roepen en de afbreuk van vrouwenrechten tegen te gaan. We moeten inzicht krijgen in de anti-gender bewegingen en deze zo tegengaan. Verder dienen er partnerschappen te worden afgesloten met maatschappelijke organisaties die bovendien ook voldoende gefinancierd worden. Bewustmaking en het informeren van de bevolking en beleidsmakers blijven uiteraard essentieel. Tot slot zetten we op EU-niveau in op toezicht, handhaving en het schorsen van fondsen om zo het tij te doen keren. In deze context hebben wij bij Renew Europe dan ook het Simone Veil Pact gelanceerd om zo ons duidelijk commitment voor vrouwenrechten vast te leggen. Het document bevat vooreerst concrete principes, gaande van seksuele en reproductieve rechten, het recht op familieleven, de strijd tegen gendergerelateerd geweld, gelijkheid op het werk én, last but not least, politieke vertegenwoordiging. Om deze fundamentele principes ook daadwerkelijk te verzekeren, verbinden we ons tot vier concrete actiepunten. Naast het feit dat we zelf direct vrouwen zullen empoweren en stereotypen zullen aanvechten, willen we vooreerst dat de Commissie de beste praktijken en wetgeving identificeert, promoot en/of zelf voorstelt op EU-niveau om het tij te doen keren. Vervolgens willen wij dat de lidstaten die beste praktijken en wetgeving daadwerkelijk aannemen. Het Europees Parlement zal hier nauw op toezien. Tot slot, eisen we van de Raad én de regeringsleiders om van gendergelijkheid een ware Europese prioriteit te maken. Het staat helaas vast dat we enkel met een doorgedreven agenda en actieplan de huidige neerwaartse spiraal een halt kunnen toeroepen. Wij roepen de EU-instellingen en regeringen dan ook op om het Pact mee te ondertekenen”, besluit Vautmans.
De volledige tekst van het Simone Veil Pact vindt u hier.