Europese Parlementsleden bereid EU meer slagkracht te geven bij pandemieën
16 april 2020Europees Recovery Plan voor toeristische sector
22 april 2020Brussel – Vandaag stemmen de Europese Parlementsleden bijkomende noodmaatregelen die de lidstaten moeten helpen om de gevolgen van het coronavirus zo goed als mogelijk op te vangen. Op tafel ligt onder andere drie miljard euro aan extra steun voor de gezondheidszorgsystemen van de lidstaten via een activering van het instrument voor noodhulp (ESI) en een versterking van rescEU, een Investeringsinitiatief Coronavirusrespons plus (CRII+) dat een uitzonderlijke mate van flexibiliteit toekent aan de lidstaten om alle ongebruikte EU-fondsen in te zetten voor de beheersing van de coronacrisis en een uitstel van nieuwe regels voor medische hulpmiddelen.
Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld) reageert: “Met het CRII+ pakket heroriënteren we elke nog beschikbare cent uit de Europese begroting richting coronamaatregelen en laten we niemand achterwege, zeker de meest kwetsbaren in de samenleving niet. De flexibiliteit die onder het pakket wordt toegekend is ongezien en geeft lidstaten zelfs de vrijheid om middelen te verdelen tussen regio’s zonder rekening te moeten houden met verdeelsleutels. In België zal zo alvast misplaatst communautair gehakketak vermeden worden.”
“De druk op onze gezondheidszorgstelsels als gevolg van COVID-19 is groot en de noden zijn enorm. Veel Europese lidstaten kampen vandaag met tekorten, zij het aan mondmaskers, testkits of aan bedden op de afdeling intensieve zorgen. Daarenboven zal een exit uit de lockdown grotendeels afhankelijk zijn van de testcapaciteit en de voorraad aan medische en persoonlijke beschermingsmiddelen. Er zijn dus echt wel extra inspanningen nodig om de lidstaten te helpen bij het beheersen van de volksgezondheidscrisis. Gelukkig zal nu drie miljard euro uit de begroting worden overgeheld naar het noodhulpinstrument, die de EU kan inzetten daar waar dit het meest nodig is: voor de aankoop van essentiële uitrusting, beschermingsmiddelen, testbenodigdheden, voor de financiering van essentiële verplaatsingen van medische apparatuur en patiënten over de grenzen, voor de bouw van mobiele veldhospitalen of omschakeling van productielijnen. Met de maatregelen van vandaag doen we dus het nodige, maar we zijn er nog lang niet”, besluit Vautmans.