President Zelenski in Europees Parlement
9 februari 2023onafhankelijk ethisch orgaan tegen corruptie
14 februari 2023Straatsburg – Het Europees Parlement stemt over haar akkoord met de Raad en de Europese Commissie over het voorstel voor de aanscherping van de CO2-emissienormen voor nieuwe auto’s en lichte bedrijfsvoertuigen. Dit is het allereerste Fit for 55-dossier waar er een akkoord werd bereikt. Door een doelstelling vast te stellen voor 100% emissievrije auto’s en lichte bestelwagens in 2035, zet Europa een beslissende stap in haar inspanningen om de EU tegen 2050 klimaatneutraal te maken en tegelijkertijd de luchtvervuiling terug te dringen.
Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld): “Met het akkoord dat is bereikt tussen het Europees Parlement, de Raad en de Europese Commissie neemt Europa het voortouw in de overgang naar betaalbare, schone mobiliteit. Dit geeft zowel onze producenten als onze consumenten duidelijkheid. Wegvervoer heeft nog steeds een groot aandeel in onze CO2-uitstoot. Dit akkoord zorgt voor een klimaatvriendelijk en betaalbaar alternatief. Onze Europese auto-industrie is zeer belangrijk. Internationale competitors zijn al bezig met de uitrol van emissievrije auto’s. Europa moet volgen of onze industriële activiteiten gaan zich verplaatsen naar derde landen. Daarom zetten we in op innovatie en investeringen. We moeten ook zorgen voor voldoende omscholingsmogelijkheden zodat ook onze arbeidsmarkt hierop is afgestemd.
Het akkoord heeft ook oog voor de consumenten, want het wordt betaalbaarder om een emissievrije auto te kopen en er wordt ruimte gemaakt voor het opzetten van een markt voor tweede- of derdehands wagens. Ook het liberaal voorstel dat er vanaf 2035 enkel emissievrije auto’s op de markt mogen komen zit in dit akkoord. Dit is van cruciaal belang om tegen 2050 klimaatneutraliteit te bereiken en schoon rijden betaalbaarder te maken voor onze burgers. Belangrijk is wel dat dit enkel geldt voor nieuwe wagens die vanaf 2035 op de markt komen en niet voor de wagens die nu al in omloop zijn. Het was trouwens naar aanleiding van een amendement van mijn liberale collega, minister Lydia Peeters, dat er uiteindelijk in de tekst werd opgenomen dat de Europese Commissie op zoek moet gaan naar een oplossing voor de ambitieuzere lidstaten om eerder te kunnen uitfaseren. Haar vraag heeft alvast geïnspireerd: de Europese Commissie geeft nu zelf aan dit te willen onderzoeken.”