Hilde Vautmans wil strijd tegen kindermisbruik opvoeren
3 september 2020“Geen Moria’s meer”
17 september 2020Brussel – Europees Parlementslid en co-voorzitster van de Child Rights Intergroup Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld) vindt dat de strijd tegen online kindermisbruik in de EU opgevoerd moet worden. Dat benadrukte ze in een debat met Europees Commissaris Johansson, die vandaag haar strategie voor een meer doeltreffende strijd tegen kindermisbruik kwam voorstellen aan de leden van de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken. De Europese Commissie nam vandaag ook een voorstel voor verordening aan die een tijdelijke uitzondering op de e-privacyrichtlijn invoert, zodat aanbieders van onlinediensten de technologische instrumenten kunnen blijven gebruiken om online kindermisbruik te detecteren. Een cruciale maatregel, vindt Vautmans, al zal er volgens haar méér nodig zijn.
Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld), tevens co-voorzitster van de Child Rights Intergroup in het Europees Parlement reageert: “Kindermisbruik is een afschuwelijk misdrijf en heeft langdurige gevolgen voor de slachtoffers ervan. In de afgelopen jaren is het aantal meldingen van seksueel misbruik van kinderen exponentieel gestegen. De EU is vandaag de grootste host van materiaal van online kindermisbruik. Volgens Commissaris Johansson zijn er vorig jaar alleen al zo’n 100.000 nieuwe video’s gedetecteerd waarop te zien is hoe een kind verkracht wordt. Bovendien blijkt dat je bij veel van de online gesloten gemeenschappen niet kan toetreden tenzij je nieuw materiaal van seksueel misbruik met die gemeenschap deelt. Dat betekent dat wie oud materiaal wil zien, eerst nieuw materiaal moet produceren! Veel menselijke drama’s kunnen voorkomen worden als we sterker inzetten op de strijd tegen kindermisbruik op het internet. Laten we het dan ook doen!”
“De strijd tegen kindermisbruik, online en offline, kan je als overheid natuurlijk niet alleen aan. Politie, justitie, stichtingen zoals Child Focus, Europol, universiteiten en bedrijven moeten de koppen bij elkaar steken. Van al deze actoren heeft zeker de private sector een belangrijke verantwoordelijkheid. Vandaag kunnen bedrijven – denk aan onlineplatformen zoals Facebook – op vrijwillige basis seksueel misbruik van kinderen online opsporen, verwijderen en melden. Helaas zou dit vanaf de inwerkingtreding van het Wetboek voor elektronische communicatie in december opeens illegaal worden, wat natuurlijk niet de bedoeling kan zijn. Ik juich het dan ook toe dat de Europese Commissie vandaag met een uitzondering is gekomen zodat bedrijven hun vrijwillige opsporing verder kunnen zetten, uiteraard met inachtneming van onze grondrechten. Een belangrijke maatregel, al zal er meer nodig zijn. Wat mij betreft moeten onlineplatformen verplicht worden om dergelijke inhoud te verwijderen,” besluit Vautmans.