“Belangrijkste beslissingen over coronamaatregelen moeten nog genomen worden”
15 april 2020Drie miljard extra voor gezondheidszorgsystemen
17 april 2020Brussel – De Europese Parlementsleden stemmen vandaag een reeks amendementen op een politieke resolutie over de aanpak van de EU ter bestrijding van de COVID-19 pandemie en de gevolgen daarvan. De resolutie gaat in op de reeds genomen en te nemen maatregelen op EU-niveau en geeft aanbevelingen over wat er moet veranderen zodat de EU in de toekomst beter in staat is om te reageren op een crisis van de volksgezondheid. Morgen vindt de eindstemming plaats. Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld) is tevreden met de sterk liberale insteek van de resolutie en roept de lidstaten op om gehoor te geven aan de aanbevelingen van het Europees Parlement.
Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld): “Met deze resolutie erkent het Europees Parlement dat de EU vandaag niet over de juiste instrumenten en bevoegdheden beschikt om snel en gepast te reageren wanneer een crisis van de volksgezondheid zich voordoet, noch om de economische gevolgen ervan op te vangen. Het Parlement toont vandaag een grote bereidheid om dit te veranderen en de Unie méér slagracht te geven om pandemieën zoals COVID-19 te lijf te gaan, en dat zowel sanitair als economisch. Een activering van de passerelleclausule, een versterking van de Europese gezondheidsagentschappen, de oprichting van een nieuw Europees gezondheidsresponsmechanisme en een versterkte meerjarenbegroting met nieuwe eigen middelen die als garantie kan dienen voor Europese herstelobligaties, het zijn enkele van de belangrijke aanbevelingen die we vandaag doen. Ik ben tevreden dat alle pro-Europese fracties zich hebben kunnen scharen achter een resolutie met een overwegend liberale insteek. Het is nu aan de Europese lidstaten om gehoor te geven aan onze sterke aanbevelingen.”
In de resolutie zoals die op dit moment voorligt, roepen de Europese Parlementsleden onder andere op tot:
- een aanzienlijke versterking van de bevoegdheden, de begroting en het personeelsbestand van het Europees Centrum voor ziektebestrijding en -preventie (ECDC) en het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).
- een versterking van alle aspecten van crisisbeheer waaronder instrumenten zoals RescEU, de oprichting van een Europees Gezondheidsresponsmechanisme en extra financiering voor een COVID-19 fonds voor onderzoek en innovatie.
- de lancering van een omvangrijk pakket voor herstel en wederopbouw voor investeringen om de Europese economie na de crisis te ondersteunen. De noodzakelijke investeringen moeten gefinancierd worden door een versterkte meerjarenbegroting met nieuwe eigen middelen, bestaande fondsen en financieringsinstrumenten en door de EU-begroting gegarandeerde herstelobligaties.
- de uitbouw van Europese strategische autonomie in belangrijke sectoren door middel van een nieuwe Europese industriële strategie. Men wil ook de Europese productie van cruciale producten zoals geneesmiddelen, farmaceutische ingrediënten en medische apparatuur, uitrusting en materieel opvoeren.
- het gebruik van alle relevante verdragsbepalingen om de huidige crisis te boven te komen.
- een diepgaande reflectie over en een hervorming van de EU via de Conferentie over de Toekomst van de EU.