Een nieuw tijdperk, een gedeelde agenda
20 januari 2021Bezorgdheid rond levering AstraZeneca: “doordrukken is de boodschap”
26 januari 2021Brussel – Vandaag debatteert het Europees Parlement over de impact van de coronacrisis op de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen, die sinds het begin van de crisis alleen maar is toegenomen.
Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld), lid van de Commissie vrouwenrechten en gendergelijkheid, reageert: “We zien dat de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen door de coronapandemie alleen maar is toegenomen. Zo worden vrouwen harder door de crisis getroffen en daar zijn verschillende redenen voor, zoals de grote vertegenwoordiging van vrouwen in de medische en zorgsector. Acht op de tien jobs in de Belgische zorgsector worden ingevuld door vrouwen, en maar liefst een kwart van alle Belgische vrouwen werkt in de zorgsector. Als eerstelijnsverzorgers staan zij in de frontlinie en worden ze daarom meer aan het virus blootgesteld. Bovendien worden vrouwen ook sterker in hun portemonnee getroffen, niet alleen door het sluiten van sectoren waar vrouwen gemiddeld vaker actief zijn (denk aan schoonheidsspecialistes, kappers, reissector), maar ook door de reeds bestaande loonkloof. Daarnaast zagen we sinds het begin van de pandemie een enorme toename van het aantal meldingen van huiselijk geweld. Helaas zijn het grootste deel van de slachtoffers opnieuw vrouwen. Tot slot betekent de opvang van de kinderen als gevolg van de sluiting van scholen, gecombineerd met de huishoudelijke taken, voor heel wat gezinnen dat vrouwen volop aan de bak moeten.”
Met drie verschillende rapporten zal het Europees Parlement vandaag een duidelijk statement maken over gendergelijkheid.
“Ten eerste willen we duidelijk maken dat de coronacrisis wel degelijk een enorme impact heeft op vrouwenrechten, overal ter wereld. Daarom roepen we de Commissie op om een permanent netwerk op te richten waarin de best practices tussen de lidstaten over de aanpak van de gendergerelateerde aspecten van COVID-19 worden uitgewisseld. Ten tweede willen we dat de Europese Commissie met meer duidelijkheid komt rond hun Gendergelijkheidsstrategie. Die werd bijna een jaar geleden voorgesteld, maar we missen nog de concrete tijdschema’s over de uitvoering ervan. Bovendien kan die strategie gerust wat ambitieuzer, zeker wat betreft de vertegenwoordiging van vrouwen in raden van bestuur en in de politiek. Tot slot moeten we de kloof tussen mannen en vrouwen in de digitale sector dringend rechttrekken. De EU en veel Europese lidstaten doen wel de moeite om gendergelijkheid te promoten, maar de vooruitgang gaat te traag. Er is dus nog veel werk aan de winkel.”, besluit Vautmans.