Nieuw handelswapen tegen dwangpraktijken
8 december 2021Herziening richtlijn rond veiligheid speelgoed
9 december 2021Brussel – Vandaag stemt de bijzondere ‘Beating Cancer’ Commissie (BECA) in het Europees Parlement over het kankerrapport dat als reactie dient op het plan dat de Europese Commissie in februari dit jaar presenteerde. Het meer dan honderd pagina’s tellend document bevat concrete aanbevelingen om van het toekomstige actieplan een succes te maken, van preventie en screening tot behandeling en nazorg.
Europarlementslid en plaatsvervangend lid van de BECA Commissie, Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld) reageert tevreden: “Het is eindelijk zover, na maanden debatteren sinds de opstart van de bijzondere Commissie in september 2020, ligt het kankerrapport van de BECA Commissie klaar. Op deze manier willen we het Commissievoorstel verder versterken. Elk jaar sterven zo’n 1,3 miljoen mensen aan kanker in Europa. Verder zijn er onverantwoord grote verschillen tussen de lidstaten op te merken, zeker als het gaat over screening en overlevingskansen. Dit kan niet. Elke Europeaan heeft recht op dezelfde minimale bescherming en toegang tot zorg. Daarom heeft Europa dringend behoefte aan een hernieuwde inzet. Het Europees Parlement heeft van begin af aan beloofd de strijd tegen kanker te zullen opvoeren met een ambitieus Europees plan dat alle aspecten van de ziekte aanpakt, van betere preventiecampagnes, screening en diagnose tot patiëntgerichte zorg en nazorg. Met het Europese kankerbestrijdingsplan als belangrijke pijler van een sterke gezondheidsunie willen we het hele ziektetraject aanpakken en de lidstaten helpen om het tij tegen kanker te keren.“
Als covoorzitter van de Intergroep voor kinderrechten zette Hilde zich voornamelijk in voor minderjarigen: “Aangezien jaarlijks 6000 kinderen en jongeren sterven aan kanker, willen we dat er specifiek voor hen meer geïnvesteerd wordt in innovatie, onderzoek en betaalbare medicijnen die gericht zijn op kinderen. Ook de toegang tot behandelingen moet verbeteren en grensoverschrijdende zorg in Europa eenvoudiger, ook wat klinische proeven en onderzoeken betreft. Voor zeldzame ziekten moeten we werken met referentiecentra zodat zij de nodige expertise krijgen.”
Daarnaast focust het rapport zich op alle andere facetten van de strijd tegen kanker: “40 procent van de kankers zijn te vermijden, dus de focus moet ook liggen op preventiemaatregelen. We hebben het dan over het belang van eet, drink- en andere leefgewoonten bijvoorbeeld: de rol van etikettering, het promoten van beweging, gezonde voeding zoals groenten en fruit, alsook over het beperken van chemische stoffen, tabak en overmatig alcoholgebruik. Ook het preventief vaccineren zoals tegen HPV en Hepatitis B zijn belangrijke stappen en moeten in de hele EU verder worden uitgerold en geïntensifieerd.
Wat screening betreft moeten we het ook beter doen. We dienen mensen en zorgpersoneel beter te informeren, in screening te investeren en het zo laagdrempelig mogelijk maken voor iedereen. Hoe sneller kanker vastgesteld kan worden, hoe groter de kans op genezing. Daarom is het ook belangrijk dat er een Europees Platform en netwerk wordt opgericht die nationale screeningcentra alsook kankercentra met elkaar verbindt.
Ook behandelingen zelf moeten we toegankelijk, betaalbaar en innovatief maken, gericht op het individu. Samenwerking en het delen van kennis in Europa zijn hierin uiteraard van groot belang en het Europees kenniscentrum voor kanker zou hierin een belangrijke rol moeten spelen om dit te garanderen.
Tot slot, moeten personen die kanker overleven goed begeleid worden en het recht hebben vergeten te worden om zo stigma te vermijden en de terugkeer naar een normaal leven te garanderen. Dit actieplan is des te belangrijker, omdat de pandemie ervoor gezorgd heeft dat naar schatting 100 miljoen kankers niet werden opgespoord en één op de vijf kankers niet op tijd werd behandeld. We zullen een serieuze inhaalbeweging moeten doen en hier ook in investeren. Om voortgang en uitdagingen in de lidstaten te kunnen identificeren en meten, is het uiteraard belangrijk om met vaste screening- en vaccinatietargets en minimumstandaarden te werken, alsook een zogenaamde ‘vaccintracer’ om een overzicht te behouden”, besluit Vautmans.
Het BECA-rapport maakt de reactie uit van het Europees Parlement op het kankerbestrijdingsplan dat in februari van dit jaar door de Europese Commissie werd voorgesteld. In januari 2022 zal het voltallig Europees Parlement zich buigen over het rapport tijdens de plenaire zitting in Straatsburg. Op basis van deze concrete aanbevelingen zal de Europese Commissie de concrete voorstellen moeten uitwerken met bijvoorbeeld wetgevende initiatieven en financiële instrumenten. Nadien volgen er nog gesprekken met de nationale autoriteiten over de concrete implementatie van het plan.