Europees Parlement stemt voor de European Media Freedom Act
13 maart 2024Europees Parlement wil speelgoed veiliger maken
13 maart 2024Straatsburg – Het Europees Parlement stemde vandaag voor de AI Act. De wetgeving zal leiden tot duidelijkere regels voor verantwoorde ontwikkeling en gebruik van artificiële intelligentie op de Europese markt. De wet zal innovatie bevorderen, maar de AI-systemen worden ook aan strenge eisen onderworpen wanneer ze een te groot risico vormen voor gezondheid, veiligheid of fundamentele rechten.
Europees Parlementslid en lid van de Commissie Burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken (LIBE), Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld) reageert: “Artificiële Intelligentie (AI) neemt aan een hoog tempo een steeds grotere rol op in ons dagelijks leven, het opent nieuwe mogelijkheden in alle sectoren van onze economie en het kan een positieve invloed hebben op ons leven. Maar pas op, vandaag leven we in het Wilde Westen, bijna alles kan. Jean-Luc Dehaene komt terug tot leven, mensen worden via AI opgelicht, persoonlijke data wordt via AI van het internet ‘gescraped’ en fake news lanceren is nog nooit zo simpel geweest. Wij willen zorgen dat AI-systemen die op de Europese markt geïntroduceerd worden veilig zijn, met een evenwicht tussen innovatie en burgerbescherming aan de hand van concrete regulering. Doordat we als Europa pionier zijn en als eerste met regels komen, kunnen we de internationale standaarden voor de ontwikkeling en het gebruik van AI sterk beïnvloeden.”
“Ik ben heel erg blij dat de Raad – onder het Belgisch EU-voorzitterschap – de focus van het Europees Parlement op de bescherming van fundamentele rechten en vrijheden, transparantie, controleerbaarheid en het vermijden van discriminatie overgenomen heeft. Maar voor mij is het ook belangrijk dat er uitzonderingen op de regels mogelijk blijven. In de strijd tegen zware criminaliteit zoals de opsporing van vermiste kinderen of terreurdreigingen moeten politie en opsporingsdiensten een beroep kunnen doen op AI, ook van gezichtsherkenning. Ik ben dan ook zeer tevreden dat de Raad die mogelijkheid heeft voorzien, geen Big Brother samenleving, maar duidelijk gereglementeerd. Met deze AI-wetgeving zorgen we dat deze innoverende technologie ingezet zal worden, zoals wij willen en zet de EU een significante stempel op onze digitale toekomst,” besluit Hilde Vautmans.