Lidstaten bevestigen Europese steunmaatregelen voor droogte
28 augustus 2019Sint-Truiden verwelkomt 1.200 jongeren voor ‘Ambriage’
31 augustus 2019Sint-Truiden – Steeds minder dieren worden tijdens de vakantieperiode zomaar achtergelaten. Dat is goed nieuws, al blijft de zomervakantie een drukke periode voor het Truiens dierenasiel. Dat was dit jaar niet anders, maar de omstandigheden waarin de dieren worden opgevangen zijn veranderd. Een teken dat de sensibiliseringsmaatregelen van de stad hun vruchten hebben afgeworpen.
Philip Zurinckx van het Truiens dierenasielvertelt: “De tijd waarbij honden tijdens de zomermaanden voor vakantievertrek aan bomen werden gebonden is gelukkig bijna voorbij. We mogen in Sint-Truiden van een mooie zomer spreken: er werd slechts één katje binnengebracht waarvan we weten dat het werd afgezet voor vakantievertrek en daar bleef het bij. Daarnaast is het wel zo dat we opvallend meer niet-gechipte honden en gechipte, maar niet- of fout-geregistreerde honden binnengebracht kregen, waardoor het baasje traceren onmogelijk is.”
Desondanks heeft het dierenasiel drukke maanden achter de rug. Tijdens de zomer vangt men namelijk veel katten op. Het dierenasiel vraagt dan ook om onmiddellijk aangifte te doen bij het zien van katten. “Zo kunnen zij tijdig gesteriliseerd worden. De provincie, stad en het dierenasiel staan daarbij elk in voor een derde van de kosten van de sterilisatie.” Ook kwamen er deze zomer erg veel inbeslagnames binnen van verwaarloosde dieren. “Verwaarlozing is een jammerlijke zaak, maar de inbeslagnames zijn tegelijkertijd ook een goed teken aangezien dit toont dat steeds meer mensen melding doen indien ze weet hebben van verwaarlozing of mishandeling. Daardoor worden er ook meer dieren gered.”, aldus Philip Zurinckx.Tot slot was het deze zomer extra druk doordat het Truiens dierenasiel dieren opvangt uit omliggende dierenasielen die sluiten of de grote aantallen niet meer aankunnen.
Schepen van Landbouw Hilde Vautmans (Open Vld): “Een diervriendelijke stad is voor mij een belangrijk streefdoel. Daarom bracht ik een twaalfpuntenplan uit in mijn boekje Hart voor Dieren om het welzijn van onze dieren te garanderen. De drie belangrijkste werkpunten zijn meer bewustmaking rond mishandeling en verwaarlozing, waarvan we zien dat het effectief loont, de sterilisatie van katten en een nultolerantie op te luid vuurwerk. De stad geeft vrijdag alvast het goede voorbeeld door het geluidsarme vuurwerk en spektakel ter afsluiting van de kermis, wat zorgt voor tevreden Truienaars én dieren.”
Schepen van Dierenwelzijn Ingrid Kempeneers (CD&V): “Als schepen van Dierenwelzijn ben ik trots op deze vooruitgang, maar we moeten ons ervan bewust zijn dat er nog steeds schrijnende situaties gebeuren, en dit niet alleen bij honden en katten. De stad engageert zich daarom in verschillende initiatieven rond dierenwelzijn, zoals de beslissing om enkel nog geluidsarm vuurwerk toe te laten in Sint-Truiden. Ook zijn we volop bezig met een duurzaamheidsproject waarbij we het hoge waterverbruik in het dierenasiel willen reduceren. Daarbij werken vrijwilligers en de dienst nutsvoorzieningen via giften en subsidies van de stad samen om regenwater op te vangen en vervolgens te gebruiken om de hokken schoon te maken.”
Wie het dierenasiel wil steunen of aangifte wil doen, kan terecht op 011/69.53.07 en info@dierenasielsinttruiden.be