Vautmans pleit voor flexi-jobs in de land- en tuinbouwsector
27 mei 2024Het politieke project moet nu de echte prioriteit zijn.
17 september 2024Brussel – Hilde Vautmans, Europees Parlementslid voor Open Vld, en Benoît Cassart, Europees Parlementslid voor de MR, vragen de Europese Commissie om meer coördinatie en verhoogde waakzaamheid over de belemmeringen van de intracommunautaire handel.
Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Renew Europe) verklaart: “Samen met Benoît Cassart hebben we een schriftelijke vraag ingediend, gericht aan de Europese Commissie om de bezorgdheid van onze veehouders kenbaar te maken. De economische gevolgen van de verspreiding van deze virusziekte zijn aanzienlijk voor veehouders: de sterfte onder dieren neemt toe, de vruchtbaarheid daalt en de melkproductie loopt terug. Ook de sanitaire maatregelen brengen aanzienlijke kosten met zich mee. Deze vraag werd ondersteund door 38 andere leden van de fracties die de meerderheid vormen in het Europees Parlement – Renew Europe, de Europese Volkspartij en de Europese Socialisten & Democraten.”
“Wij zien duidelijk een gebrek aan coördinatie op Europees niveau bij het beheer van deze crisis. De Europese Commissie overweegt geen gecentraliseerde vaccinatiestrategie, terwijl het FAVV duidelijk heeft aangegeven dat vaccinatie de beste manier blijft om de veehouderijen te beschermen. Sommige lidstaten en regio’s vergoeden de kosten van de vaccins, andere niet, wat leidt tot concurrentievervalsing tussen Europese veehouders”, aldus Hilde Vautmans en Benoît Cassart.
“Wat wij echter sterk afkeuren, is het protectionistische gedrag van bepaalde lidstaten. Om de verspreiding van deze virusziekte tegen te gaan, sluiten sommige landen, die zelf door het virus zijn getroffen, hun grenzen voor de invoer van dieren uit België, terwijl ze tegelijkertijd hun eigen dieren exporteren. Dat is protectionisme. Het beroep op sanitaire maatregelen is een zwak, betreurenswaardig excuus. Het vrije verkeer van goederen is een van de fundamentele pijlers van de EU, en het is de taak van de Europese Commissie om ervoor te zorgen dat dit wordt nageleefd. Dieren die vrij zijn van de ziekte en insectenvrij zijn gemaakt, zouden zich vrij moeten kunnen verplaatsen binnen de EU, en niet alleen binnen de grenzen van elke lidstaat”, besluiten Hilde Vautmans en Benoît Cassart.