“Een duidelijke boodschap voor Europese leiders die steeds wegkijken voor schendingen fundamentele rechten”
12 november 2020EU bevraging: “Meer bevoegdheden, een sterker budget en respect voor onze waarden en normen”
20 november 2020Brussel – Met het goedkeuren door het Europees Parlement van handelsakkoorden met China en de Verenigde Staten, was het deze week een belangrijke week voor de Europese handel.
Het Europees Parlement keurde in plenaire vergadering een akkoord met China goed waarin 100 Europese geografische aanduidingen beschermd zullen worden tegen namaak en misbruik. Voor België gaat het om jenever. Op hun beurt zullen ook 100 Chinese producten in de EU beschermd worden. Het akkoord zal op 1 januari 2021 in werking treden.
Daarnaast werd in de handelscommissie van het Europees Parlement groen licht gegeven voor de afschaffing van importtarieven voor bevroren en levende kreeften uit de VS. In ruil daarvoor verlaagt de VS de invoertarieven van onder meer bereide gerechten, glaswerk en aanstekers uit de EU.
Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld, Renew Europe), coördinator buitenlands beleid voor de Renew Europe fractie: “Dit zijn werkelijk twee historische deals: met China is het de eerste belangrijke bilaterale handelsakkoord ooit en met de Verenigde Staten is het de eerste overeenkomst over tariefverlagingen in meer dan 20 jaar. Deze akkoorden zijn een positieve stap in de richting van meer samenwerking met beide landen en versterken de positie van de Europese Unie op het internationale toneel. Ik ben me er echter goed van bewust dat we hier over verschillende situaties spreken. Zo is de VS al jaren met stip onze belangrijkste handelspartner, al zorgden recente ontwikkelingen in onze handelsbetrekkingen tot een verzwakking van de relatie. Deze deal vormt dan ook een positieve stap in de versterking van de trans-Atlantische relatie. Laten we hopen dat we met president-elect Biden de sterke banden tussen de EU en de VS terug kunnen opbouwen.”
“China daarentegen is in relatieve termen nog onontgonnen terrein. Dit akkoord is daarom een eerste, belangrijke stap in het intensiveren van onze dialoog met China. Ik hoop alvast dat we het aantal geografische aanduidingen snel kunnen uitbreiden naar meer (Belgische) streekproducten. Tegelijkertijd moeten we van die dialoog gebruik maken om China te engageren wat betreft mensenrechten, rechten van minderheden en de klimaatdoelstellingen. Daarom moet we dringend werk maken van een nieuwe strategie voor de betrekkingen met China, één die de belangen van de EU als geheel verdedigt, respect voor mensenrechten en de internationale rechtsorde garandeert en zorgt voor een meer evenwichtige en wederkerige economische relatie”, besluit Vautmans.