resolutie over gevolgen extreem weer
15 september 2022Universele lader in Europa
4 oktober 2022Straatsburg – In een resolutie die vandaag gestemd werd, haalt het Europees Parlement uit naar China voor diens aanhoudende militaire oefeningen en provocaties in de Straat van Taiwan sinds het bezoek van Nancy Pelosi aan Taiwan. Europees Parlementslid Hilde Vautmans had het Parlement om actie gevraagd en schreef mee aan de resolutie.
Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld), permanent China-rapporteur in de commissie buitenlandse zaken van het Europees Parlement, is tevreden met de krachtige resolutie: “Met de aanhoudende activiteiten in de Straat van Taiwan poogt China een nieuw normaal te creëren. Er zijn experts die zelf spreken van een generale repetitie voor een echte invasie. Met deze resolutie maken we nu duidelijk dat Europa dit niet zal accepteren. Dat is nodig, want China heeft Taiwan al lang in het vizier en de spanningen zullen niet snel verdwijnen. De hereniging met Taiwan is één van de prioriteiten van de Chinese president Xi Jinping die volgende maand z’n mandaat als leider van de Chinese Communistische Partij hoopt te verlengen.”
“De Amerikanen hadden ons gewaarschuwd voor de plannen van Rusland om Oekraïne binnen te vallen. En ook de Baltische staten wezen ons al jarenlang op de Russische dreiging. En toch weigerden we om de urgentie in te zien. We mogen nu echt niet dezelfde fout maken. Als Xi Jinping nalaat de oorlog in Oekraïne te veroordelen maar wél een “partnerschap van ongekende limieten” afsluit met Poetin, dan moeten we onze ogen openen. We moeten komaf maken met onze goedgelovigheid ten aanzien van autocraten en onze democratische bondgenoten ondersteunen”, vervolgt Vautmans.
“Met deze resolutie stelt het Parlement vandaag heel duidelijk dat we geen eenzijdige verandering in de status quo in de Straat van Taiwan zullen accepteren en vragen we China uitdrukkelijk om z’n militaire en andere provocaties aan het adres van Taiwan stop te zetten. Naast het afkeuren van de Chinese acties pleiten we voor een noodplan in het geval van verdere escalatie en voor diepgaandere samenwerking met Taiwan onder meer via een bilateraal investeringsakkoord. Stabiliteit in de Straat van Taiwan is immers van cruciaal strategisch belang voor de EU. Taiwan is de wereldfabriek van halfgeleiders, 50% van de wereldwijde productie van halfgeleiders komt uit Taiwan en wel 90% van de meest geavanceerde chips. Bovendien is de Straat van Taiwan één van de meest bevaren zeestraten in de wereld. Een militair conflict zou dus niet alleen een democratie van de kaart vegen, het zou ook voor ongeziene economische ontwrichting zorgen met gevolgen voor onze belangen. Laten we dat dus vooral proberen vermijden”, besluit Vautmans.