Commissievoorzitster brengt ‘State of the Union’
14 september 2022resolutie over gevolgen extreem weer
15 september 2022Straatsburg – Het Europees Parlement stemt vandaag opnieuw over de uitholling van rechtsstaat en fundamentele rechten in Europa. Er lopen ondertussen verschillende procedures tegen Hongarije, maar tot nu toe met weinig resultaat. In de hoop om toch geld los te krijgen van de EU, stelde de lidstaat enkele maatregelen voor, maar voor velen is dit terecht onvoldoende.
Europarlementslid en lid van de LIBE Commissie, Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld) reageert kritisch: “De situatie in Hongarije gaat nog steeds van kwaad naar erger, corruptie blijft een ernstig probleem en ook de fundamentele rechten en democratie worden verder uitgehold. Volgens OLAF had het land onregelmatigheden in bijna 4 procent van zijn uitgaven van EU-middelen in 2015-2019, de hoogste onder de 27 EU-landen. Zelfs nu de Commissie en Parlement verschillende procedures opstartten, zoals de voorlopige opschorting van de EU-herstelfondsen, de activering van het conditionaliteitsmechanisme, de lopende inbreukprocedures en de procedure op basis van Artikel 7. Alleen gaan deze niet echt vooruit en werden er nog geen resultaten geboekt. Eind augustus diende Hongarije een aantal corrigerende maatregelen in, zoals de mogelijke oprichting van een anticorruptie-autoriteit om zo toch het geld van het EU-herstelfonds los te weken. Maar, laat ons eerlijk zijn, dit is gewoon een farce! Op 21 september moet de Commissie beslissen of men het geld loslaat, en wij liberalen zijn van oordeel dat dit helemaal niet aan de orde is. Hongarije schendt onophoudelijk de meest fundamentele waarden en normen van onze Unie waardoor er ook risico’s voor onze Europese middelen blijven bestaan. Een land dat hiervoor geen respect kan tonen, kan en mag geen Europees geld ontvangen. Daarom mogen de herstelfondsen niet worden uitgekeerd én moet de Commissie het conditionaliteitsmechanisme verder inzetten zoals door Commissaris Hahn voorgesteld, dit wil zeggen dat 70 procent van de programma’s in de EU-begroting voor 2021-27 opgeschort moeten worden zolang huidige schendingen met risico’s voor Europese middelen blijven bestaan. De rechtsstaat en democratie moeten eerst en vooral opnieuw gewaarborgd zijn. Tot slot, oordeelde de Europese Rekenkamer in haar speciaal verslag dat er ook problemen zijn wat betreft de uitvoering van de nationale herstel- en veerkrachtplannen, omdat er sprake zou zijn van onduidelijke mijlpalen en streefdoelen. Aangezien corruptie nog steeds een pertinent probleem is in onze Unie, zal de Commissie dan ook wijzigingen moeten doorvoeren om de plannen op een juiste manier uit te voeren.
Het Conditionaliteitsmechanisme koppelt de uitbetaling van EU-middelen aan de rechtsstaat die toezicht houdt op die subsidies. Op basis hiervan kan men de Raad aanbevelen de financiering van Hongarije op te schorten. De Commissie is in april een juridisch onderzoek gestart. In een recente nota wees Commissaris Hahn op “systematische onregelmatigheden, tekortkomingen en zwakke punten in de procedures voor overheidsopdrachten; het hoge percentage enkelvoudige aanbestedingsprocedures en de lage intensiteit van de concurrentie” in de Hongaarse aanbestedingsprocedures, de “opsporing, preventie en correctie van belangenconflicten”, en “beperkingen van het doeltreffend onderzoeken en vervolgen van vermeende criminele activiteiten”, met name gevallen van corruptie op hoog niveau. Bovendien, heeft Hongarije in zijn antwoord “geen onderbouwde informatie verstrekt met betrekking tot de vastgestelde punten van zorg inzake de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht.”