Kankerrapport aangenomen
16 februari 2022Toespraak Zelensky aan Europees Parlement
1 maart 2022Brussel – De Europese Commissie kwam vandaag met haar langverwachte voorstel omtrent passende zorgvuldigheid in het bedrijfsleven op het gebied van duurzaamheid. Het gaat om een richtlijn met regels die bedrijven verplichten mensenrechten en milieu in mondiale waardeketens te respecteren. De Europese Commissie stelde ook een nieuwe strategie voor om waardig werk wereldwijd te bevorderen en kondigde aan dat ze werkt aan een instrument om producten van dwangarbeid te verbieden in de EU.
Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld), tevens co-voorzitter van de intergroep kinderrechten in het Europees Parlement, reageert: “Het is hallucinant dat vandaag 10 procent van de kinderen wereldwijd slachtoffer is van kinderarbeid. Sinds 2016 is het aantal kinderen dat slachtoffer is van kinderarbeid bovendien opnieuw gestegen. Ik juich het engagement van de Europese Commissie voor waardig werk en tegen kind- en dwangarbeid dan ook enorm toe. Het bevorderen van waardig werk is een gedeelde verantwoordelijkheid van alle actoren in de waardeketen. Met de voorgestelde regels zal die verantwoordelijkheid nu effectief worden afgedwongen. We zullen de voorstellen nu in het Europees Parlement verder bestuderen maar ik verwelkom alvast dat vooral de grootste bedrijven zich aan de nieuwe regels zullen moeten houden en kleine bedrijven gespaard blijven van extra administratieve lasten waarvoor ze de capaciteiten niet hebben om die op te volgen.”
“Verder is het ook uitkijken naar het specifieke voorstel om producten van dwangarbeid te verbieden in de EU. We hebben vandaag de mond vol van kinderrechten of mensenrechten, terwijl we wel nog producten invoeren of consumeren die met kinderhanden of onder dwang gemaakt zijn. Dat is eigenlijk pure hypocrisie. Met een invoerverbod tonen we derde landen aan dat producten van dwangarbeid gewoon niet welkom zijn op onze interne markt. Als handelsmacht kunnen we echt een tastbaar verschil maken bij de uitroeiing van die praktijken” , besluit Vautmans.