Wij sluiten geen politieke deals met extreemrechts
19 september 2024Eén jaar sinds de aanslag van terroristische organisatie Hamas.
7 oktober 2024Straatsburg – Sinds 24 februari 2022 zijn de schendingen van het humanitair recht door Rusland in Oekraïne ontelbaar geworden. Aanvallen op ziekenhuizen, elektriciteitscentrales, flatgebouwen. De dood van duizenden Oekraïense burgers, gedwongen deportaties en verdwijningen, illegale gevangenen, foltering en executies. Het gebruik van massaverkrachtingen als moordwapen. In een resolutie over voortdurende financiële, humanitaire en militaire steun aan Oekraïne door EU-lidstaten, waarover vandaag in de plenaire vergadering werd gestemd, roepen we de EU en haar lidstaten dan ook op om hun militaire steun aan Oekraïne te verhogen, zodat het land zichzelf effectief kan verdedigen. Onvoldoende of vertraagde leveringen van wapens en munitie dreigen de tot nu toe geleverde inspanningen te ondermijnen.
Hilde Vautmans reageert: “Deze oorlog hangt nu al meer dan twee jaar als een donkere wolk boven onze Europese economie. Steeds maar weer die onzekerheid over de gas- en energieprijzen. Dat is nefast voor onze gezinnen en nefast voor onze bedrijven. Steeds meer Europese jobs komen in het gedrang. Het is ook in ons belang dat deze oorlog tot zijn einde komt. Ondanks talloze sancties en diplomatieke inspanningen kan de EU geen coherent en effectief militair antwoord bieden. Integendeel, enige vooruitgang voor Oekraïne wordt geblokkeerd, waardoor het al duizelingwekkende dodental onder de burgerbevolking verder stijgt. De slachtoffers: vrouwen, mannen en kinderen, zoals u en ik.”
“Het pijnpunt is dit: de stop-and-go in ons Oekraïne-beleid (remmen, gasgeven, remmen, gasgeven) is slecht voor Oekraïne én slecht voor onszelf. Het is tijd om de voet van de rem te halen. België, Denemarken en Nederland hebben F16s geleverd, maar nu zouden de Oekraïners ze maar half en half mogen gebruiken, enkel boven het Oekraïens luchtruim. De lidstaten moeten hun militaire steun aanzienlijk verhogen en versnellen en tegelijkertijd de capaciteit van hun defensie-industrie vergroten. De landen die defensiesystemen leveren aan Oekraïne moeten de beperkingen op het gebruik van wapens opheffen om aanvallen op legitieme doelen binnen het grondgebied van Rusland mogelijk te maken. Tot slot, niet onbelangrijk, Europa heeft een echte Europese defensie-unie nodig. Eén mét een gemeenschappelijk defensiebudget, mét een gemeenschappelijk leger en mét een centrale commandostructuur”, besluit Vautmans.