Vautmans en Verhofstadt brengen expo ‘‘Water, the source of life” van Limburgs curator Gerrit Kempeneers naar Europa
29 november 2023Europees Parlement wijzigt Ontbijtrichtlijnen
12 december 2023Straatsburg – Vandaag debatteert het Europees Parlement in de plenaire vergadering over de “Critical Raw Materials Act”. Morgen wordt de goedkeuring voor het akkoord tussen het Parlement en de Raad verwacht. Dit voorstel moet garanderen dat de EU toegang behoudt tot kritieke grondstoffen zoals lithium en kobalt. Deze zijn essentieel voor de groene en digitale transities van Europa.
Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld), coördinator namens de Renew Europe fractie in de commissie buitenlandse zaken en China rapporteur van het Europees Parlement, verwelkomt het voorstel: “Het Europees Parlement heeft terecht in een recordsnelheid gehandeld op dit voorstel. Maar wat mij betreft is deze wet nog maar het begin en gaan we veel meer samenwerken met onze internationale partners. We steunen deze verordening volop om onze autonomie te versterken. Europa is immers veel te fel afhankelijk van andere landen voor kritieke grondstoffen, zoals China, Congo en Rusland, landen die onze waarden niet delen. Dit terwijl deze grondstoffen essentieel zijn voor de groene en digitale transities die ons duurzamer maar ook autonomer moeten maken. Grondstoffen steken bijna overal in: van zonnepanelen, elektrische wagens maar ook geavanceerde chips. We zijn met name veel te fel afhankelijk van China. Zo halen we 97% van onze lithium en magnesium uit China. De grondstoffen worden ook gebruikt voor de batterijen in elektrische auto’s en voor zonnepanelen, die massaal in China worden geproduceerd met oneerlijke subsidies en onze markt overspoelen. In mijn China-aanbeveling waar we vandaag over debatteren heb ik daarom reeds aandacht gevraagd voor het diversifiëren van onze toeleveringsketens.’’
“Dit voorstel is dus absoluut noodzakelijk voor onze strategische autonomie. We kunnen ons te grote afhankelijkheden van derde landen niet veroorloven, zeker niet voor materialen die voor onze economische toekomst essentieel zijn. De Russische energiechantage heeft ons pijnlijk duidelijk gemaakt dat afhankelijkheden tegen ons worden gebruikt. En het voorstel is ook essentieel voor onze competitiviteit. Als onze industrie en bedrijven niet over grondstoffen beschikken, worden ze weggevaagd door concurrenten uit landen die ze wel bezitten. Daarom zal Europa inzetten op het winnen van grondstoffen op onze eigen bodem, maar ook het versterken van de industrie om de grondstoffen te bewerken. Tevens zullen we meer grondstoffen terugwinnen door recycling. Maar we zullen vooral veel meer akkoorden en strategische partnerschappen moeten sluiten met landen die deze grondstoffen bezitten, zoals Canada, Chili en Australië. Ik hoop dat het akkoord zo snel mogelijk uitgevoerd wordt. Als Europa daadwerkelijk groener en autonomer wil worden, moeten we nu handelen,” besluit Hilde Vautmans.