beschermingsstatus wolf in Europa
4 september 2023EU-logo voor biologische voeding huisdieren
12 september 2023Straatsburg – Het Europees Parlement debatteert vandaag over ‘EDIRPA’. De wetgeving moet de gezamenlijke aankoop van defensiemateriaal stimuleren en de Europese defensie-industrie versterken. Lidstaten die met minstens drie landen samen defensieproducten aankopen, krijgen dit gedeeltelijk uit de EU-begroting terugbetaald.
Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld), coördinator namens de Renew Europe fractie in de commissie buitenlandse zaken, reageert: ‘‘Ik ben vanzelfsprekend een voorstander van deze eerste stap om de gezamenlijke aankoop van defensiemateriaal te bevorderen. Als de lidstaten gezamenlijk aankopen, is dat immers veel efficiënter dan wanneer ze alle 27 hun eigen plan trekken. De gezamenlijke aankoop van materiaal en munitie zal een broodnodige boost geven aan onze Europese defensie-industrie. Beide zijn essentieel voor de Europese defensie-unie waar we nu echt dringend werk van moeten maken. Europa voldoet nu nog lang niet aan het eigen streefcijfer. Waar de lidstaten hebben afgesproken 35% van het materiaal gezamenlijk aan te kopen, doen ze dat slechts voor 18%. De Europese defensiemarkt is met 130 verschillende wapensystemen die we hanteren veel te gefragmenteerd. Dat vermindert onze slagkracht en ons concurrentievermogen ten opzichte van de Amerikaanse en Chinese defensie-industrie enorm. Dit terwijl we onze afhankelijkheden van andere landen juist moeten afbouwen.’’
‘‘Ik juich de doelstellingen van EDIRPA dus toe, maar de 300 miljoen euro die voor EDIRPA is voorzien gaat helaas geen zoden aan de dijk brengen. Van dat geld kan Europa slechts zo’n vijf F16 straaljagers inkopen. Met oorlog op ons eigen continent, moeten we echt werk maken van een meer eengemaakte en sterkere Europese defensie-industrie. Europa moet voor onze eigen veiligheid op ons eigen continent kunnen zorgen, en daar hoort ook het aankopen en produceren van wapens en munitie bij. De versnippering die we nu zien, kunnen we ons niet meer veroorloven. Laat dit een eerste stap zijn naar een Europese defensie-unie, en uiteindelijk een Europees leger met haar op de tanden’’, besluit Hilde Vautmans.