Dag van de Landbouw in Sint-Truiden
15 september 2019Branden Amazonewoud vereisen onmiddellijke actie
17 september 2019Hasselt – Moet straks iedereen die enkele kippen in zijn tuin houdt zich laten registreren? “Als we de Animal Health Verordening interpreteren zoals de Europese Commissie dat doet wel, maar dat kan niet de bedoeling zijn”, zegt Europees Parlementslid Hilde Vautmans.
Een paar kipjes in de tuin die in ruil voor wat etensresten en graan elke morgen een vers eitje afleveren. Geen wonder dat kippen nog steeds zowat de meest populaire huisdieren in Vlaanderen zijn. Maar daar zou vanaf 2021 wel eens verandering in kunnen komen. Want als de nieuwe Animal Health Verordening strikt geïnterpreteerd wordt, zal het dan niet meer mogelijk zijn om ook maar één kip te houden zonder registratie. De achterliggende redenering? Door alle kippenhouders in kaart te brengen zou er snel en doortastend kunnen opgetreden worden als er een ziekte uitbreekt onder de dieren.
Consternatie
Het was tijdens een discussie in de Europese vergadering dat gebleken is dat de Europese Commissie ervan uitgaat dat iedere houder van een kip in een databank moet worden opgenomen. Dat leidde tot consternatie bij de lidstaten en een discussie over de manier waarop de Europese Commissie de regelgeving interpreteert. België gaat ervan uit dat het enkel op professionelen slaat, en niet op hobbyhouders.
Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld, Renew Europe) vindt het alvast geen goed idee om de registratieplicht op te leggen aan alle kippenhouders. “Ik zal hierover deze week nog samen met collega Jan Huitema een schriftelijke vraag indienen bij de Europese Commissie”, zegt Vautmans. “Wij dringen erop aan dat de Commissie haar gezond boerenverstand gebruikt en dat deze registratieplicht enkel van toepassing is op professionele pluimveehouders en wanneer het noodzakelijk is voor de volks- en dierengezondheid. Het kan niet de bedoeling zijn dat elke kip op een erf geregistreerd moet worden.”
Rompslomp
Gisteren protesteerde de Nederlandse minister van Landbouw Carola Schouten al tegen de “onevenredige belasting” van de nieuwe identificatie- en registratieregels: “De nieuwe verplichtingen zorgen voor een toename van administratieve lasten en dragen weinig bij aan het tot een hoger niveau brengen van de diergezondheid”, zei ze in de krant De Telegraaf.
Hobbykippenhouders vrezen niet alleen een grote administratieve rompslomp maar stellen zich ook vragen bij de haalbaarheid van de maatregel.