Conferentie MEP Horse Group en European Horse Network
16 november 2021“Duidelijk Europees actieplan voor Wit-Rusland nodig”
23 november 2021Straatsburg – Vandaag heeft de Commissie interne markt en consumentenbescherming (IMCO) gestemd over een Digital Markets Act (DMA), waarin wordt bepaald wat bedrijven met de status van “gatekeeper” wel en niet mogen doen in de EU. Op de toekomstige ‘Digital Services Act’ (DSA) is het nog even wachten, want daarover zijn de onderhandelaars het nog niet uit. Beide voorstellen zijn gelinkt en doelen erop om digitale dienstverleners concrete verplichtingen op te leggen.
Europarlementslid, plaatsvervangend lid van LIBE Commissie en schaduwrapporteur van de FEMM Opinie over de Digital Services Act, Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld) reageert: “De DMA stelt geharmoniseerde regels vast om het gedrag te reguleren van digitale platforms die optreden als poortwachter tussen zakelijke gebruikers en hun klanten in de EU. Wij vinden dat alle bedrijven die actief zijn in Europa, of ze nu groot of klein zijn, vrij en eerlijk moeten kunnen concurreren online, net zoals ze dat offline doen. Daarom moeten we voorkomen dat grote digitale poortwachters misbruik maken van hun marktpositie. Zo worden bijvoorbeeld bepaalde praktijken van grote platforms op een zwarte lijst gezet en wordt de Commissie in staat gesteld marktonderzoeken uit te voeren en sancties op te leggen voor gedrag dat niet aan de regels voldoet. Het is niet de bedoeling dat deze gatekeepers zelf de regels uitvinden, wij beleidsmakers moeten dit zeer duidelijk zelf bepalen. Europa zal dan ook met de DMA duidelijkere regels stellen om de concurrentie tussen de providers, alsook innovatie en groei aan te moedigen. We moeten de absolute marktdominantie van grote onlineplatforms tegengaan om kleinere een kans te geven.”
Het IMCO-voorstel voor een ‘Digital Markets Act‘ (DMA) wordt tijdens de plenaire sessie in december gestemd. Op de toekomstige ‘Digital Services Act’ (DSA) is het nog even wachten, want daarover zijn de onderhandelaars het nog niet uit. Beide voorstellen zijn nochtans gelinkt en doelen erop om digitale dienstverleners concrete verplichtingen op te leggen. Terwijl DMA voornamelijk competitie, innovatie en groei wenst te garanderen, focust de DSA zich grotendeels op online veiligheid en fundamentele rechten. De FEMM Commissie stemde reeds vorige maand over de DSA. De Commissie interne markt en consumentenbescherming (IMCO) zou op 9 december haar standpunt over de DSA innemen. In januari 2022 zal uiteindelijk het voltallige Europese Parlement zich tijdens de plenaire vergadering over de nieuwe regelgeving buigen.