Opvolgen Conferentie over de Toekomst van Europa
4 mei 2022Versterkt mandaat voor Europol
4 mei 2022Straatsburg – Vanmorgen presenteerde Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in het Europees Parlement het zesde sanctiepakket tegen Rusland. Een uitbreiding van Swift-sancties, persoonlijke sancties tegen hooggeplaatste militairen, een gefaseerd einde van Russische olie om, in haar woorden, zo veel mogelijk druk te zetten op Rusland en de impact op ons zo veel mogelijk te beperken.
Of het dat ook doet, is nog maar de vraag, stelt Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld): “Het is een heel moeilijk debat. Het moet duidelijk zijn: we moeten de oorlogseconomie stoppen. Poetin betaalt zijn invasie met onze centen en hoe langer zijn oorlog duurt, hoe zwaarder ook onze economie onder druk komt. We moeten duidelijk meer doen om onze burgers en bedrijven te beschermen, zoals ook premier Alexander De Croo duidelijk stelde deze ochtend.”
We staan positief tegenover dit zesde sanctiepakket, maar het moet wel duidelijk zijn dat de stapsgewijze aanpak ook een risico inhoudt: ze toont de politieke zwakke plek van de Europese Unie, waar een sterker signaal van solidariteit in de vorm van gezamenlijke aankoop van energie en extra investeringen in connectiviteit, duidelijk zouden maken dat de EU zich snel, solidair en systematisch loskoppelt van Rusland. Het Parlement riep eerder al op om de economische en sociale gevolgen van de oorlog beter op te vangen met alle mogelijkheden die de huidige begroting biedt plus de oprichting van een nieuw fonds voor een minder afhankelijk en meer veerkrachtig Europa. Hilde Vautmans: “Een Unie die echt beschermt kan en moet verder gaan, en meer perspectief bieden aan de eigen bevolking en bedrijven. Het is de bedoeling om Poetin te raken en niet onszelf pijn te doen. Daarom moeten we samen, op Europees niveau, die gevolgen opvangen. Ook op dit gebied moet de Europese Commissie dringend met concrete voorstellen komen en moet Europa meer ambitie en solidariteit tonen. Nog teveel landen gaan nu in hun eentje op zoek naar leveranciers. Als we hier uit willen komen, zullen we veel meer samen moeten optrekken, als één blok.”
Op korte termijn is de vraag hoe dit pakket extra druk zet op het Russische regime. Belangrijke banken blijven opereren, het geld voor de komende fase van de oorlog blijft binnenstromen. Vooral de persoonlijke sancties blijven erg beperkt – terwijl Open Vld telkens gepleit heeft voor het aanpakken van het hele middenkader dat Rusland nu overeind houdt, de propagandisten, de militairen, de rechters en onderdrukkers. “Zij zijn veel meer nog dan de oligarchen vatbaar voor sancties. Pas als zij de wanhoop van de oorlog voelen, kunnen we hopen dat er een eind aan komt. De knoop ligt in en rond het Kremlin, en ik vrees dat deze sancties daar niet snel genoeg doordringen”, besluit Vautmans.